Tempeh je pre väčšinu ľudí neznámym pojmom a poznajú ho najmä milovníci zdravej výživy. Táto nepopulárna surovina má však v zdravom stravovaní svoje opodstatnené miesto a zaradiť do jedálnička by ho mali najmä športovci a ľudia s nedostatkom vápnika.
V kuchyni sa dá pripravovať na desiatky spôsobov aj vďaka jeho ľahkej príprave a nevýraznej chuti.
Stručne o tempehu
Tempeh je tradičné indonézske jedlo, ktorého základ tvoria sójové bôby. Na rozdiel od tofu sú však sójové bôby v tempehu v celistvom tvare, čím vzniká jeho charakteristická štruktúra. Vyrába sa prírodným procesom - kvasením celých sójových bôbov. Tie sú naložené do kultúry ušľachtilej plesne, ktorá nimi prerastie a vytvorí povrch bielej farby.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Zdravá a chutná ingrediencia
Tempeh sa vyrába z celých sójových bôbov, vďaka čomu si pri výrobe uchovajú všetku svoju výživovú hodnotu. Tým sa tempeh stáva mimoriadne bohatým na bielkoviny, vlákninu, minerály a vitamíny. Obsahuje vápnik, fosfor, horčík, železo, vitamíny radu B1 až B12 a pre vegetariánov je skvelou náhradou živočíšnych bielkovín.
Je ľahko stráviteľný a v kuchyni ho môžete pripraviť na viacero spôsobov. Najčastejšie sa tempeh pripravuje pečením alebo vyprážaním, ale použiť ho môžete aj do nátierok alebo šalátov. V obchodoch so zdravou výživou ho môžete nájsť smažený, marinovaný alebo dokonca údený.
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Recepty s tempehom:
Mrkvový tempeh
Tempeh nakrájame na tenké plátky a opražíme na panvici dozlatista. Potom k nemu pridáme nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľku a pokrájaný pór. Všetko spolu restujeme tak dlho, pokiaľ zelenina nezmäkne. Nakoniec podlejeme vodou s trochou sójovej omáčky, osolíme, okoreníme a môžeme podávať.
Tempeh v sladkej marináde
Tempeh nakrájame na tenké plátky a marinujeme 5 hodín v medovej marináde. Tú si pripravíme z medu, horčice, pretlačeného cesnaku, soli a oleja. Potom tempeh opražíme na panvici a podávame s ryžou alebo opekanými zemiakmi.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
www.thinkstockphotos.com