Čierne ríbezle sú mimoriadne vďačné ovocie – keď majú sezónu, je ich vždy dostatok, a tak za ne netreba vyhadzovať veľké peniaze v supermarketoch, ešte k tomu chutia výborne a ich vzácny obsah... to je jednoducho samostatná kapitola. Ak máte teda v záhrade nejaký ten kríček s čiernymi ríbezľami tiež, vyskúšajte overený recept, ktorý vám prinášame. Marmeláda z čiernych ríbezlí bude to pravé ríbezľové na pečivo aj do koláčov.
Bude sa ti páčiť: Rutín - zázrak pre cievny systém. V ktorých potravinách ho hľadať?
Na prípravu marmelády z čiernych ríbezlí budete potrebovať:
- 1 kg čiernych ríbezlí
- 850 g trstinového cukru (avšak môže byť aj biely)
- 1 ČL kyseliny citrónovej
- 1 balíček želírovacej zmesi (môže byť, ale nemusí)
Postup prípravy:
Čierne ríbezle zbavte stoniek a umyte. Následne ich dôkladne rozmixujte v mixéri alebo odšťavte v odšťavovači. Dokonca ich môžete pomlieť aj na mlynčeku na mäso, avšak len v prípade, že ho používate výlučne na ovocie. :-) Potom ríbezle prepasírujte cez sitko a môžete, ale nemusíte k nim pridať želírovaciu zmes. Dajte si pozor, aby medzi pomletím, odšťavením či rozmixovaním ríbezlí a ich varením neprešlo viac času, než je nevyhnutné, pretože v opačnom prípade by ríbezle začali rýchlo kvasiť.
Takto pripravené ríbezle priveďte k varu, pridajte cukor a varte spolu asi pätnásť minút, kým nezačne zmes rôsolovatieť. Pred dovarením pridajte kyselinu citrónovú. Ríbezľovou marmeládou naplňte čisté poháre, dobre uzavrite a otočte dnom nahor. Takto nechajte marmeládu samovoľne vychladnúť. Príprava tejto marmelády vám nezaberie ani hodinu času, zato chutiť vám bude po celý rok.
Vedeli ste, že...
- aby ste mali istotu, že vám marmeláda nesplesnivie, odporúča sa pohár, spolu s viečkom, pred jeho naplnením vydezinfikovať aspoň 70 %-ným liehom?
- ak máte chuť na „dospelácku“ verziu ríbezľovej marmelády, počas varenia do nej môžete pridať asi dve lyžice rumu?
- čierne ríbezle obsahujú veľké množstvo pektínových látok a kyselín a preto sú mimoriadne vhodné na prípravu práve marmelád s ich typickou konzistenciou?
-
marmeládou by ste nemali plniť koláče, pretože by vám pri pečení mohla vytiecť? Naopak, marmeláda je ako stvorená na spájanie múčnikov.
-
marmeládu podľa uvedeného receptu si môžete pripraviť aj z červených alebo bielych ríbezlí, ideálnou voľbou však bude ich mix?
-
marmeládu, ktorá neobsahuje žiadny lieh ani alkohol, by ste mali skladovať v chladničke alebo v naozaj chladnej pivnici?