ZRKADLO VS. FOTOAPARÁT: Prečo v zrkadle vyzeráme lepšie ako na fotkách?

Mnohí z nás sa v dnešnej dobe radi fotíme a veľa z nás si tento zvláštny jav v telefóne už všimli. Zrkadlo vs. Fotoaparát? Môžeme mať pocit, že pri pohľade na seba v zrkadle vyzeráme príťažlivo, ale keď sa vidíme na fotke, cítime sa sklamaní zo svojho vzhľadu.

Obraz, ktorý vidíte v zrkadle, vám „hovorí“, že ste atraktívny, no potom vytiahnete telefón, urobíte selfie a zistíte, že ste sa úplne zmenili na niekoho iného. Neviete si to vysvetliť, prečo sa to stále deje? Mali by sme veriť tomu čo vidíme v zrkadle alebo tomu čo vidíme vo svojich smartfónoch? 

Vyskúšaj: Toto je 7 jednoduchých zmien v starostlivosti o vlasy, ktoré prinesú výsledky

PRE TOTO SA SAMI SEBE V ZRKADLE PÁČIME VIAC:

1. Obrátený obraz samích seba

Keď sa pozrieme do zrkadla, vidíme svoj vlastný odraz, čo je obrátený obraz nás samých spracovaný naším mozgom. Náš mozog to interpretuje ako skutočný obraz nášho vzhľadu.

Keď však vidíme fotografiu, pozeráme sa na 2D zobrazenie seba samých, ktoré nie je obrátené a môže vyzerať inak ako to, čo vidíme v zrkadle. To môže spôsobiť, že náš vzhľad sa nášmu mozgu môže zdať neznámy alebo dokonca „nesprávny“.

Pozri aj: Kôstka z avokáda nie je odpad! Ako ju môžeš využiť aj ty?

2. Mere exposure effect

Po slovenský povedané efekt „známej expozície“ je psychologický fenomén, pri ktorom ľudia majú tendenciu uprednostňovať veci, ktoré sú im známe. Čím viac sme niečomu vystavení, tým viac sa nám to páči. Tento efekt bol pozorovaný v rôznych kontextoch, vrátane vnímania tvárí, hudby a dokonca aj loga značiek.

Efekt samotnej expozície má dôležité dôsledky pre naše vnímanie atraktivity. Napríklad, môžeme zistiť, že nás priťahujú ľudia, ktorých často vidíme, alebo s ktorými sme mali v minulosti pozitívne interakcie.

Tip pre vás: Cvičenie pre úplných začiatočníkov: Nepotrebuješ žiadne náčinie, len chuť cvičiť!

Zrkadlo vs. Fotoaparát, kde vyzeráme lepšie?

Zdroj: Depositphotos

JE ZRKADLOVÝ ODRAZ PRESNEJŠÍ AKO FOTOGRAFIA? 

1. Obrátený obaz zrkadla vs. skreslenie fotografie

Zrkadlá aj fotografie môžu deformovať náš vzhľad v závislosti od rôznych faktorov, ako je osvetlenie, uhly a vzdialenosť. Keď sa pozrieme do zrkadla, vidíme obrátený obraz nás samých, čo nám môže poskytnúť trochu iný pohľad na náš vzhľad. Okrem toho môžu zrkadlá deformovať naše telesné proporcie v závislosti od uhla a vzdialenosti, v ktorej stojíme od zrkadla.

Na druhej strane, fotografie sú 2D reprezentáciou nás samých, čo môže sploštiť naše črty a skresliť náš vzhľad v závislosti od uhla kamery, vzdialenosti, osvetlenia a iných faktorov. Čím bližšie je fotoaparát k našej tvári, tým skreslenejší môže byť náš vzhľad, čo môže byť nelichotivé. Uhol kamery môže tiež ovplyvniť spôsob, akým sa objavujú črty našej tváre, vďaka čomu môžeme vyzerať inak ako v zrkadle.

Nezabudnite, že ani zrkadlový odraz, ani fotografia nie sú úplne presnou interpretáciou toho, ako človek vyzerá. 

Vyskúšaj:  Selfie - aký vplyv má tento fenomén na naše duševné zdravie?

žena v zrkadle

Zdroj: Depositphotos

2. Efekt zmrazenej tváre

Efekt zamrznutej tváre je jav, pri ktorom sa výraz tváre človeka zafixuje alebo zamrzne. Keď sa tvárové svaly človeka nedokážu hýbať alebo vyjadrovať emócie, môže to vytvoriť pocit emocionálnej „plochosti“. 

Predpokladá sa, že k efektu zmrazenej tváre dochádza, pretože svaly tváre hrajú kľúčovú úlohu pri prenášaní emócií a sociálnych podnetov. Tvár by teda mohla vyzerať škaredšie, než v skutočnosti je. Aj keď môžeme byť kritickí k nášmu vzhľadu na fotografiách, je dôležité si uvedomiť, že krása je v očiach pozorovateľa.

