Husacie a kačacie hody sú jesennou udalosťou, na ktorú sa po zvyšok roka tešia všetci milovníci dobrého pečeného mäsa a jedla všeobecne. Ak patríte medzi nich, nenechajte si to ujsť, no ešte predtým sa s nami pozrite na to, ako také hody vyzerali v minulosti a aké zaujímavosti sa s týmto gastrozážitkom roka spájajú. Záujem o hody z roka na rok rastie. Ide o výnimočnú udalosť, doslova slávnostnú, pretože kačka a hus sa v bežný deň nepiekli. Tak teda – utrieť slinku a poďme na to!
Vyskúšaj: Trápi ťa plynatosť? Vypusti paru a uži si bezstarostný deň!
Raj pre všetkých gurmánov
Pečená hus, pečená kačka, kapusta, dobre omastené lokše a k tomu pohár vínka – doslova raj pre všetkých gurmánov. Mnohé reštaurácie už s príchodom septembra ohlasujú husacie a kačacie hody, pričom garantujú, ako inak, ten najlepší gurmánsky zážitok, ktorý inde nezažijete. Snáď najvychýrenejšie hody, spojené s pečenou husacinou a kačacinou, sa u nás konajú v Chorvátskom a Slovenskom Grobe, ale dnes už za ním nezaostávajú ani v iných kútoch našej krajiny. Nás však zaujímalo aj pozadie tejto typicky jesennej udalosti – prečo vznikla, ako prebiehala kedysi a tak ďalej. Ak teda aj vy patríte medzi tých, ktorí si jeseň bez dobrej husaciny a kačaciny ani nevedia predstaviť, nikam neodchádzajte!
Tradície sa uchovávajú dodnes
Husacina a kačacina sa kedysi piekli v tradičnej peci na drevo a sú miesta, kde sa s týmto zvykom stretnete ešte aj dnes, čo dodáva hodom punc pravosti. Samozrejme, piekla sa hydina výlučne zo slovenského chovu a aj to je niečo, na čo si mnohí šéfkuchári potrpia dodnes. Ďalšou z tradícií, ktorá sa zachováva dodnes, je pečenie mäsa pomaly, pozvoľna, na nízkej teplote a vo vlastnom tuku. Kačky a husi sa na Slovensku, najmä na južnom, chovali už odnepamäti, máme totiž na to dobré podmienky – dostatok krmiva aj vodných plôch, ktoré potrebujú.
Otestuj sa: Naša krvná skupina prezradí, ako sa stravovať
Čo všetko si môžete dopriať?
Husacie a kačacie hody trvajú približne od septembra do októbra / novembra, ale na dobrej pečenej kačke si už dnes môžete na mnohých miestach pochutiť celoročne (minimálne však počas jesene a zimy). Nejde však len o pečené mäso na kapuste s lokšou alebo knedľou, ale v ponuke bývajú aj kačacie a husacie pečienky, pripravené na množstvo spôsobov, kačica, pečená na jablkách, hus, pečená na hruškách či pečená husokačka. K tomu všetkému si môžete dopriať samé typicky jesenné sezónne dobroty, ako tekvicový krém, kačaciu paštétu, šípkový džem či dokonca pyré z jedlých gaštanov a ako dezert jablkovú štrúdľu alebo lokše nasladko. Tou najlepšou čerešničkou na torte je potom pohár dobrého a poctivého slovenského vína.
Pár zaujímavostí o husacích a kačacích hodoch:
- Hody bývali spájané s 11. novembrom, teda sviatkom svätého Martina, kedy sa ukončili všetky práce na poliach a mohlo sa začať dosýta hodovať.
- Husacie a kačacie hody a úplne prvé „koštovky“ vína šli kedysi ruka v ruke.
- Keď v minulosti prišlo na porciovanie husi, sluhovi sa ušlo krídlo, vyššiemu sluhovi stehno, pán domu mal na tanieri husacie prsia a ostatní členovia rodiny si delili zvyšok.
- Už v najtradičnejších receptoch na pečenú hus sa zdôrazňovalo, že ju treba aspoň 12 hodín pred pečením poriadne nasoliť – tak zvonku ako aj zvnútra, aby bola dostatočne šťavnatá.
- Záznamy o husacích a kačacích hodoch sa datujú už do začiatku 13. storočia.
Pozri aj: Jesenné tradície: Vinobranie a jeho význam, pôvod a súčasnosť
Že držíte redukčnú diétu? V tom prípade sa radšej o kalorickej hodnote jedál, spojených s husacími a kačacími hodmi, nebudeme rozpisovať, na druhej strane – v rámci zásady „všetko s mierou“, také dobré jedlo predsa ešte nikomu neublížilo. Navyše, taký poukaz na husacie a kačacie hody je ideálnym darčekom tak pre mužov ako aj pre ženy, ktorým je blízke dobré jedlo. Nenechajte si to ujsť!