Marmeláda z čiernych ríbezlí: Vyskúšaj tento osvedčený recept!

Čierne ríbezle sú mimoriadne vďačné ovocie – keď majú sezónu, je ich vždy dostatok, a tak za ne netreba vyhadzovať veľké peniaze v supermarketoch, ešte k tomu chutia výborne a ich vzácny obsah... to je jednoducho samostatná kapitola. Ak máte teda v záhrade nejaký ten kríček s čiernymi ríbezľami tiež, vyskúšajte overený recept, ktorý vám prinášame. Marmeláda z čiernych ríbezlí bude to pravé ríbezľové na pečivo aj do koláčov.

Bude sa ti páčiť: Rutín - zázrak pre cievny systém. V ktorých potravinách ho hľadať?

najlepšia ríbezľová marmeláda

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu marmelády z čiernych ríbezlí budete potrebovať:

  • 1 kg čiernych ríbezlí
  • 850 g trstinového cukru (avšak môže byť aj biely)
  • 1 ČL kyseliny citrónovej
  • 1 balíček želírovacej zmesi (môže byť, ale nemusí)

Postup prípravy:

Čierne ríbezle zbavte stoniek a umyte. Následne ich dôkladne rozmixujte v mixéri alebo odšťavte v odšťavovači. Dokonca ich môžete pomlieť aj na mlynčeku na mäso, avšak len v prípade, že ho používate výlučne na ovocie. :-) Potom ríbezle prepasírujte cez sitko a môžete, ale nemusíte k nim pridať želírovaciu zmes. Dajte si pozor, aby medzi pomletím, odšťavením či rozmixovaním ríbezlí a ich varením neprešlo viac času, než je nevyhnutné, pretože v opačnom prípade by ríbezle začali rýchlo kvasiť.

Takto pripravené ríbezle priveďte k varu, pridajte cukor a varte spolu asi pätnásť minút, kým nezačne zmes rôsolovatieť. Pred dovarením pridajte kyselinu citrónovú. Ríbezľovou marmeládou naplňte čisté poháre, dobre uzavrite a otočte dnom nahor. Takto nechajte marmeládu samovoľne vychladnúť. Príprava tejto marmelády vám nezaberie ani hodinu času, zato chutiť vám bude po celý rok.

ríbezľová marmeláda

Zdroj: Shutterstock®

Vedeli ste, že...

  • aby ste mali istotu, že vám marmeláda nesplesnivie, odporúča sa pohár, spolu s viečkom, pred jeho naplnením vydezinfikovať aspoň 70 %-ným liehom?
  • ak máte chuť na „dospelácku“ verziu ríbezľovej marmelády, počas varenia do nej môžete pridať asi dve lyžice rumu?
  • čierne ríbezle obsahujú veľké množstvo pektínových látok a kyselín a preto sú mimoriadne vhodné na prípravu práve marmelád s ich typickou konzistenciou?
  • marmeládou by ste nemali plniť koláče, pretože by vám pri pečení mohla vytiecť? Naopak, marmeláda je ako stvorená na spájanie múčnikov.

  • marmeládu podľa uvedeného receptu si môžete pripraviť aj z červených alebo bielych ríbezlí, ideálnou voľbou však bude ich mix?

  • marmeládu, ktorá neobsahuje žiadny lieh ani alkohol, by ste mali skladovať v chladničke alebo v naozaj chladnej pivnici?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

20.07.2018 06:58

Ríbezľová je v našej rodine najobľúbenejšia.

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

21.07.2018 11:43

Ribezlovou marmeladou spajame linecke pecivo na Vianoce, tak nam chuti najviac :-)

Vaše meno:

Robert Jurčák

Robert Jurčák

27.07.2018 09:10

na záhrade máme dostatok čiernych ríbezlí....takže určite to doma vyskúšame....

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.