Žiarivo biely úsmev dokáže pridať nielen na kráse, ale aj na výške vášho sebavedomia. To je aj dôvod, prečo mnohí z nás siahajú po bieliacich pastách alebo pásikoch, ktoré sľubujú biely úsmev za pár týždňov.
Hoci sa výsledok môže dostaviť a vy sa budete tešiť z bieleho chrupu, negatívne následky si môže odniesť vaša zubná sklovina.
Nezničte si zubnú sklovinu
Bieliace prípravky na zuby sa dajú zohnať v ktorejkoľvek drogérií či v lekárni a zaručujú vám žiarivé zuby po pár použitiach. Pri bielení by ste však mali myslieť na to, že väčšina týchto produktov obsahujú isté percento aktívnej bieliacej látky. Čím je percento vyššie, tým bude bieliaci efekt viditeľnejší, no zároveň aj menej šetrný k vášmu chrupu. Pred bielením by ste mali navštíviť svojho zubného lekára a poradiť a s ním o ďalšom postupe.
Odporúčame prečítať: Potraviny, ktoré do chladničky nepatria
Vyššia citlivosť zubov
Pri mechanickom bielení sa odstraňujú nečistoty obrusovaním povrchovej časti zubov. Najčastejšie sa využívajú bieliace zubné pasty, ktoré môžu mať príliš silnú „brúsiacu“ schopnosť a následne tým poškodia vašu zubnú sklovinu. Tá je celkom tenká, takže pri dlhodobom bielení sa môže stať, že vaše zuby budú citlivejšie.
Dočasná diéta na pár týždňov
Ak podstupujete dlhší proces bielenia zubov, mali by ste sa vyhýbať potravinám, ktoré majú silné farebné pigmenty a mohli by vám zuby nepríjemne zafarbiť. Vynechajte kávu, červené víno, čierne čaje, cviklu a mnohé ďalšie potraviny so silným zafarbením. Túto „diétu“ by ste mali ideálne držať nielen počas bieliacej kúry, ale aj dva týždne po nej.
Odporúčame prečítať: Najzdravšie letné ovocie si natrháte v záhrade
Bolesť ďasien
Pri neodbornom bielení zubov môže dôjsť aj k závažnejším zdravotným problémom ako je zápal ďasien. Ten vzniká najmä vtedy, keď bieliaca látka prenikne na povrch ďasna. Tomuto problému sa vyhnete ak navštívite zubnú ambulanciu, kde na váš chrup vyrobia nosič bieliaceho gélu. Optimálna frekvencia tohto typu bielenia je dvakrát do týždňa a potom je ideálne zvoliť trojmesačnú pauzu.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
www.thinkstockphotos.com