Môžeme bez obáv konzumovať surové vajcia? Poznáme odpoveď!

konzumácia surových vajec

Od majonézy až po rôzne dresingy, surové vajcia sa zvyknú v kuchyni pravidelne používať. Mnohí ľudia ich však v tomto surovom stave pravidelne pijú kvôli vyššiemu množstvu bielkovín a údajnému pozitívnemu účinku na naše zdravie. Naše maminky a staré mamy nás ale vždy učili, že sa surové vajcia konzumovať nemôžu. Kde je teda pravda?

Budete prekvapení, koľko živín je zabalených do tak malej škrupiny. Jedno surové vajce obsahuje tri gramy bielkovín, vitamíny A, B2, B5, B12 a E. Nájdeme v ňom aj cholín, čo je minerál, ktorý je nevyhnutný pre funkciu mozgu. 

Rovnako z neho získame luteín a zeaxantín, čiže antioxidanty, ktoré udržujú zdravie očí. Tepelná úprava vajec mierne znižuje množstvo týchto živín a zdravých látok, no výživový rozdiel medzi surovým vajíčkom a vareným je tak malý, že ho môžeme považovať za bezvýznamný. Je teda konzumácia vajec za surova bezpečná? Pozrieme sa na to v nasledujúcom článku.

Odporúčame: Chceš byť krásna a zdravá ako celebrity? Vegánska strava pomáha 

konzumácia surových vajec
Shutterstock®

Konzumácia či pitie surových vajec – prináša väčšie benefity oproti spracovaným vajciam?

Surové vajcia obsahujú veľké množstvo bielkovín a tiež veľa živín, ktoré môžu podporiť funkciu mozgu, imunitného systému a nervového systému. Avšak prakticky žiadna z týchto živín sa nestratí pri ich varení. Takže pokiaľ ide o výživovú hodnotu, surové a varené vajcia sú do značnej miery rovnaké.

Varené vajíčka však majú výhodu pri trávení týchto živín. Naše telo v prípade surových vajec absorbuje len 50 percent vaječných bielkovín oproti deväťdesiatim percentám, ktoré absorbujeme pri konzumácii varených vajec.

Ďalším problémom je absorpcia biotínu. Jedna z vaječných bielkovín, avidín, sa môže v prípade nedostatočnej tepelnej úpravy viazať s biotínom (vitamín B), a tým pádom ho nevieme absorbovať. Jediný spôsob, ktorým zabezpečíme príjem biotínu z vaječného žĺtku, je jeho dôkladná tepelná úprava. 

Inak povedané, neuvarené vajcia sú nielen ťažšie stráviteľné, ale spôsobujú aj to, že neprijmete väčšinu z tohto vysokého obsahu bielkovín a vitamínov. V takom prípade nemá význam pridávať surové vajcia do mlieka, prípadne ich vypiť len tak. Ak hľadáte spôsob na budovanie väčších svalov, oveľa väčší úžitok získate s kvalitnými doplnkovými prípravkami ako so surovými vajcami.

Pozri aj: Recept: Jablkový zakrytý koláč ako od maminky

varené vajcia
Shutterstock®

Konzumácia surového vajca – možné zdravotné riziká

Vedeli ste, že malé kuriatka sa liahnu z toho istého miesta na škrupine, ktoré sa dotýka pozadia kury pri jeho znesení a následne keď na ňom sedí? Určite vám je jasné, že vďaka tomu je vajce vystavené všetkým škodlivým látkam a baktériám, vrátane známej salmonely. Tieto baktérie sa neprenášajú len na povrch vajíčka, ale dokážu preniknúť aj do vajíčka samotného. Kontaminácia môže byť tiež ovplyvnená faktormi, ako je vek a veľkosť kuriatok, tým, čo kurčatá prijímajú a čistotou prostredia, v ktorom sa nachádzajú.

Hlavným rizikom pri konzumácii surových alebo nevarených vajec stále ostáva nakazenie sa infekciou salmonely. To spôsobuje príznaky otravy jedlom, ako sú napríklad:

  • žalúdočné kŕče, 
  • hnačka, 
  • nevoľnosť, 
  • horúčka,
  • únava, 
  • bolesť hlavy. 

Tieto príznaky sa môžu objaviť počas prvých šesť až 48 hodín po konzumácii surových vajec a môžu trvať až sedem dní. Nechceme vás strašiť, ale pokiaľ netušíte, z akého chovu a odkiaľ pochádzajú vajcia, ktoré sa chystáte konzumovať, zrejme nebude dobrý nápad konzumovať ich v absolútne surovom stave. Nezabúdajte, že aj v tomto prípade platí staré známe heslo: „Dôveruj, ale preveruj." 

Bude ťa zaujímať: Vzácny vitamín B12: Ako spoznáš, že ti chýba?

čerstvé vajcia
Shutterstock®

Pravidla konzumácie surových vajec

V podstate je to na vás, či zaradíte do jedálnička surové vajcia. Mali by ste si však uvedomiť, že surovými vajcami svojmu organizmu nedodáte dostatok bielkovín, resp. dodáte o 50 % menej bielkovín než uvarenými vajíčkami natvrdo alebo prostredníctvom omelety. Podobne to je aj v prípade vitamínu B7. Jeho vstrebateľnosť zo surového vajca je podstatne menšia, zväčšuje sa jeho tepelnou úpravou. 

