Ovocie plné vitamínov – egreš

 

Chutné egreše, ktorých sezóna práve prichádza sú vhodné nielen do letných dezertov či koláčov, ale aj do domácich zaváranín.

 

Hoci toto ovocie u nás nie je veľmi populárne, určite sa oplatí vyskúšať domáci egrešový džem alebo marmeládu. Skvelo sa hodia nielen na natieranie pečiva, ale aj do palaciniek či tortových korpusov.

 

Ako správne pestovať?

 

Egreš je ovocný ker pripomínajúci ker ríbezle, ktorý dorastá do výšky 1 – 1,5 m. Jeho plody sú malé oválne bobule, ktoré môžu byť zelenej, žltej alebo červenej farby. Táto dlhoročná rastlina patrí medzi teplomilné druhy, preto je ideálne vysádzať ju na slnečné miesta v záhrade. Dariť sa jej bude v neutrálnej alebo zásaditej pôde s dostatočným množstvom živín. 

 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Ovocie plné vitamínov – egreš

Zdroj: Shutterstock®

Krajšia pleť vďaka egrešom

 

Toto obľúbené letné ovocie ukrýva v sebe veľké množstvo vitamínov a minerálov. Egreše obsahujú vitamíny A, B, C, E, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú a z minerálnych látok draslík, zinok, horčík, fosfor, mangán, vápnik, železo a sodík.

 

Do svojho jedálnička by ich mali zaradiť ľudia s vysokým cholesterolom a trpiaci srdcovo-cievnymi chorobami. Egreše pomáhajú pri osteoporóze, sú skvelou prevenciou proti vzniku rakoviny, podporujú trávenie a vďaka vysokému obsahu vitamínu C posilňujú imunitu. Pri vonkajšom použití vyhladzujú vrásky na pleti a majú priaznivý účinok pri hojení rán.

 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Ovocie plné vitamínov – egreš

Zdroj: Shutterstock®

Domáci egrešový džem

 

Recept:

  • 500 g marhúľ
  • 500 g egrešov
  • 500 g želírovacieho cukru

Marhule umyjeme, vykôstkujeme a pokrájame na menšie kúsky. Potom očistíme a umyjeme aj egreše. Všetko ovocie dáme do hrnca a varíme približne 10 minút. Postupne pridávame cukor a varíme ďalej. Keď je všetko ovocie rozvarené, horúci džem plníme do pohárikov. Nakoniec môžeme vysterilizovať pri 90 °C približne 10 minút.
 

Odporúčame prečítať: Pozor na zväčšujúce znamienko

Ovocie plné vitamínov – egreš

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.shutterstock.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Ďuro

Ďuro

21.07.2016 18:44

Egreše sú vhodné, pre takých, ktorí majú zdravý žalúdok. Obsahuje milion semiačok a tvrdú kožku, ktorá dokáže dokonale podráždiť žalúdok. A ked ho zjete viac než je dobré, tak máte zápchu ako hrom.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

22.07.2016 05:50

Egreš je výborný,ale bohužiaľ niektoré deti dnes ani netušia,aké je to ovocie.

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

22.07.2016 09:14

Milujem egreše a dá sa povedať, že v detstve som na nich vyrastala :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

22.07.2016 16:58

egreše môj manžel priam zbožňuje,máme ich vysadené v záhrade

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

22.07.2016 17:41

Asi začnem jesť egreše...

Vaše meno:

Adriána Jakubová

Adriána Jakubová

31.08.2016 13:02

vždy si na nich u babky pochutnám :)

Vaše meno:

Ivana Čekanová

Ivana Čekanová

21.09.2016 22:15

mňamka ;-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.