Nie vždy máme čas stráviť pri pečení hodiny. Niekedy potrebujeme tip na rýchly a jednoduchý koláč, ktorý však nebude úplne obyčajný a môžeme ho ponúknuť aj na nedeľný stôl. Práve taký je dnešný recept na špaldový perník. Na prvý pohľad úplne obyčajná vec, s ktorou by sme sa asi nechválili. Za týmto sa však oblizne nejeden hosť.
Perník je upečený čiastočne zo špaldovej múky, jeho vláčnosť a vlhkosť zaručí pridaný džem a čokoládová poleva. A nezabudnuteľnú chuť vytvoria aj brusnice, ktoré sa doň skvele hodia. Môžete použiť aj hrozienka alebo iné sušené ovocie, prípadne orechy.
Odporúčame prečítať: Jednoduché a rýchle kokosové pusinky
Budeme potrebovať:
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 200 g hladkej pšeničnej múky
- 200 g hnedého cukru
- 2 vajíčka
- 4 dcl mlieka
- 1 dcl oleja
- 1 ČL mletej škorice
- 1 PL kakaa
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 prášok do perníka
- 2 PL kyslého džemu
Postup:
1. Hnedý cukor rozomelieme na prášok a vyšľaháme s vajíčkami do peny. V inej mise zmiešame obe múky, škoricu, kakao, sódu a prášok do perníka. K vyšľahaným vajíčkam pridáme olej, rum a časť mlieka. Sypkú zmes pridávame postupne preosiatu cez sitko, aby v nej neboli hrudky.
2. Keď minieme všetku sypkú zmes aj mlieko, pridáme džem (napríklad marhuľový) a premiešame metličkou alebo šľahačom na nízkych otáčkach. Na záver do zmesi opatrne primiešame brusnice, ktoré sme predtým sparili horúcou vodou, aby trochu zmäkli. Perník pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 15-20 minút. Plech je v tomto prípade lepšie vymazať tukom a vysypať múkou, ale môžete použiť aj papier na pečenie.
Odporúčame prečítať: Maškrtíme zdravo: Špaldovo-jablkový koláč s hrozienkami a brusnicami
3. Po upečení perník potrieme zriedeným kyslým džemom, počkáme, kým úplne vychladne a natrieme ďalšou vrstvou džemu. Perník na koniec polejeme čokoládovou polevou, ktorú sme si pripravili z horúcej smotany na šľahanie a nalámanej čokolády – smotana čokoládu rozpustí a miešaním sa vytvorí hladká lesklá poleva.
Polevu necháme stuhnúť a potom si už môžeme vychutnávať tento skvelý šťavnatý perník s brusnicami.
Želám vám dobrú chuť!
Barbora Vizváryová