Zostali vám na strome nejaké slivky a rozmýšľate, ako ich spracovať? Napovieme vám... pečené buchty starej mamy, cestoviny nasladko, moravské koláče alebo tá najlepšia náplň zlepovaných koláčikov. Presne tak, slivkový lekvár milujeme snáď všetci, veď len máločo v nás evokuje bezstarostné detstvo tak ako práve táto ovocná pochúťka. A čo tak pripraviť si ju samy? Prinášame vám preto recept na slivkový lekvár ako od babičky.
Na prípravu lekváru budete potrebovať:
- 2,5 kg sliviek
- ½ kg kryštálového cukru
- 100 ml balzamikového octu (môže byť aj jablčný, prípadne vínny)
- Môže byť, ale nemusí: badián, citrónová kôra, červené víno, pomarančová kôra, rum, škorica, vanilkový cukor či whisky.
Vyskúšaj: Chuť Chorvátska u teba doma: Toto je najlepší recept na ajvar!
Postup prípravy:
V prvom rade si slivky umyte, vykôstkujte a nakrájajte nadrobno. Ďalší krok je zasypanie pokrájaných sliviek cukrom, pričom bude potrebné nechať ich takto aspoň niekoľko hodín, ideálne však cez noc. Po pár hodinách presuňte slivky do hrnca, kde ich, spolu s octom, priveďte k varu. Varte približne tri až štyri hodiny, ale len na miernom ohni. Pozor, aby sa lekvár nepripálil!
Napokon, hneď po dovarení, lekvárom naplňte čisté zaváracie poháre a dôkladne ich uzavrite. Poháre obráťte hore dnom a nechajte ich aspoň hodinku odstáť. Po otočení nechajte lekvár vychladnúť. Dobrú slivkovú chuť!
TIP: Ingrediencie, ktoré sme uviedli vyššie ako „nepovinné“, dodajú lekváru zaujímavejšiu chuť; je len na vás, či si lekvár dochutíte niektorou z nich, kombináciou alebo ich nepridáte vôbec a zostanete pri klasike. Ak sa rozhodnete pridať ich do lekváru, spravte to hneď na začiatku varenia, aby sa chute dokonalo prepojili.