Pripravte pre svojich hostí niečo špeciálne. Hoci piškótovou tortou alebo punčovým rezom nemôžete nič pokaziť, tieto tradičné koláče už poznajú takmer všetci. Inšpirujte sa preto mrazenými dezertami z kuchárskej knihy Mrazené jogurty & spol., kde nájdete desiatky originálnych receptov. Jedným z nich je aj Mrazený sendvič s jahodovou zmrzlinou, ktorý prinesie do vašej domácnosti nádych leta.
Ingrediencie (6 kúskov):
Na zmrzlinu
- 300 g jahôd (alebo bobuľovitého ovocia)
- 50 ml rumu
- 120 ml jahodového sirupu
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžica pomarančového likéru
Na cesto
- 75 g bielej čokolády
- 50 g masla
- 90 g cukru
- ½ kávovej lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
- 1 vajce
- 125 g múky
- ½ kávovej lyžičky prášku do pečiva
- ½ kávovej lyžičky sódy bikarbóny
- 40 g jogurtu, príp. mlieka
Na ozdobu
- biela čokoláda
- ovocie
Recenziu na knihu si môžete prečitať tu: Kuchárska kniha Mrazené jogurty & spol. (recenzia)
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Svieža cviklová šťava
Príprava:
Ako prvé umyjeme jahody (príp. bobuľovité ovocie), očistíme, osušíme a asi na jednu hodinu vložíme do mrazničky. Potom ich zmixujeme s jahodovým sirupom, pridáme citrónovú šťavu, rum a pomarančový likér. Masu dáme do zmrzlinovača alebo mrazničky a asi 30 minút mrazíme na krém.
Na sušienky predhrejeme rúru na 175 stupňov. Plech vyložíme papierom na pečenie. Čokoládu polámeme na kúsky a v horúcom vodnom kúpeli ju roztopíme. Mäkké maslo dopenista vymiešame s cukrom, vanilkovým extraktom a so soľou, pridáme vajce a postupne ešte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a jogurt. Všetko spolu vypracujeme na hladké cesto.
Na plech rozdelíme z cesta v čo najväčšej vzdialenosti od seba 12 kopčekov. Pečieme na strednej priečke asi 15 minút. Sušienky majú byť upečené, ale zároveň dostatočne mäkké. Necháme ich celkom vychladnúť.
Pred podávaním vložíme zmrzlinu do zdobiaceho vrecka. Ak treba necháme ju predtým trochu rozmraziť a zmixujeme ju. Na dezertné taniere rozdelíme šesť sušienok, nastriekame na ne zmrzlinu a zakryjeme zvyšnými sušienkami. Opatrne ich pritlačíme k sebe a ozdobíme čerstvým ovocím a bielou čokoládou.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Toskánske hranolčeky podľa Nigelly
Odporúčame prečítať: Vajíčka plnené avokádovým krémom
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová