Je lepší sypaný alebo porciovaný čaj? Odhaľ skutočnú pravdu!

Pravdepodobne najčastejšie si čaj volíme na základe príchute. Chuť tomuto obľúbenému horúcemu nápoju dodávajú mnohé byliny, ovocie či zelené čajové lístky. Obchody nám však dávajú na výber aj medzi odlišnými formami čaju. Vo veľkých supermarketoch sú častejšie porciované čaje, špecializované predajne zase vo väčšej miere ponúkajú čaje sypané. Aký je medzi nimi rozdiel? V nasledujúcom článku sa dozviete všetky výhody aj nevýhody oboch kategórií tohto nápoja. Prezradíme vám, či je lepší sypaný alebo porciovaný čaj.

Čajové vrecká sú praktickejšie

Porciované čaje sú tie, ktorých čajová zmes je zabalená v malých vrecúškach. Úplne prvé čajové vrecká, ktoré sa podobajú na tie dnešné, pochádzajú zo začiatku 20. storočia. Boli ručne šité z hodvábu. Patent na ich výrobu pochádza ešte z roku 1903. O rok na to sa začali používať na komerčné účely a z New Yorku sa postupne vyvážali do celého sveta. V súčasnej dobe sa vyrábajú v rozličných tvaroch, no často i z lacnejších materiálov. Väčšinou sa zhotovujú z papierových vlákien.

Čajové vrecká slúžia na zadržiavanie čajovej zmesi, čo z nich robí praktického pomocníka pri príprave čaju. Nie sú potrebné žiadne sitká a nápoj sa nemusí po vylúhovaní scediť. Vrecko stačí zaliať vriacou vodou, chvíľu počkať a po vytiahnutí je nápoj pripravený na podávanie. Práve vďaka rýchlej a jednoduchej príprave sú porciované čaje také obľúbené.

Pozri aj: Únava po obede: Vieš, ako si prinavrátiť energiu aj bez „šlofíka“?

porciovaný čaj

Zdroj: Shutterstock®

Má to však háčik

Pri porciovaných čajoch veľmi záleží na výrobcovi a kvalite samotného produktu. V čajových vrecúškach sa totiž môže nachádzať niekoľko nežiadúcich látok. Ide napríklad o čajový prach, čiže akýsi odpad. Problém môže nastať aj pri porciovaných bylinných zmesiach. Tie totiž niekedy, v porovnaní so sypanými čajmi, obsahujú menšie množstvo liečivých byliniek, čím sa aj znižuje účinok nápoja.

Hoci vyššia cena produktu nemusí vždy znamenať i vyššiu kvalitu, pri čajoch sa zvyčajne vypláca orientovať sa podľa ceny. Tie najlacnejšie porciované čaje totiž často ponúkajú len sfarbenú vodu, ktorej chuť je podporená rozličnými arómami a umelými príchuťami. V niektorých čajových vreckách sa dokonca nachádzajú škodlivo vysoké dávky fluoridov. Pri tomto druhu čaju je navyše menšia záruka toho, že si kupujete čerstvý čaj, ktorý bol aj vhodne uskladnený.

sypaný čaj

Zdroj: Shutterstock®

Ako je na tom sypaný čaj?

Sypaný čaj nie je balený v žiadnych malých vrecúškach. Pred zaliatím je ho potrebné naporciovať, podobne ako kávu. Na tento účel sa zvyknú využívať špeciálne sitká, ktoré sa plnia čajovou zmesou. Bez použitia sitka je nápoj nevyhnutné scediť, aby sa sušené lístky odstránili. To znamená, že príprava sypaného čaju je o niečo náročnejšia a najmä zdĺhavejšia. Tento spôsob prípravy má však oveľa dlhšiu tradíciu.

Navyše sa sypané čaje v mnohých prípadoch vyznačujú i vyššou kvalitou, lahodnejšou chuťou aj intenzívnejšou farbou. Zachováva sa v nich totiž väčšia celistvosť listov. Naopak, v porciovaných čajoch je zmes často veľmi zomletá, čo môže negatívne vplývať na kvalitu produktu. Sypané čaje by navyše nemali obsahovať žiadne pridané látky a mali by byť čerstvejšie. Ich kvalita sa zvyčajne odzrkadľuje aj na cene, ktorá je vyššia, ako pri balených čajoch.

výber čaju

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa rozhodnúť?

Čaje sú vítanou súčasťou pitného režimu, a to cez zimu i počas leta. Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek formu čaju, pri nákupe buďte obozretný. Ak sa v obchode rozhliadate po porciovanom čaji, lepšie si prezrite vnútro balenia. Nemal by sa tam nachádzať žiadny prach, inak to môže naznačovať, že sa vysypáva práve z vrecúšok. Rovnako si prečítajte informácie na škatuľke. Oplatí sa hľadať čaje bez rozličných umelých aróm a konzervantov.  

Určite nešliapnete vedľa, ak na nákup zájdete do špecializovaných predajní. Nájdete tam nielen chutný a kvalitný čaj, ale s výberom vám určite poradí i personál. Je tu však i ďalšia možnosť, ako si vychutnať obľúbený horúci nápoj. Hovorí sa, že najlepšie je to, čo si človek urobí sám. Lahodný čaj si môžete pripraviť aj z domácky usušených byliniek či ovocia. Spoľahnúť sa môžete na sušené čučoriedky, šípky, jablká či bazu.  

Odporúčame: Ako využiť balzam na pery? Budeš sa čudovať, na čo všetko ti poslúži!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

02.07.2018 05:31

Čajové vrecká sú praktickejšie, no niet nad sypaný čaj a obzvlášť z domácky usušených byliniek či ovocia.

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

02.07.2018 20:23

Mám aj vrecúška, ale preferujem sypaný čaj.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

02.07.2018 22:01

Zbieram si bylinky,šípky,lipu,takže mám sypaný čaj najvyššej kvality :-)

Vaše meno:

Andrea Petrušková

Andrea Petrušková

05.07.2018 11:55

Čaj patrí k mojím najobľúbenejším nápojom - najradšej mám sypaný, lebo viem že má lepši chuť a je kvalitnejší. Najradšej mám zelený, bylinkový ale nepohrdnem ani ovocným či čiernym čajom.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.