Leto je obdobím, kedy si ľudia asi najviac pochutnávajú na rozmanitom osviežujúcom ovocí. Je dostupné v našich záhradách a, dokonca, ani tie exotickejšie druhy nie je náročné nájsť v obchodoch.
Figy patria medzi menej tradičné ovocie, ktoré nie je typické pre naše oblasti. V súčasnosti však nie je problémom tieto chutné plody dopestovať aj vo vlastných záhradách.
Figy sú sezónnym ovocím, ktoré by ste rozhodne mali zaradiť do jedálnička. Sú plné vitamínov a iných cenných látok a aj v sušenej podobe majú pozitívne účinky na zdravie človeka.
Čo o figách možno neviete
Figy patria medzi subtropické ovocie, ktoré pochádza hlavne z okolia Stredozemného mora. V minulosti ich pestovali napríklad na gréckom ostrove Kréta, neskôr aj na pevnine. V súčasnosti sa k nám ovocie dováža prevažne z Turecka. Medzi najväčších producentov fíg patria aj krajiny ako Španielsko, Taliansko, Alžírsko či Portugalsko. Plody dorastajú na kroch, ktoré sú známe ako figovníky. Vysoké sú dva až tri metre. Pre tieto kry sú typické tmavozelené listy a malé hruškové plody zelenej farby, ktoré pri dozrievaní zožltnú alebo sa sfarbia do fialova až červena.
Figovníkov existuje vyše 700 druhov, najväčšie druhové zastúpenie je v juhovýchodnej Ázii. Majú radi teplé a vlhké podnebie a neznášajú mrazy. V dnešnej dobe sa už pestujú aj v tuzemských záhradách, no je potrebné ich v chladnom období chrániť pred zimou. Ideálne je pestovanie v črepníkoch, na zimu ich tak ľahko prenesiete do chodby či komory. Plody figovníka v subtropických krajinách dozrievajú pokojne aj trikrát ročne. V našich podmienkach sa zvyčajne tvoria od polovice augusta a dozrievajú počas nasledujúcich troch mesiacov.
Pozri aj: Lahodná varená kukurica: Priprav ju takto a neohrozia ťa kalórie!
Určite sa im netreba vyhýbať
Čerstvé figy obsahujú až 82 percent vody a približne 12 až 23 percent cukrov. Ovocie je ďalej zdrojom bielkovín, cennej vlákniny i omega 6 mastných nenasýtených kyselín. Obsahujú celý rad dôležitých minerálnych látok, hlavne vápnik, železo, horčík, draslík, zinok, meď i selén. Figy sú tiež plné vitamínov, ukrývajú v sebe vitamín A, C, E, K i niekoľko vitamínov B komplexu. Čerstvé i sušené figy majú skvelé účinky na ľudský organizmus. Okrem toho, že sú zdrojom množstva nenahraditeľných látok, majú blahodarný vplyv na tráviacu sústavu.
Plody figovníka podporujú proces trávenia, zlepšujú vyprázdňovanie, odstraňujú plynatosť a pomáhajú prečisťovať hrubé črevo. Dokážu pôsobiť ako prirodzené preháňadlo, čiže sú účinné pri zápche. Majú tiež močopudné účinky, preto sú vhodné na odstránenie nadbytočnej vody z tela. Figy sú taktiež pomocníkom v boji proti vysokému cholesterolu a vysokému krvnému tlaku. Pravidelnou konzumáciou týchto chutných plodov môžete dokonca zlepšiť stav vašej pleti.
A čo sušené figy?
Čo sa týka sušených fíg, procesom sušenia sa všetky látky v plode viacnásobne koncentrujú. Voda v sušených figách klesá pod 15 percent. Naopak obsah cukru sa radikálne zvyšuje, a to pokojne nad 50 až 75 percent. Podobne je to však aj pri sušení iných druhov ovocia. Aj napriek tomu sú sušené figy skvelou voľbou na spestrenie jedálnička, a to aj pri rôznych diétach. Stačí, ak to s nimi nepreženiete. Doprajte si štyri alebo päť kúskov na olovrant či desiatu. Sú dobrou náhradou sladkostí a neobsahujú takmer žiadny tuk.
Na toto si dajte pozor!
Pri konzumácii fíg by ste mali mať na pamäti zopár vecí. Konzumácia nezrelých plodov nie je vhodná, u citlivých ľudí to totiž môže vyvolať kožné vyrážky. Niekedy môžu mať figy aj laxatívne účinky, rozhodne ich preto nezapíjajte vodou. Mohli by sa totiž dostaviť, podobne ako u čerešní, rôzne zažívacie problémy a hnačky. Pozor si dávajte aj pri pochutnávaní si na sušených figách. Tie totiž veľmi často napáda pleseň, ktorá produkuje nebezpečné toxíny. Pleseň veľmi jednoducho spozorujete aj voľným okom. Belavého povlaku sa naopak obávať nemusíte, na povrchu fíg ho často vytvára glukóza, čiže prírodný cukor.
Odporúčame: Opäť hrozia tropické horúčavy
Ako si figy vychutnať?
Figy môžete sušené či čerstvé konzumovať bez akejkoľvek prípravy. S ich konzumáciou alebo spracovaním dlho nečakajte, v chladničke vám totiž vydržia dva až tri dni. Z čerstvých fíg sa dá pripraviť chutný kompót i marmeláda a použiť sa dajú aj pri príprave omáčok alebo šalátov. Skutočne lahodná je kombinácia fíg s orechmi a mandľami. Gréci a Egypťania si z plodov figovníka kedysi vyrábali víno a v Indii zase mladé listy kríkov konzumujú ako zeleninu. Sušené figy vyskúšajte pridať do jogurtu, tvarohu, šalátov i ovsenej kaše.
TIP: Zo sušených fíg si doma môžete pripraviť aj chutnú maškrtu. Približne 250 gramov fíg rozrežte na polovičky a nechajte ich 12 hodín máčať v nádobe s rumom. Následne ich vyberte, nechajte stiecť a ponamáčajte v rozpustenej horkej čokoláde. Po stuhnutí máte hotové skvelé čokoládové bonbóny plnené figami.
Bude vás zaujímať: Recept: Broskyňový krehký koláč