Od majonézy až po rôzne dresingy, surové vajcia sa zvyknú v kuchyni pravidelne používať. Mnohí ľudia ich však v tomto surovom stave pravidelne pijú kvôli vyššiemu množstvu bielkovín a údajnému pozitívnemu účinku na naše zdravie. Naše maminky a staré mamy nás ale vždy učili, že sa surové vajcia konzumovať nemôžu. Kde je teda pravda?
Budete prekvapení, koľko živín je zabalených do tak malej škrupiny. Jedno surové vajce obsahuje tri gramy bielkovín, vitamíny A, B2, B5, B12 a E. Nájdeme v ňom aj cholín, čo je minerál, ktorý je nevyhnutný pre funkciu mozgu.
Rovnako z neho získame luteín a zeaxantín, čiže antioxidanty, ktoré udržujú zdravie očí. Tepelná úprava vajec mierne znižuje množstvo týchto živín a zdravých látok, no výživový rozdiel medzi surovým vajíčkom a vareným je tak malý, že ho môžeme považovať za bezvýznamný. Je teda konzumácia vajec za surova bezpečná? Pozrieme sa na to v nasledujúcom článku.
Odporúčame: Chceš byť krásna a zdravá ako celebrity? Vegánska strava pomáha
Konzumácia či pitie surových vajec – prináša väčšie benefity oproti spracovaným vajciam?
Surové vajcia obsahujú veľké množstvo bielkovín a tiež veľa živín, ktoré môžu podporiť funkciu mozgu, imunitného systému a nervového systému. Avšak prakticky žiadna z týchto živín sa nestratí pri ich varení. Takže pokiaľ ide o výživovú hodnotu, surové a varené vajcia sú do značnej miery rovnaké.
Varené vajíčka však majú výhodu pri trávení týchto živín. Naše telo v prípade surových vajec absorbuje len 50 percent vaječných bielkovín oproti deväťdesiatim percentám, ktoré absorbujeme pri konzumácii varených vajec.
Ďalším problémom je absorpcia biotínu. Jedna z vaječných bielkovín, avidín, sa môže v prípade nedostatočnej tepelnej úpravy viazať s biotínom (vitamín B), a tým pádom ho nevieme absorbovať. Jediný spôsob, ktorým zabezpečíme príjem biotínu z vaječného žĺtku, je jeho dôkladná tepelná úprava.
Inak povedané, neuvarené vajcia sú nielen ťažšie stráviteľné, ale spôsobujú aj to, že neprijmete väčšinu z tohto vysokého obsahu bielkovín a vitamínov. V takom prípade nemá význam pridávať surové vajcia do mlieka, prípadne ich vypiť len tak. Ak hľadáte spôsob na budovanie väčších svalov, oveľa väčší úžitok získate s kvalitnými doplnkovými prípravkami ako so surovými vajcami.
Pozri aj: Recept: Jablkový zakrytý koláč ako od maminky
Konzumácia surového vajca – možné zdravotné riziká
Vedeli ste, že malé kuriatka sa liahnu z toho istého miesta na škrupine, ktoré sa dotýka pozadia kury pri jeho znesení a následne keď na ňom sedí? Určite vám je jasné, že vďaka tomu je vajce vystavené všetkým škodlivým látkam a baktériám, vrátane známej salmonely. Tieto baktérie sa neprenášajú len na povrch vajíčka, ale dokážu preniknúť aj do vajíčka samotného. Kontaminácia môže byť tiež ovplyvnená faktormi, ako je vek a veľkosť kuriatok, tým, čo kurčatá prijímajú a čistotou prostredia, v ktorom sa nachádzajú.
Hlavným rizikom pri konzumácii surových alebo nevarených vajec stále ostáva nakazenie sa infekciou salmonely. To spôsobuje príznaky otravy jedlom, ako sú napríklad:
- žalúdočné kŕče,
- hnačka,
- nevoľnosť,
- horúčka,
- únava,
- bolesť hlavy.
Tieto príznaky sa môžu objaviť počas prvých šesť až 48 hodín po konzumácii surových vajec a môžu trvať až sedem dní. Nechceme vás strašiť, ale pokiaľ netušíte, z akého chovu a odkiaľ pochádzajú vajcia, ktoré sa chystáte konzumovať, zrejme nebude dobrý nápad konzumovať ich v absolútne surovom stave. Nezabúdajte, že aj v tomto prípade platí staré známe heslo: „Dôveruj, ale preveruj."
Bude ťa zaujímať: Vzácny vitamín B12: Ako spoznáš, že ti chýba?
Pravidla konzumácie surových vajec
V podstate je to na vás, či zaradíte do jedálnička surové vajcia. Mali by ste si však uvedomiť, že surovými vajcami svojmu organizmu nedodáte dostatok bielkovín, resp. dodáte o 50 % menej bielkovín než uvarenými vajíčkami natvrdo alebo prostredníctvom omelety. Podobne to je aj v prípade vitamínu B7. Jeho vstrebateľnosť zo surového vajca je podstatne menšia, zväčšuje sa jeho tepelnou úpravou.
Čo sa čo najbezpečnejšej konzumácie surových vajec týka, myslieť by ste mali na niekoľko hlavných zásad. Kupujte vajcia od spoľahlivých dodávateľov a farmárov, ktorí dodržujú hygienické normy. Preferujte vajcia s označením kvality (napr. bio vajcia, vajcia z voľného chovu).
Skladujte vajcia v chladničke pri teplote okolo 4 °C. Vajcia skladujte v pôvodnom obale, aby sa zabránilo krížovej kontaminácii. Pred konzumáciou skontrolujte vajcia na praskliny a nečistoty. Nepoužívajte vajcia, ktoré sú prasknuté alebo špinavé. Vajíčka by mali mať neporušenú škrupinu a čistý vzhľad.
Kto by nemal jesť surové vajcia vôbec?
Používanie surových vajec by malo byť v niektorých prípadoch úplne obmedzené. Je to v prvom rade u tehotných žien. Riziko bakteriálnych infekcií, ako je Salmonella, môže mať vážne následky pre matku aj pre plod. Takisto surové vajcia nepodávame deťom. Deti majú menej vyvinutý imunitný systém, čo ich robí náchylnejšími na infekcie a komplikácie spojené s otravou jedlom. S vekom sa môže imunitný systém oslabovať, čo zvyšuje riziko infekcie. Preto sú rizikovou skupinou aj staršie osoby.
Osoby s oslabeným imunitným systémom, ako napríklad pacienti s HIV/AIDS, ľudia podstupujúci chemoterapiu alebo osoby po transplantácii orgánov, sú náchylnejší na infekcie a mali by sa vyhýbať konzumácii surových vajec. Rovnako by sa mali surovým vajciam vyhýbať aj ľudia s chronickými ochoreniami, ako je diabetes, ochorenia pečene alebo obličiek, pretože majú zvýšené riziko komplikácií spojených s bakteriálnymi infekciami.
Anketa: Konzumujete vajcia aj v surovom stave?
Odpovedalo 11232 ľudí
4%
96%
Článok aktualizovaný 27.6.2024
Aktualizovaný článok: 27.06.2024