Vyskúšajte zdravšiu variantu pečených jablkových, banánových, hruškových, mrkvových alebo špenátových chipsov. Sú naozaj vynikajúce a môžete si ich dopriať kedykoľvek, a to bez najmenších výčitiek svedomia. Dokonca vám namiesto zbytočných tukov a soli poskytnú množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok.
Dochutiť si ich môžete akýmikoľvek koreninami a taktiež si môžete vybrať, či máte chuť na sladké alebo slané.
Ďalšou výhodou je, že chipsy sú pečené, či skôr sušené v rúre a nie smažené. Spôsobov na ich prípravu je naozaj veľa a my sme si pre vás pripravili niekoľko zaujímavých receptov na rôzne zeleninové chipsy a dokonca aj ovocné chipsy.
Zdravé ovocné chipsy z jabĺk a škorice
Ak máte chuť na niečo sladké s príchuťou Vianoc, rozhodne vyskúšajte jablkové chipsy s príchuťou škorice a muškátového orieška.
Ingrediencie na jablkovo-škoricové chipsy:
-
4 jabĺčka (približne 2 plechy chipsov)
- šťavu z citróna
- 2 poháre studenej vody
- 2 lyžice mletej škorice
- ½ lyžice muškátového orieška
- práškový cukor podľa chuti
- štipka mletého zázvoru (dobrovoľné)
Jablkovo-škoricové chipsy – postup receptu:
Do misy so studenou vodou pridajte šťavu z citróna a odložte stranou. Jablká opláchnite, vykrojte z nich vnútro s jadierkami, nakrájajte na veľmi tenké kolieska alebo plátky (na tento účel vám veľmi dobre poslúži škrabka na zemiaky). Pridajte nakrájané jablká do misky so studenou vodou a citrónovou šťavou a nechajte ich tam niekoľko sekúnd (táto kúpeľ predchádza zhnednutiu jabĺk).
V miske zmiešajte všetky koreniny. Plátky jabĺk po jednej vrstve uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, posypte zmesou (kto má rád výraznejšiu chuť korenín, plátky môže v zmesi aj obaliť) a dajte piecť do rúry vyhriatej na 100 °C. Po polhodine otočte a pečte ďalších 30-60 minút, záleží od hrúbky jabĺčok.
Jablkové chipsy sú hotové, keď sú upečené do chrumkava. Po upečení ich nechajte vychladnúť. Skladujte v čistej, vzduchotesnej nádobe.
Odporúčame prečítať: Banánovo-ďumbierová pena
Banánové chipsy
Prirodzene sladké banánové chipsy podľa kubánskeho receptu. Jedinou náročnosťou tohto receptu je nepripáliť banány v rúre, ale obracať ich a strážiť, pokiaľ nebudú chrumkavé tak akurát. Podľa toho, na čo máte väčšiu chuť, vám ponúkame dva postupy prípravy banánových chipsov.
Banánové chipsy recept:
-
2 banány
- 1 čajovú lyžičku roztopeného kokosového oleja
- 2 polievkové lyžice vody
Postup: Nakrájajte banány na veľmi tenké kolieska (nie hrubšie ako 0,5 mm). Roztopte v miske čajovú lyžičku kokosového oleja a zmiešajte s vodou. Banány v tekutine veľmi jemne poobalujte, keďže chuť kokosového oleja je veľmi výrazná. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa nedotýkali.
Dajte do rúry rozohriatej na 150 °C a pečte približne 20 minút z jednej strany a 15 minút z druhej (záleží od hrúbky banánov). Banány je treba neustále sledovať, pretože vám môžu prihorieť. Po vytiahnutí z rúry nechajte vychladnúť, banány vám trochu stvrdnú a zostanú chrumkavé.
Banánové chipsy so škoricovou príchuťou
Pre tých, ktorí ktorí nie sú fanúšikmi kokosového oleja, ponúkame verziu klasických pečených banánov.
Ingrediencie:
-
2 banány
- šťava z polky citróna
- trochu vody
- prípadne na dochutenie trošku škorice alebo iného korenia
Postup: Najskôr si nakrájajte banány na veľmi tenké kolieska (nie hrubšie ako 0,5 mm). Nachystajte si citrónovú šťavu a zmiešajte s takým istým množstvom vody. Každé koliesko banánu namočte do tejto lázne a naskladajte vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžete posypať škoricou alebo iným korením.
Dajte do rúry rozohriatej na 150 °C a pečte približne hodinku. V priebehu pečenia pravidelne otáčajte každý kúsok banánu, aby sa rovnomerne vysušili a boli chrumkavé. Skladujte v papierovom vrecku približne týždeň.
Odporúčame prečítať: Rybie filé v alobale so šampiňónmi
Hruškovo-škoricové chipsy s čokoládou
Milovníci hrušiek a čokolády si pri tomto recepte prídu na svoje. Chrumkavé hruškové chipsy vám vďaka obsiahnutej škorici prevoňajú celý dom a prinesú atmosféru Vianoc. Sú jednoduchým zákuskom či už do práce, na cesty alebo len tak na doma.
Ingrediencie:
-
2 hrušky
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 polievková lyžica trstinového cukru
- 100 gramov mliečnej alebo horkej čokolády (podľa chuti)
Postup: Hrušky nakrájajte na veľmi tenké plátky s hrúbkou do 2 milimetrov. Vyrezať môžete aj strednú časť s jadrovníkom. Plátky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Hrušky je dobré rozložiť tak, aby sa neprekrývali. V miske zmiešajte škoricu s trstinovým cukrom a hrušky posypte.
