Jesenné tradície: Husacie a kačacie hody - toto si nesmieš nechať ujsť!

Husacie a kačacie hody sú jesennou udalosťou, na ktorú sa po zvyšok roka tešia všetci milovníci dobrého pečeného mäsa a jedla všeobecne. Ak patríte medzi nich, nenechajte si to ujsť, no ešte predtým sa s nami pozrite na to, ako také hody vyzerali v minulosti a aké zaujímavosti sa s týmto gastrozážitkom roka spájajú. Záujem o hody z roka na rok rastie. Ide o výnimočnú udalosť, doslova slávnostnú, pretože kačka a hus sa v bežný deň nepiekli. Tak teda – utrieť slinku a poďme na to!

 

Vyskúšaj: Trápi ťa plynatosť? Vypusti paru a uži si bezstarostný deň!

domáce lokše

Zdroj: Shutterstock®

Raj pre všetkých gurmánov

Pečená hus, pečená kačka, kapusta, dobre omastené lokše a k tomu pohár vínka – doslova raj pre všetkých gurmánov. Mnohé reštaurácie už s príchodom septembra ohlasujú husacie a kačacie hody, pričom garantujú, ako inak, ten najlepší gurmánsky zážitok, ktorý inde nezažijete. Snáď najvychýrenejšie hody, spojené s pečenou husacinou a kačacinou, sa u nás konajú v Chorvátskom a Slovenskom Grobe, ale dnes už za ním nezaostávajú ani v iných kútoch našej krajiny. Nás však zaujímalo aj pozadie tejto typicky jesennej udalosti – prečo vznikla, ako prebiehala kedysi a tak ďalej. Ak teda aj vy patríte medzi tých, ktorí si jeseň bez dobrej husaciny a kačaciny ani nevedia predstaviť, nikam neodchádzajte!

pečená hus

Zdroj: Shutterstock®

Tradície sa uchovávajú dodnes

Husacina a kačacina sa kedysi piekli v tradičnej peci na drevo a sú miesta, kde sa s týmto zvykom stretnete ešte aj dnes, čo dodáva hodom punc pravosti. Samozrejme, piekla sa hydina výlučne zo slovenského chovu a aj to je niečo, na čo si mnohí šéfkuchári potrpia dodnes. Ďalšou z tradícií, ktorá sa zachováva dodnes, je pečenie mäsa pomaly, pozvoľna, na nízkej teplote a vo vlastnom tuku. Kačky a husi sa na Slovensku, najmä na južnom, chovali už odnepamäti, máme totiž na to dobré podmienky – dostatok krmiva aj vodných plôch, ktoré potrebujú.

Otestuj sa: Naša krvná skupina prezradí, ako sa stravovať

pečená kačka

Zdroj: Shutterstock®

Čo všetko si môžete dopriať?

Husacie a kačacie hody trvajú približne od septembra do októbra / novembra, ale na dobrej pečenej kačke si už dnes môžete na mnohých miestach pochutiť celoročne (minimálne však počas jesene a zimy). Nejde však len o pečené mäso na kapuste s lokšou alebo knedľou, ale v ponuke bývajú aj kačacie a husacie pečienky, pripravené na množstvo spôsobov, kačica, pečená na jablkách, hus, pečená na hruškách či pečená husokačka. K tomu všetkému si môžete dopriať samé typicky jesenné sezónne dobroty, ako tekvicový krém, kačaciu paštétu, šípkový džem či dokonca pyré z jedlých gaštanov a ako dezert jablkovú štrúdľu alebo lokše nasladko. Tou najlepšou čerešničkou na torte je potom pohár dobrého a poctivého slovenského vína.

kačacie hody

Zdroj: Shutterstock®

Pár zaujímavostí o husacích a kačacích hodoch:

  • Hody bývali spájané s 11. novembrom, teda sviatkom svätého Martina, kedy sa ukončili všetky práce na poliach a mohlo sa začať dosýta hodovať.
  • Husacie a kačacie hody a úplne prvé „koštovky“ vína šli kedysi ruka v ruke.
  • Keď v minulosti prišlo na porciovanie husi, sluhovi sa ušlo krídlo, vyššiemu sluhovi stehno, pán domu mal na tanieri husacie prsia a ostatní členovia rodiny si delili zvyšok.
  • Už v najtradičnejších receptoch na pečenú hus sa zdôrazňovalo, že ju treba aspoň 12 hodín pred pečením poriadne nasoliť – tak zvonku ako aj zvnútra, aby bola dostatočne šťavnatá.
  • Záznamy o husacích a kačacích hodoch sa datujú už do začiatku 13. storočia. 

 

Pozri aj: Jesenné tradície: Vinobranie a jeho význam, pôvod a súčasnosť

zaujímavosti o hodoch

Zdroj: Shutterstock®

Že držíte redukčnú diétu? V tom prípade sa radšej o kalorickej hodnote jedál, spojených s husacími a kačacími hodmi, nebudeme rozpisovať, na druhej strane – v rámci zásady „všetko s mierou“, také dobré jedlo predsa ešte nikomu neublížilo. Navyše, taký poukaz na husacie a kačacie hody je ideálnym darčekom tak pre mužov ako aj pre ženy, ktorým je blízke dobré jedlo. Nenechajte si to ujsť!

8 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

04.10.2018 19:52

kačicu občas doma pečiem no hus sme ešte doma nepiekli ... raz sme boli v Chorvátskom grobe a tam sme si moc pochutnali

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

04.10.2018 13:43

pečená hus alebo kačka musí na jeseň byť aspoň raz./samozrejme teraz aj častejšie dostať husi a kačky sú v supermarketoch stále/

Vaše meno:

Alžbeta Remencová

Alžbeta Remencová

03.10.2018 21:57

Prave som sa vratila z vecere s kolegynkami..boli sme si sadnut na kacacinu, pre mna je to naozaj neoddelitelna sucast tejto sezony :)

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

03.10.2018 15:11

Mmmm, vyzerá to všetko veľmi vábne.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

03.10.2018 14:44

manžel má v októbri narodeniny, vtedy si vždy urobíme kačacie hody doma

Vaše meno:

Jana Mariaková

Jana Mariaková

03.10.2018 07:20

Priznám sa, že hus som ešte nikdy nejedla. Vždy iba kačicu. Tento rok sa pokúsim upiecsť namiesto kačky hus, no a samozrejme k nej musia byť zemiakové lokše a kapusta.

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

03.10.2018 06:44

Kto by nemiloval kačacie dobroty? A makové lokše ani nehovorím, po tých sa vždy "zľahne zem".

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.10.2018 05:53

Husacie ani kačacie hody som ešte neabsolvovala, zato mám doma šikovného 16-ročného kuchára, ktorý túto receptúru bravúrne pripravuje sám.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.