Čo sa čo najbezpečnejšej konzumácie surových vajec týka, myslieť by ste mali na niekoľko hlavných zásad. Kupujte vajcia od spoľahlivých dodávateľov a farmárov, ktorí dodržujú hygienické normy. Preferujte vajcia s označením kvality (napr. bio vajcia, vajcia z voľného chovu).

Skladujte vajcia v chladničke pri teplote okolo 4 °C. Vajcia skladujte v pôvodnom obale, aby sa zabránilo krížovej kontaminácii. Pred konzumáciou skontrolujte vajcia na praskliny a nečistoty. Nepoužívajte vajcia, ktoré sú prasknuté alebo špinavé. Vajíčka by mali mať neporušenú škrupinu a čistý vzhľad.

Kto by nemal jesť surové vajcia vôbec?

Používanie surových vajec by malo byť v niektorých prípadoch úplne obmedzené. Je to v prvom rade u tehotných žien. Riziko bakteriálnych infekcií, ako je Salmonella, môže mať vážne následky pre matku aj pre plod. Takisto surové vajcia nepodávame deťom. Deti majú menej vyvinutý imunitný systém, čo ich robí náchylnejšími na infekcie a komplikácie spojené s otravou jedlom. S vekom sa môže imunitný systém oslabovať, čo zvyšuje riziko infekcie. Preto sú rizikovou skupinou aj staršie osoby

Osoby s oslabeným imunitným systémom, ako napríklad pacienti s HIV/AIDS, ľudia podstupujúci chemoterapiu alebo osoby po transplantácii orgánov, sú náchylnejší na infekcie a mali by sa vyhýbať konzumácii surových vajec. Rovnako by sa mali surovým vajciam vyhýbať aj ľudia s chronickými ochoreniami, ako je diabetes, ochorenia pečene alebo obličiek, pretože majú zvýšené riziko komplikácií spojených s bakteriálnymi infekciami.

Anketa: Konzumujete vajcia aj v surovom stave?

Odpovedalo 11232 ľudí

4%
96%

Článok aktualizovaný 27.6.2024

Aktualizovaný článok: 27.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

13 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

27.10.2017 08:04

nekonzumujeme surové vajíčka, nanajvýš, keď robím zákusok a miešam žĺtky s cukrom, tak neodolám a obliznem...

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

27.10.2017 08:48

tak ani lizat netreba... moja znama piekla babovku a tiez si len tak lizla vsjicka s cukrom... a veru skoncila v nemocnici so salmonelou.. a veru ta vie poriadne vystavit cloveka.... a ako ste spominali hlavne nejest take ktore nevieme ze odkial pochadzaju... ked robim zakusok tiramisu tak tiez by tam malo ist surove vajicko do kremu... ak mam nase domace tak ho pouzijem ak nemamtak ho vynecham

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

27.10.2017 12:28

presne pred týždňom som tŕpla, robím tortu s čokoládovou penou, kde sú surové vajíčka, po dvoch dňoch som mala črevné problémy, našťastie z rodiny iba ja, takže to bolo z niečoho iného

Vaše meno:

Dana Hajzušová

Dana Hajzušová

27.10.2017 12:52

ako malá som si vyšlahala surové vajíčko aj s grankom a cukrom, nikdy mi nič nebolo, ale teraz by som to už nedala

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

27.10.2017 13:03

Nezjedla by som surové vajce nikdy.

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

27.10.2017 14:37

ked som bola malá, starí rodičia mi bežne dali vajcia takto konzumovať, spravili dierku z jednej druhej strany a šup do mňa.. ale boli to domáce vajcia, nič z obchodu... a mala som to strašne rada.. etraz s odstupom času neviem či by som opäť do toho šla :D

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

27.10.2017 15:57

dobre vedieť

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

27.10.2017 16:09

Keď som bola malá, mama nám namiesto kupovaných sladkostí radšej robila pudingy,koláčiky alebo penu z vajíčka s cukrom a kakaom-tú sme zbožňovali.Samozrejme, mali sme čerstvé domáce vajíčka. Občas tú penu robím aj ja svojim deťom, ale pokiaľ mám len kupované vajíčka, tie nikdy nepoužívam v surovom stave...Manžel dostal salmonelózu v podnikovej jedálni zo šišiek s jahodovou penou- odvtedy si ich už neobjednal...pokiaľ si nevaríš sám-nikdy nevieš čo v tom je....

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

27.10.2017 19:07

nikdy som nejedla surové vajíčka, ani domáce, asi by mi to ani nechutilo

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

28.10.2017 21:42

Máme vajíčka domáce, doteraz mi nikdy nič zo surového nebolo, milujem vajíčko vyšľahané s cukrom :) Ale kupované by som si surové netrúfol jesť.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

29.10.2017 18:42

surové vajíčka zásadne nekonzumujem..

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

30.10.2017 06:50

surové nejem a tepelne upravené na rôzne spôsoby milujem

Vaše meno:

Michaela Horváthová

Michaela Horváthová

21.11.2017 15:09

Ako malá som jedávala vyšľahané vajíčko s cukrom. Ale teraz by som sa už neodvážila. Ani mojim deťom by som to nedala.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.