Pŕhľava dvojdomá je aj v súčasnosti vyhľadávanou liečivou rastlinou a u nás aj dôležitou vývoznou surovinou. Rastie v nížinách i vo vyšších polohách na celom území Slovenska ako húževnatá burina na rumoviskách a v priekopách. Je známa svojimi účinkami popŕhlenia, ktoré zmierňuje obklad octanu hlinitého. Zbierajú sa všetky jej druhy.Je to trvácna dvojdomá bylina. Z rozkonáreného podzemku vyrastajú zakoreňujúce sa podzemné plazivé výhonky a niekoľko 30 až 100 centimetrov vysokých, priamych štvorhranných zriedka rozkonárených stoniek.
Listy sú striedavo protistojné, stopkaté srdcovitého tvaru, hrubo zúbkovité s kopijovitými prílistkami. Kvety rastliny sú drobnokveté a koncové, zelenkasté a neúhľadné. Samčie tyčinkové sú priame, pričom kvety majú 4 dovnútra ohnuté okvetné lístky, štyri tyčinky a nevyvinutý piestik. Samičie sú dlhšie a visiace, kvety majú dva kratšie a dva dlhšie okvetné lístky. Celá rastlina je porastená krycími krátkymi, jednobunkovými dutými pŕhlivými chĺpkami, ktoré obsahujú pre ľudskú pokožku pŕhlivú tekutinu. Plodom pŕhľavy je vajcovitá nažka, ktorá je uložená v okvetných lístkoch. Semená sa tvoria len zriedka, a tak sa rastlina rozmnožuje vegetatívne.
Odporúčame prečítať: Imelo biele - spoznajte jeho liečivé účinky
Kvitnutie prebieha od júna do októbra a od mája prebieha zber listov. Pred kvitnutím sa trhajú mladé listy bez stopiek, dávajú sa na plachtu a sušia sa v tieni alebo pri umelom teple do 50 stupňov Celzia. Nedosušené plesnivejú a presušené sa zase drobia. Vňať sa zbiera taktiež od mája, pričom pred kvitnutím sa zbierajú alebo kosia len mladé listnaté výhonky vysoké asi 40 centimetrov od vrcholu s hrúbkou stonky do 5 milimetrov. Sušia sa rovnako ako listy.
Pŕhľava obsahuje triesloviny, veľa chlorofylu, enzýmu, vitamíny C, A, B1 a B2, K, kyselinu mravčiu, kremičitú, octovú, glukokiníny, amíny, fytoncídym, minerálne soli a v chlpoch sa nachádza živičný sekrét s viacerými látkami. Pŕhlivý účinok vysušením, zahriatím a varom vymizne, zatiaľ čo v liehových výťažok pretrváva.
V medicíne sa jej účinky využívajú ako súčasť čajovín, liečivých výrobkov, pri chorobách tráviacej sústavy, na uvoľnenie hlienu dýchacích ciest, znižovanie hladiny cukru v krvi, pri reumatizme, málokrvnosti, avitaminóze, artérioskleróze, pri chorobách z prechladnutia, do jarných bylinných kultúr a rovnako aj na podporu metabolizmu. Z čerstvej vňate a listu je možné získať chlorofyl s protizápalovými účinkami, zvonka na hnisavé rany, preležaniny, popáleniny, na kožné vyrážky, zastavenie krvácania alebo pri zápale kŕčových žíl. V liečebnej kozmetike sa uplatňuje do vlasových vôd a ako vlasové tonikum.
V technike sa vlákna používali na výrobu tkaniny na vrecia. Chlorofyl sa tiež používa ako potravinové farbivo, do zubných pást a podobne. Čerstvá vňať je vhodná na krátkodobé konzervovanie a v domácnostiach sú mladé výhonky a listy prvou jarnou zeleninou na prípravu polievok a prívarkov, napríklad ako špenát. V živočíšnej výrobe sa používa ako krmivo na skvalitnenie srsti zvierat a ako krmivo pre hydinu a ošípané.
Recepty:
Zápar – 1 lyžička rezanej drogy na pohár vody, vylúhovať na 20 až 25 minút, scediť, zvonka na výplachy ústnej dutiny.
Odvar – 100 g drogy alebo čerstvých rezaných listov na 1,5 litra slabého octu, 30 minút mierne povariť a pred spaním umyť hlavu – vlasové tonikum.
Extrakt – 30 kvapiek extraktu užiť 4 razy za deň, 3 minúty pred jedlom.
Tinktúra – 1 lyžica rozdrobenej drogy listu a koreňa na 3 lyžice alkoholu, nechať stáť 14 dní na slnku, prefiltrovať a riediť ¼ litrom vody, na masírovanie vlasovej pokožky.
Odporúčame prečítať: Zázračná kapsička pastierska
Autor: G. Švec, www.hab.sk