Pesticídy v ovocí a zelenine: Ako a prečo proti nim treba bojovať?

Ak si práve nekupuješ certifikované organické potraviny, je vysoká šanca, že väčšina ovocia a zeleniny v tvojej kuchyni je plná chemikálií - pesticídov. Pesticídy sú chemické látky, ktoré sa v poľnohospodárstve a v lesníctve používajú proti chorobám, škodcom a burine. Americká environmentálna skupina (EWG) zverejňuje každý rok zoznam ovocia a zeleniny, ktoré sú najviac a najmenej kontaminované pesticídmi. Všetky pritom bežne kúpime v obchode a ani nevieme, že si domov odnesieme množstvo chémie! Vieš, ktoré ovocie a zelenina sú „najšpinavšie", alebo naopak, „najčistejšie"?

 

Čo sú to pesticídy?

Pesticídy by nemali byť v súčasnosti podceňované. Tieto chemické látky, používané v poľnohospodárstve v boji proti chorobám a škodcom rastlín môžu spôsobiť poškodenie nášho nervového systému, v prípade, že ich dlhodobo konzumujeme. Taktiež hrozí pravdepodobnosť vzniku astmy či Alzheimerovej choroby. 

 

Pozri aj: Ako správne umývať ovocie a zeleninu? Tieto chyby robíme!

kontaminovaná zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Rebríček kontaminovaného ovocia a zeleniny

Práve ovocie, ktoré nájdeme v každej domácnosti, je z hľadiska kontaminácie chémiou najhoršie. To tvrdí agentúra Enviromental Working Group. Jablká sú najviac kontaminované nebezpečnými látkami. O nič lepšie sa v tomto rebríčku neumiestnili ani broskyne či nektarinky. Naopak, najlepšie dopadlo avokádo, kukurica a ananás. Odborníci zistili, že žiadna vzorka z ovocia nebola pri testovaní pozitívna na viac ako štyri druhy pesticídov, a pri 7 % vzoriek bol odhalený len jeden druh. Čo sa týka ananásu, menej ako 11 vzoriek tohto ovocia preukázalo zistené pesticídy. Viac ako 78 % vzoriek manga, 75 % kiwi a 61 % sladkého melóna nemali pozostatky pesticídov. EWG tiež tvrdia, že konzumácia bio potravín výrazne znížila vystavenie ľudí pesticídom. Napriek tomu, určitá expozícia týchto látok stále existovala aj v prípade stravy kompletne zostavenej z bio produktov.

jahody zo skúmavky

Zdroj: Shutterstock®

Chráňte pred chemikáliami hlavne deti

Vo všeobecnosti je potrebné zabezpečiť, aby sme kládli dôraz na umývanie ovocia a zeleniny, keďže chemikálie sa môžu dostať do štrbiniek, odkiaľ je náročnejšie ich zmyť. Nikto z nás predsa nechce mať vo svojom jedle množstvo toxínov. Akadémia pediatrov v Amerike vo svojej štúdii uvádza, že obzvlášť deti sú vysoko citlivé na toxické zložky pesticídov. Mysli na to, že dôsledným umývaním ovocia a zeleniny ochrániš zdravie celej rodiny a hlavne detí.

kontaminované ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Ako predísť konzumácii pesticídov?

Pokiaľ ti záleží na cene, no nehľadáš vždy tú najvýhodnejšiu akciu, potom pár eur navyše, ktoré investuješ do bio kvality bude naozaj dobre minutých. Je naozaj vhodné zamyslieť sa nad tým, čo konkrétne konzumujeme a ako dokážeme predísť rôznym neduhom kvôli pesticídom. Ak máš možnosť, začni pestovať bez syntetickej chémie aspoň jahody. Tie si môžete ľahko vypestovať aj na balkóne. To isté platí aj v prípade paradajok. Jedine keď si vypestuješ vlastné produkty máš istotu, že ovocie a zelenina nie sú zamorené pesticídmi, a navyše máš k dispozícii BIO kvalitu. Od farmárov si zase vieme zadovážiť bio jablká, ktoré sa nestriekajú. Tento neekologický proces v poľnohospodárstve predsa dokážeme zastaviť iba my, konzumenti! 

 

Odporúčame: Ako kombinovať jedlo a chudnúť, čo najrýchlejšie? Toto musíš vedieť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

23.11.2017 10:00

Neviem či bio ovocie a zelenina sa tiež dajú považovať za zdravé..ibaže poznáme osobne psetovateľa. Aj na túto tému som už čítala negatívne ohlasy. A čo som zhorzená je, že v marketoch predtým , lež si ovocie a zeleninu kúpime, je už asi 10-15x postrekovaná, aby čo najdlhšie vydržala. Takže čo všetko konzmujeme.

Vaše meno:

benynka

benynka

23.11.2017 10:46

tiež si myslím, že keď už chceme nakupovať zdravo tak naj je nakupovať od toho koho poznáme...bio produkty v obchodoch obchádzam, neverím im

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

23.11.2017 12:49

doma si niečo vypestujeme... ale dnes tie male obchodíky s kvalitným ovocím a zeleninou nie sú tak blízko nás napríklad... takže lasika obchod...

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

23.11.2017 16:25

veru nevieme čo niekedy konzumejeme..

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

23.11.2017 19:17

snažíme sa dopestovať na záhrade všetku zeleninu i ovocie, toho roku bola úroda biednejšia, takže nakoniec budeme musieť niečo dokupovať

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

23.11.2017 23:03

Je nás doma tak veľa a záhradka tak malá....doma dopestované vydrží naozaj len chvíľku ..nie vždy sa nám podarí nakúpiť u pestovateľa a tak nám neostáva nič iné ako nakúpiť v obchode postrekované

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

24.11.2017 08:43

dnes už je tá chémia všade, ťažko sa jej vyhnúť, je v potravinách, v kozmetike a aj v oblečení

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 18:09

terz cez zimu sa supermarketu nevyhneme

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

15.12.2017 12:47

zeleninu si pestujem sama a snažím sa jú nestriekať.Horšie je to s ovocím,ktoré musím kupovať.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

31.03.2018 15:02

Bývam na dedine v chalupe takže čosi sa pestuje doma a ostatné kupujem od predajcu z dolniakov chodí každý týždeň no a cez zimu v obchode

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.