Dajte do rozohriatej rúry na 110 °C a pečte po dobu 1 hodiny. Následne otočte plátky na druhú stranu a pečte približne 30 minút alebo pokým chipsy nebudú dostatočne chrumkavé.
Ak sú však vaše plátky hrubšie, môže im to trvať aj hodinku. Potom roztopte čokoládu a podávajte. Chipsy si v nej môžete priamo máčať alebo ich len čokoládou poliať a nechať zatuhnúť.
Odporúčame prečítať: Šťavnaté francúzske zemiaky
Domáce zeleninové chipsy z mrkvy s kari korením
Ak máte po sladkom chuť aj na niečo slané, vyskúšajte mrkvové chipsy. Korenistú chuť tenučkých mrkvových chipsov si jednoducho zamilujete. Ak však nie ste milovníkom kari, môžete použiť obyčajnú soľ a iné koreniny.
Ingrediencie na mrkvové chipsy s kari korením:
-
väčšia mrkva
- lyžička olivového oleja
- ½ - 1 lyžička sladkého kari korenia, prípadne iné korenie
- morská soľ (štipka)
Domáce zeleninové chipsy – postup:
Očistite si mrkvu a škrabkou ju naškrábte na tenké plátky jednotnej hrúbky. V miske zmiešajte olivový olej a koreniny spolu s plátkami mrkvy. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rozohriatej rúry na 180 stupňov.
Pečte po dobu 10-15 minút. Dávajte pozor, aby sa plátky neprekrývali. Chutné chipsy vám pekne zhnednú a zostanú krásne chrumkavé. Zdravé a jednoduché občerstvenie je na svete.
Odporúčame prečítať: Kakaovo-mandľová torta
Zeleninové chipsy zo špenátu
Kelové chipsy sú už dobre známe, tak prečo nevyskúšať špenátové? Špenát je bohatý na železo a v kombinácii s olivovým olejom sú tieto chipsy vynikajúcim zdrojom živín.
Ingrediencie na pečené špenátové chipsy:
-
3 šálky baby špenátu
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ, korenie, sušený cesnak podľa chuti
Ako pripraviť špenátové chipsy?
Opláchnite baby špenát a v miske zmiešajte spolu s olivovým olejom a koreninami. Vymastite plech olivovým olejom a vložte špenát do vyhriatej rúry na 160 °C. Po 10-15 minútach rúru vypnite a nechajte čipsy ,,dôjsť" približne 5 minút. Pečené chipsy môžete po ochladnuté ihneď podávať. Tento recept je neuveriteľne rýchly, chutný a zdravý.
Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka
Pikantné batátové chipsy (chipsy zo sladkých zemiakov)
Zdravé batátové chipsy:
-
batáty
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- ½ lyžičky sušeného cesnaku
- ½ lyžičky kajenského korenia
- 1 lyžička soli
Ako pripraviť zdravé chipsy z batát?
Batáty môžete použiť aj so samotnou šupkou. Stačí ich len poriadne poumývať a nakrájať na tenké plátky. V miske zmiešajte koreniny s olivovým olejom. Nakrájané batáty obaľte v olejovo-koreninovej zmesi a rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Fit batátové chipsy pečieme približne 30 minút na 200 °C. Tieto nízkokalorické chipsy vás svojou chuťou dostanú.
Odporúčame prečítať: Pestrá šošovicová polievka po domácky
Zdroj: Depositphotos
Cviklové chipsy s príchuťou cibuľky
Ingrediencie:
-
4 stredne veľké kusy červenej repy (cvikly)
- olivový olej - 2 až 3 lyžice
- soľ a mleté čierne korenie
- cibuľový prášok
Postup: Cviklu ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Môžete použiť strúhadlo alebo ostrý nôž, aby ste dosiahli rovnomerne tenké plátky. V miske zmiešajte olivový olej so soľou a cibuľovým práškom. Pridajte plátky cvikly a dobre ich obaľte v marináde. Nechajte ich odpočívať približne 10 minút.
Rúru predhrejte na 180 °C. Na plech na pečenie položte papier na pečenie a rozložte na ňom plátky cvikly tak, aby sa navzájom neprekrývali. Pečte v rúre približne 20-25 minút alebo kým nebudú chipsy chrumkavé a okraje mierne zvlnené. Počas pečenia môžete plátky raz obrátiť, aby sa rovnomerne uvarili.
Po upečení nechajte chrumkavé zdravé chipsy chvíľu vychladnúť na plechu. Potom ich môžete dochutiť ďalšou soľou alebo koreninami podľa chuti a podávať. Zdravé domáce chipsy z cvikly môžete podávať aj ako pohostenie pre návštevu.
Ďalšie inšpirácie na domáce chipsy
- Cuketové chipsy - Domáce chipsy z cukety na 3 rôzne spôsoby
- Zeleninové chipsy - Zdravé maškrtenie bez výčitiek? Skúste recepty na zeleninové čipsy!
- Zdravé recepty na chipsy - Maškrtníci pozor! Prinášame vám najlepšie recepty na zdravé čipsy
- Domáce zemiakové chipsy - Recept: Domáce zemiakové lupienky
Ak chcete maškrtiť zdravšie, tak vyskúšajte aj ďalšie alternatívy na domáce chipsy. Skvelé sú napríklad zelerové chipsy, kelové chipsy a pod.
Článok aktualizovaný 22.4.2024
Zdroj úvodnej foto: Depositphotos