Ak si práve nekupuješ certifikované organické potraviny, je vysoká šanca, že väčšina ovocia a zeleniny v tvojej kuchyni je plná chemikálií - pesticídov. Pesticídy sú chemické látky, ktoré sa v poľnohospodárstve a v lesníctve používajú proti chorobám, škodcom a burine. Americká environmentálna skupina (EWG) zverejňuje každý rok zoznam ovocia a zeleniny, ktoré sú najviac a najmenej kontaminované pesticídmi. Všetky pritom bežne kúpime v obchode a ani nevieme, že si domov odnesieme množstvo chémie! Vieš, ktoré ovocie a zelenina sú „najšpinavšie", alebo naopak, „najčistejšie"?
Čo sú to pesticídy?
Pesticídy by nemali byť v súčasnosti podceňované. Tieto chemické látky, používané v poľnohospodárstve v boji proti chorobám a škodcom rastlín môžu spôsobiť poškodenie nášho nervového systému, v prípade, že ich dlhodobo konzumujeme. Taktiež hrozí pravdepodobnosť vzniku astmy či Alzheimerovej choroby.
Pozri aj: Ako správne umývať ovocie a zeleninu? Tieto chyby robíme!
Rebríček kontaminovaného ovocia a zeleniny
Práve ovocie, ktoré nájdeme v každej domácnosti, je z hľadiska kontaminácie chémiou najhoršie. To tvrdí agentúra Enviromental Working Group. Jablká sú najviac kontaminované nebezpečnými látkami. O nič lepšie sa v tomto rebríčku neumiestnili ani broskyne či nektarinky. Naopak, najlepšie dopadlo avokádo, kukurica a ananás. Odborníci zistili, že žiadna vzorka z ovocia nebola pri testovaní pozitívna na viac ako štyri druhy pesticídov, a pri 7 % vzoriek bol odhalený len jeden druh. Čo sa týka ananásu, menej ako 11 vzoriek tohto ovocia preukázalo zistené pesticídy. Viac ako 78 % vzoriek manga, 75 % kiwi a 61 % sladkého melóna nemali pozostatky pesticídov. EWG tiež tvrdia, že konzumácia bio potravín výrazne znížila vystavenie ľudí pesticídom. Napriek tomu, určitá expozícia týchto látok stále existovala aj v prípade stravy kompletne zostavenej z bio produktov.
Chráňte pred chemikáliami hlavne deti
Vo všeobecnosti je potrebné zabezpečiť, aby sme kládli dôraz na umývanie ovocia a zeleniny, keďže chemikálie sa môžu dostať do štrbiniek, odkiaľ je náročnejšie ich zmyť. Nikto z nás predsa nechce mať vo svojom jedle množstvo toxínov. Akadémia pediatrov v Amerike vo svojej štúdii uvádza, že obzvlášť deti sú vysoko citlivé na toxické zložky pesticídov. Mysli na to, že dôsledným umývaním ovocia a zeleniny ochrániš zdravie celej rodiny a hlavne detí.
Ako predísť konzumácii pesticídov?
Pokiaľ ti záleží na cene, no nehľadáš vždy tú najvýhodnejšiu akciu, potom pár eur navyše, ktoré investuješ do bio kvality bude naozaj dobre minutých. Je naozaj vhodné zamyslieť sa nad tým, čo konkrétne konzumujeme a ako dokážeme predísť rôznym neduhom kvôli pesticídom. Ak máš možnosť, začni pestovať bez syntetickej chémie aspoň jahody. Tie si môžete ľahko vypestovať aj na balkóne. To isté platí aj v prípade paradajok. Jedine keď si vypestuješ vlastné produkty máš istotu, že ovocie a zelenina nie sú zamorené pesticídmi, a navyše máš k dispozícii BIO kvalitu. Od farmárov si zase vieme zadovážiť bio jablká, ktoré sa nestriekajú. Tento neekologický proces v poľnohospodárstve predsa dokážeme zastaviť iba my, konzumenti!
Odporúčame: Ako kombinovať jedlo a chudnúť, čo najrýchlejšie? Toto musíš vedieť!