Slovenka Vlaďka Čobrdová žije už zopár rôčkov v Austrálii, kde sa z nej stala úspešná poradkyňa v oblasti zdravého stravovania.
Okrem toho sa pýši titulom „wellness ambasádor“ pre sieť známych austrálskych supermarketov a stravovacích zariadení so zdravými potravinami, ktorá je začlenená do projektu About Life. Recepty mnohých pokrmov, ktoré sa v tejto sieti podávajú, sama vymyslela na základe znalostí z oblasti zdravej výživy. Jej jedlá sa postupne stali austrálskymi „bestsellermi“ a pochutnávajú si na nich zákazníci naprieč celou krajinou.
Vlaďka z domu odišla už ako osemnásťročné dievča a časom ju rôzne cestičky zaviedli až do Austrálie, kde začala študovať zdravú výživu. Postupne si aj vďaka slovenským koreňom vytvorila vlastný výnimočný prístup k stravovaniu. „Moja filozofia nie je o obmedzovaní sa v jedení alebo v živote. Môj prístup je o hľadaní rovnováhy a túžbe motivovať vás, aby ste sa stali sami pre seba wellness expertom, pretože vy sami sa poznáte najlepšie. Vychutnajte si dobré a zdravé jedlo s pohárom vína alebo piva. Tiež to tak robím :). Vyberajte si však prírodné potraviny, na ktorých si pochutná váš jazyk a ktoré ulahodia aj vášmu žalúdku.“
Neskôr sa Vlaďka zapojila do projektu About Life a dnes, po štrnástich rokoch praxe, sa rozhodla vydať VÝNIMOČNÚ KUCHÁRKU s receptami pre zdravie a vitalitu, ktorá na Slovensku vyšla vo Vydavateľstve Motýľ. V knihe rozpráva svoj osobný príbeh a prezrádza, čo sa naučila v oblasti zdravého stravovania. Priznáva však, že jej najväčšou inšpiráciou bola a stále je kuchyňa jej mamy. „Na Slovensku sme s mojou mamičkou a babičkou veľa varili, tak ako to bolo dobrým zvykom aj vo všetkým ostatných slovenských domácnostiach. U nás bola kuchyňa tou najmenšou miestnosťou, no aj tak sme sa práve tam vždy všetci zdržiavali. Jedlo nás vždy spájalo.“
Odporúčame: Máš hlboko do peňaženky? Vyrob si vianočné dekorácie za pár centov!
Dalo by sa povedať, že Vlaďku láska k dobrému a zdravému jedlu sprevádza celým životom a o túto lásku sa teraz delí aj prostredníctvom svojej knihy. A čo by chcela svojím čitateľom odkázať? „Chcem vás všetkých pozvať do sveta tradičného a zároveň zdravého varenia. Použite moju knihu ako inšpiráciu a nebojte sa experimentovať. Nemajte strach zaradiť do svojho jedálneho lístka superpotraviny - mnohé vôbec nie sú drahé a sú ľahko dostupné. Skúste použiť včelí peľ, chia či ľanové semienka, iné druhy múky ako napríklad quinoovú, mandľovú alebo kokosovú. Žiadna z týchto surovín síce zásadne nezmení chuť výsledného pokrmu, ale dodá mu väčšiu výživovú hodnotu.“
Vo VÝNIMOČNEJ KUCHÁRKE nájdete také chutné recepty ako napríklad: liečivý vývar z kostí, mäsovo-quinoové guľôčky, cuketové lazane, halušky z teff múky nielen pre celiatikov, najlepší banánový chlieb či raw mätové rezy. A to je len malá ochutnávka jedál, vďaka ktorým sa vaše chuťové poháriky dostanú do vytrženia a telo zaplesá od radosti. Kuchárka je navyše zostavená tak, aby sa podľa nej mohli stravovať tí, ktorí preferujú raw kuchyňu, jedlá bez laktózy, lepku, ale aj vegetariáni, vegáni a vyznávači paleo stravy.
Vyskúšajte si pripraviť nasledujúce Vlaďkine recepty z jej VÝNIMOČNEJ KUCHÁRKY:
ZELENÉ LAZANE
+ VEGETARIÁNSKE
+ BEZ LEPKU
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 50 minút
Tieto lazane sú rýchle, svieže a zelené: sú oslavou všetkého božského, obsahujú zdravé tuky a sú nabité vápnikom - to všetko na jedinom tanieri.
