Hoci sú tuky všeobecne považované za nepriateľov štíhlej línie, ľudské telo ich potrebuje. Jednou zo zdravých alternatív sú práve rastlinné oleje, ktoré obsahujú zdravé tuky a okrem toho, majú množstvo pozitívnych účinkov na náš organizmus.
O mnohých z nich však väčšina ľudí nevie, pričom sa mnohé používajú nielen v kozmetickom, ale aj potravinárskom priemysle.
Broskyňový olej
Broskyne majú okrem svojej šťavnatej dužiny aj tvrdé kôstky, ktoré väčšinou skončia v domácnostiach ako odpad. V kozmetickom priemysle sa však lisovaním broskyňových jadier vyrába olej, ktorý má vyživujúce a regeneračné vlastnosti. Pomáha zjemniť vrásky a spevniť pleť, ktorá sa pravidelným používaním tohto oleja stane pružnejšou a krajšou. Olej sa používa aj na vnútorné použitie, kedy sa jeho účinky prejavia zlepšeným trávením a vylučovaním toxínov z tela.
Odporúčame vyskúšať: Oleje, ktoré ste doteraz nepoznali - II. časť
Klinčekový olej
Klinčeky patria k známym koreninám, ktoré najmä vo zimnom období nesmú chýbať pri vianočnom pečení. Okrem toho sa však z tejto koreniny vyrába aj klinčekový olej, ktorý sa v minulosti používal ako účinný liek pri bolestiach zubov. Tento olej má taktiež antibakteriálne a protizápalové účinky, zmierňuje svrbenie a regeneruje pokožku. V lete ho môžete použiť ako repelent proti komárom a inému bodavému hmyzu.
Odporúčame prečítať: Oleje, ktoré ste doteraz nepoznali - I. časť
Mrkvový olej
Mrkva obsahuje veľké množstvo vitamínov ako A, B, C, D alebo známy betakarotén, ktorý vám zabezpečí krásne hnedé opálenie. Z minerálnych látok v mrkve nájdete vápnik, draslík, sodík, železo a mnohé ďalšie. Používať ho môžete na suchú pleť, ktorú hydratuje a dodá jej žiarivú farbu. Rovnako vhodný je aj do studenej kuchyne. Mrkvový olej vám zníži cholesterol, zlepšuje zrak a pomáha pri kožných chorobách.
Odporúčame prečítať: 5 dôvodov prečo sú raňajky pre nás dôležité
Čerešňový olej
Olej sa vyrába aj z čerešňových semien, ktoré sú lisované za studena. Obsahuje nenasýtenú mastnú kyselinu, ktorá hrá dôležitú úlohu v produkcii hormónov zvaných prostaglandíny. Tie podľa potreby znižujú alebo zvyšujú krvný tlak a sú dôležité aj pri zrážaní krvi. Čerešňový olej môžete použiť aj na vnútorné použitie, pridať ho do šalátov alebo konzumovať po čajových lyžičkách Jeho chuť však vôbec nepripomína typickú chuť tohto ovocia.
Odporúčame prečítať: Ako sa nenakaziť chrípkou od kolegov v práci?
www.thinkstockphotos.com