Máš radšej žlté banány alebo zelené? Vieme, ktoré sú zdravšie

Banány sú pre mnohých z nás veľkou pochúťkou. Sú obľúbené na raňajky, na zahryznutie či ako ľahká večera. Banány konzumujeme už celé stáročia a jednoznačne patria medzi najdovážanejšie ovocie. Ktoré banány sú však najzdravšie?

Niektorí si radi pochutia na takmer nedozretých zelených druhoch, iní zas uprednostňujú žlté banány. Keď však hovoríme o miestnej produkcii, veľa banánových zásob, ktoré sa ďalej predávajú spotrebiteľom, obsahuje práve úplne zelené banány, ktoré časom a prepravou dozrievajú a na naše pulty sa dostanú v konzumovateľnom žltom stave. Pre nás je táto farba len akýmsi ukazovateľom zrelosti. Otázkou je, či zmena farby banánov znamená aj niečo iné.

Odporúčame: Zákerná mononukleóza: Takéto sú príznaky choroby z bozkávania!

zelené banány

Zdroj: Shutterstock®

Čas na zmenu?

Najskôr sa pozrime na zmeny, ktoré sa odohrávajú v banánovej šupke. Spočiatku je zelenej farby, ktorá je spôsobená obsahom chlorofylu v šupke. Prečo toto ovocie vyžaduje chlorofyl? Je to v podstate účinný spôsob dodávania živín (najmä škrobu) do vnútra ovocia. Keď je všetok škrob uložený v ovocí, je pevnejšie a v optimálnom stave na jedenie. V tomto bode je však čas, aby ovocie zmäklo a bolo ešte vhodnejšie pre našu spotrebu.

Chlorofyl v šupke sa rozpadne a škrob v ovocí sa premení na jednoduché cukry. Výsledkom je, že je šupa žltá a ovocie zmäkne a stane sa sladším. Táto zmena mení aj šupku na oveľa mäkšiu a tenšiu, než bola pôvodne, čo uľahčuje  jej odlupovanie od lahodného vnútra.

Podľa správnosti by ste teda mali počkať, kým sa farba banánov zmení na žltú. Nečakajte však príliš dlho, aby neboli príliš mäkké. Prezradíme vám, prečo.

zrelé banány

Zdroj: Shutterstock®

Keď sa banánom mení farba, mení sa nielen chuť, ale aj nutričná hodnota. Napríklad zelená je naplnená škrobom. Jedenie banánov v tomto štádiu je dobré pre diabetikov, pretože obsahuje baktérie, ktoré podporujú zdravie hrubého čreva.

Oveľa sladšia odroda, žlté banány, majú škrob, rozložený na jednoduché cukry, čo je pre nás rýchly zdroj energie. Pokiaľ ide o prínos pre zdravie, žlté banány obsahujú antioxidanty a látky, bojujúce proti rakovine, ktoré napríklad ešte nie sú k dispozícii v zelených verziách.

V neposlednom rade sa stretávame aj s banánmi s tmavými alebo hnedými škvrnami. Ukázalo sa, že tie obsahujú látku, ktorá pomáha bojovať s malígnymi bunkami v tele. Čím sú škvrny na banáne tmavšie, tým lepšie vie bojovať s týmito bunkami, čo posilňuje náš imunitný systém.

Nezáleží na tom, kedy sa rozhodnete jesť svoj banán, mali by ste vedieť, že je to jednoducho skvelá a zdravá voľba v akomkoľvek štádiu. Jedna vec, ktorú treba mať na pamäti, je, že ako banán dozrieva, mikroživiny a dobré látky sa zmenšujú alebo sa úplne stratia. Takže možno naozaj nečakajte príliš dlho a vychutnajte si svoj banán v čase, kedy je doslova zdravou bombou pre naše telo!

Bude sa ti páčiť: Horúce dni sú už za dverami. Povieme ti, ako sa chrániť pred úpalom

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

29.05.2018 12:56

JA mam rada zlte banany, vtedy mi najviac chutia. Zelene nemusim.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

29.05.2018 19:21

najčastejšie pridávam banán do kaše a je to super lebo potom už nesladím..

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

29.05.2018 21:22

Banány mám rada,ked sú tak akurát - ani zelené,ani moc zrelé.A banánové šupky treba dať ako hnojivo pod ruže :-)

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

05.06.2018 18:02

banány mám rada také akurát , ani zelené a ani moc žlté, z prezretých banánov robievam lievance

Vaše meno:

Daniela Balakova

Daniela Balakova

22.06.2018 14:17

Banány mám veľmi rada,v akejkolvej forme ,moja mama je diabetička a nechcela jest banány ,pretože sú sladké ,dám jej prečítat tento článok.

Vaše meno:

Andrea Gezeova

Andrea Gezeova

22.06.2018 14:40

Najradšej také akurát, žlté, ale neprezreté.

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

25.06.2018 15:53

také mám ráda banány žluté, ale ne moc přezrále, slupky používám jako hnojivo

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

25.06.2018 17:06

Mám rada úplne zrelé banány, ak by som ich nespotrebovala, dám do mrazničky a potom vyšľahám také zamrznuté s kvalitným kakaom. je to super zmrzlina.

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

25.06.2018 17:06

Mám rada úplne zrelé banány, ak by som ich nespotrebovala, dám do mrazničky a potom vyšľahám také zamrznuté s kvalitným kakaom. je to super zmrzlina.

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

27.06.2018 11:07

ja mám veľmi rada zelené banány, ich trpko-sladkú chuť

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

20.07.2018 15:03

Mne chutia také akurát, nie veľmi zrelé a vôbec už nie zelené, tie nemajú žiadnu chuť:))

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.