6 PORCIÍ:
- 3 cukety
- 1 baklažán
- 280 g tvarohu
- 200 g syra feta, namrveného
- 150 g (1 a 1/2 šálky) syra pecorino, nastrúhaného
- 1 ČL prášku spiruliny
- 2 PL lístkov bazalky, nasekaných
- 1 PL cesnaku, najemno nasekaného
- 125 ml (1/2 šálky) kefíru alebo čistého jogurtu
- 2 PL olivového oleja
- 90 g (2 šálky) lístkov baby špenátu
KELOVÝ TOPING:
- 1 veľký list (asi 1 šálka) kučeravého kelu, nasekaný, stonka odstránená
- 1/2 ČL čili vločiek
- 1 PL nastrúhaného syra pecorino
- 1 PL olivového oleja
Neprehliadni: Poznáme najkrajšie svadobné šaty roku 2017. Ktoré si vyberieš?
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Cuketu nakrájajte pozdĺžne na 5 mm hrubé pásy a baklažán na 5 mm hrubé kolieska.
- Do misy dajte tvaroh, syr feta, 100 g (1 šálka) pecorina, spirulinový prášok, bazalku, cesnak a kefír a dobre premiešajte.
- Na dno 1,5-litrového (6 šálok) obdĺžnikového pekáča nalejte v tenkej vrstve olivový olej. Potom položte do pekáča polovicu baklažánu a ochuťte soľou. Posypte polovicou syrovej zmesi, prikryte polovicou špenátových listov a znova uložte polovicu cukety. Zopakujte uloženie vrstiev. Pečte 40 minút alebo dovtedy, kým nebudú lazane dobre prepečené.
- Počas pečenia lazaní zmiešajte v mise všetky ingrediencie na kelový toping.
- Lazane vyberte z rúry a zvýšte teplotu na 250 °C. Navrch lazaní uložte kelovú zmes a pečte ďalších 10 minút alebo dovtedy, kým nebude kel chrumkavý. Podávajte teplé.
+ POZNÁMKA Spirulina je bohatá na antioxidanty, vitamíny, minerály, aminokyseliny a ľahko vstrebateľné železo.
ČOKOLÁDOVO-DATĽOVÉ TYČINKY S LIESKOVÝMI ORECHMI A SO ZÁZVOROM
+ VEGETARIÁNSKE
+ VEGÁNSKE
+ BEZ LEPKU
+ BEZ LAKTÓZY
+ RAW
ČAS PRÍPRAVY: 15 minút + 40 minút na chladenie
ČAS VARENIA: 15 minút
Kto z vás nemiluje lieskové orechy a čokoládu? Mne pripomínajú detstvo, hoci do tohto receptu som pridala aj trochu zázvoru, aby dodal čokoláde štipku pikantnosti. Pochutnajte si na týchto tyčinkách len tak alebo ich podávajte s krémovou vanilkovou zmrzlinou či čerstvou šálkou organickej kávy.
4 – 6 PORCIÍ:
- 210 g (1 a ½ šálky) surových lieskových orieškov
- 5 vykôstkovaných datlí alebo datľový fondán
- 3 ČL bielych chia semienok
- 40 g (1⁄3 šálky) kakaového prášku
- 25 g (¼ šálky) LSA zmesi (ľanové a slnečnicové semienka a mandľová múčka)
- 125 ml (½ šálky) konzervovaného kokosového mlieka
- 60 ml (¼ šálky) roztopeného kokosového oleja + 1 ČL navyše
- 50 g (¼ šálky) ošúpaného a nahrubo nakrájaného čerstvého zázvoru
- 3 ČL surového medu alebo vegánskeho sladidla
Zaujme ťa: Cholín: Túto látku potrebujeme všetci. Kde ju nájdeme?
- Rúru predhrejte na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a rozložte naň lieskové orechy. Pečte 8 – 10 minút, kým nezačnú meniť farbu. Vyberte ich z rúry a odložte nabok.
- Počas pečenia orechov dajte do mixéra datle, chia semienka, kakaový prášok, LSA zmes, kokosové mlieko, kokosový olej a 1 PL vody a rozmixujte dohladka.
- Na stredne silnom plameni zahrejte v malej panvici 1 ČL kokosového oleja a potom pridajte nakrájaný zázvor. Pečte ho 3 minúty alebo dovtedy, kým zázvor nezíska zlatistú farbu. Pridajte med a pečte ďalšie 2 minúty alebo dovtedy, kým nezačne kryštalizovať. Panvicu odstavte z plameňa, pridajte opečené lieskové orechy a všetko dobre premiešajte.
- Zmes preložte do misy, pridajte datle alebo datľový fondán a miešajte, aby sa všetko spojilo. Vzniknutú zmes rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a vytvorte tenký štvorec. Uložte do mrazničky na 30 – 40 minút alebo dovtedy, kým nestuhne. Pri servírovaní rozlámte stuhnutú zmes na tyčinky alebo drsné nepravidelné kúsky.