Jesenné obdobie nám tento rok praje krásne slnečné počasie, ktoré doslova láka stráviť ho niekde vonku na čerstvom vzduchu. Aj keď by ste už mali mať svoju záhradu zazimovanú, predsa len ešte niektorí z nás trávia aktuálne dni v záhrade a to zberom orechov. S nazbieranými orechmi je to už o niečo zložitejšie. Nedajú sa hneď zavariť ani skonzumovať. V prvom rade je potrebné nechať ich vysušiť, potom zbaviť škrupiny a následne... viete, čo s nimi?
Vlašské orechy sa zaraďujú medzi superpotraviny, ktoré by ste si mali dopriať za hrsť každý deň. Obsahujú bielkoviny, sacharidy, vlákninu, magnézium, sodík, draslík, horčík, zinok, vitamíny – A, B, C, E, K a množstvo ďalších minerálov, vitamínov a kyselín, na ktoré náš organizmus nedá dopustiť. Ako si teda dopriať hrsť takýchto výnimočných orechov?
Jedna vec je orechy nazbierať a druhá ich zase uskladniť. Čo robíte s nimi vy? Tiež si ich len vysušíte, vylusknete a uskladníte v bavlnenom alebo papierovom vrecúšku? Je nám jasné, že takýmto spôsobom si ich veľmi neužijete. Veľmi ľahko sa do nich môže nasťahovať akýkoľvek hmyz, môžu zhorknúť či dokonca zhniť v prípade, že ich neuskladňujete na suchom mieste. Tento rok to však skúste úplne inak!
Pozri aj: Tušíš, ako sa starať o mramor v domácnosti? Osvoj si tieto tipy!
Zaváranie orechov ako skvelý spôsob uskladnenia
Niektorí si ich mrazia, ďalší nakladajú do medu a my? My ich zavárame! Áno, čítate správne, aj orechy sa dajú zavárať, no v tomto prípade ide o akési suché zaváranie, vďaka ktorému si lahodnú chuť orechov budete môcť vychutnávať počas celého roka.
Budete potrebovať len:
- zaváraninové fľaše
- orechy
V prvom rade si umyte poháre a nechajte ich poriadne vyschnúť. Nasypte do nich orechy a uzavrite viečkom. Poháre vložte do hrnca, zalejte vodou – tak aby boli potopené vo vode (je dobré ich zaťažiť aby neplávali na hladine) a zavárajte približne 90 minút pri teplote okolo 85 °C. Následne ich vytiahnite, nechajte vychladnúť a skladujte na tmavom mieste.
Alternatívou je zaváranie v rúre, ktorú si predhrejte na 70 °C. Orechy rovnako naukladajte do pohárov a tie (bez viečok) vložte do predhriatej rúry približne na 10 minút. Následne poháre z rúry vyberte, uzavrite viečkom (neuťahujte úplne) a opäť ich vložte do rúry na 10 minút. Nakoniec už len viečka poriadne dotiahnite, nechajte vychladnúť a skladujte na tmavom mieste.
Odporúčame: Zabráň zbytočnému faux pas! Naučíme ťa, ako správne držať príbor