To, čo na sebe vnímame ako nedostatky, si ostatní nemusia všimnúť a to, čo považujeme za atraktívne, nemusí byť rovnaké ako to, čo niekto iný považuje za atraktívne. Namiesto sústredenia sa na dosiahnutie určitého štandardu krásy je dôležité zamerať sa na rozvoj pozitívnej sebalásky a naučiť sa oceňovať a oslavovať naše jedinečné vlastnosti a vlastnosti.

Odporúčame: VIDEO: Kozmetika Matis – ako som ju spoznala, obľúbené produkty aj horúce novinky

selfie

Zdroj: Depositphotos

TIPY NA DOBÚ FOTKU:

1. Správne osvetlenie - svetlo je základ

Ako sme už diskutovali, osvetlenie zohráva kľúčovú úlohu v tom, ako vyzeráme na fotografiách. Experimentujte s rôznymi typmi osvetlenia a uhlami, aby ste zistili, čo najlepšie vyhovuje vašim črtám a tónu pleti. Najlepšie miesto je v blízkosti okna s prirodzeným osvetlením. Môžete však investovať do kruhového svetla alebo iného typu umelého osvetlenia, ktoré napodobňuje prirodzené svetlo.

2. Lichotivá póza na fotku

Skúste mierne nakloniť hlavu alebo nakloniť telo, aby ste vo svojich črtách vytvorili väčší rozmer a hĺbku. Vyhnite sa pózovaniu rovno, čo môže vytvoriť plochý a nelichotivý vzhľad. Voľte stále tu stranu, z ktorej vyzeráte lepšie. Závisí to aj od toho, akú fotku si idete spraviť, či volíte selfie fotku alebo fotku vo veľkých zrkadlách. 

3. Dobrý makeup

Použite make-up na zvýraznenie svojich predností a čŕt tváre. Najskôr začnite pleťou a nezabudnite na kontúring tráve a potom pokračujte zvýraznením oči a rovnako aj pier. Platí, že treba skúšať, aby ste zistili čo sa vám hodí. V dnešnej dobe viete nájsť veľké množstvo make-up inšpirácii na internete a youtube - skúste aj tie naše - MAKEUP TUTORIALY.

Vyskúšaj:  Pekná tvár ti nestačí. Tu sú triky, ako urobiť dokonalú selfie!

ako fotiť krásne selfie

Zdroj: Depositphotos

4. Štýlové oblečenie

Hlavne sa oblečte do oblečenia, v ktorom sa cítite pohodlne. Nosenie oblečenia, ktoré dobre sedí a lichotí vášmu telu, vám môže pomôcť cítiť sa pred kamerou sebavedomejšie a pohodlnejšie. Tak isto aj v tomto prípade vám internet ponúka širokú škálu inšpirácií. 

5. Správne držanie tela

Vzpriamené státie a predĺženie krku môže na fotografiách vytvoriť sebavedomejší a atraktívnejší vzhľad. Vyhnite sa hrbeniu! Začlenením týchto tipov do svojej fotografickej rutiny sa môžete naučiť prezentovať sa v najlepšom možnom svetle a cítiť sa vo svojom vzhľade sebavedomejšie.

Takže, keď budete nabudúce fotiť alebo robiť selfie, nezabudnite nájsť správne osvetlenie, pózujte tak, aby ste lichotili vašim črtám a použite make-up a oblečenie na vylepšenie vášho vzhľadu. Ale čo je najdôležitejšie, nezabudnite oceniť svoju jedinečnú krásu, zvnútra aj zvonku.

Prečítaj aj: Ako byť šťastnou a úspešnou ženou? Vďaka týmto 7 návykom!

Zrkadlo vs. Fotoaparát, kde vyzeráme lepšie?

Zdroj: Depositphotos

Poradíme vám, ako sa páčiť sebe aj na fotke aj v zrkadle

Debata zrkadlo verzus kamera je spoločnou obavou mnohých ľudí, ktorí sa chcú prezentovať v čo najlepšom svetle. Pochopením vedy o vnímaní, úlohe osvetlenia a psychológii sebalásky a sebaobrazu sa môžeme naučiť cítiť sa pred kamerou sebavedomejšie a pohodlnejšie.

Pamätajte, že vyzerať „atraktívne“ je subjektívne a neexistuje univerzálny vzorec, ako vyzerať na fotkách a selfie čo najlepšie. Skutočná krása vychádza zvnútra a ak sa naučíme oceňovať a akceptovať svoj jedinečný vzhľad, môžeme sa naučiť cítiť sa sebavedomejšie a pohodlnejšie vo svojej vlastnej koži.
 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE