Recept na domácu pistáciovo-kardamómovú zmrzlinu bez mlieka a cukru

domáca pistáciová zmrzlina

Leto patrí klasickým vanilkovým zmrzlinám, ktoré často chutia ako cukrová vata. Ale aj tak ich milujeme a zakaždým si vypýtame to isté. Trend pistácií sa však na sociálnych sieťach stále drží, a tak máme dostupných hneď niekoľko variácií. Napríklad aj túto: jemnú, hodvábne hladkú a neskutočne chutnú pistáciovo-kardamómovú zmrzlinu. 

Neobsahuje žiadne mliečne výrobky ani rafinovaný cukor. A chutí fakt neskutočne! Verte mi, zmrzlina s chuťou pistácií a kardamónu nie je len dezert … 

Recept na domácu pistáciovú zmrzlinu s kardamónom

Spojenie pistácií a kardamónu môže byť trochu netradičné. Kardamón poznáme skôr z voňavých čajov či orientálnych sladkostí. No keď sa spojí s pistáciami, vzniká úplne nový chuťový zážitok - jemne sladkastý, krémový, s náznakom kvetinového korenia. 

Pistácie dodávajú zmrzline príjemnú maslovú hĺbku, zatiaľ čo kardamón ju povyšuje o úroveň vyššie. Je to kombinácia, ktorá pôsobí luxusne, netradične, no pritom tak prirodzene! 

Ingrediencie na zmrzlinový základ:

  • 1 šálka (122 g) surových lúpaných pistácií
  • 5 veľkých vaječných žĺtkov
  • 3 a ¼ šálky (758 ml) domáceho orechového mlieka 
  • ¾ šálky (195 g) medu (alebo ¾ šálky trstinového cukru)
  • 1 čl mletého kardamómu 
  • ¼ čl kvalitnej morskej alebo kosher soli

Postup:

  • Ak chcete o niečo viac krémovú chuť, bude vás to stáť viac času. Pripravte si domáce mlieko tak, že zmiešate 1,5 šálky kešu orechov a 1 šálku mandlí s 4 šálkami vody. Mixujte, až kým z toho nevznikne krémová konzistencia. Preceďte a skladujte v chladničke (celý postup nájdete na konci článku).
  • Teraz si pripravte domáce pistáciové maslo. Do kuchynského robota pridajte šálku čistých, nesolených pistácií. Najprv z toho bude konzistenia podobná piesku, napokon zelený krém. Premiestnite do skleneného uzatvárateľného pohára a skladujte v suchu.
  • Následne oddeľte žĺťky a do hrnca nalejte orechové mlieko, med, kardamóm a štipku soli. Pomaly zohrievajte, ale nie až do varu. Následne nalejte trochu horúceho mlieka k žĺtkom, premiešajte, a potom to pridajte naspäť do hrnca.
  • Miešajte, až kým sa krém nezačne zahusťovať. Potom pridajte pistáciové maslo, poriadne premiešajte a preceďte cez sitko.
  • Nechajte vychladnúť v kúpeli s ľadom alebo v chladničke cez noc. 
  • Na druhý deň nalejte zmes do zmrzlinovača. Po 20-25 minútch máte dokonalú domácu zmrzlinu.

Tipy na obmenu

Ak sa vám nechce robiť pistáciové maslo, použite jemne mleté pistácie. Avšak, pridajte nasekané pistácie až po vychladení zmrzliny, nech nezahltia zmrzlinovač. Takisto platí, že orechové mlieko a maslo si môžete pripraviť dopredu. Ak chcete použiť kupované, je to samozrejme vítané. Dbajte však na zloženie, aby bolo čisté bez pridaných cukrov či éčiek. 

Krémová alternatíva domáceho orechového mlieka

Krabicové rastlinné mlieka sú často plné prídavných látok, stabilizátorov a vlastne nepotrebných ingrediencií. Ak chcete skôr niečo prírodné, výživné a maximálne chutné, domáce orechové mlieko je stávka na istotu. 

Jeho konzistencia a jemná orechová chuť sa skvele hodia do smoothies, zmrzlín, kávy či pečenia. Takže poďte si spraviť o niečo viac času a vytvorte si toto domáce. Ten rozdiel v chuti a použití v domácej zmrzline pocítite hneď! 

Ingrediencie (na cca 1 liter mlieka):

  • 1 a ½ šálky (215 g) surových kešu orieškov
  • 1 šálka (140 g) surových mandlí
  • 4 šálky (cca 910 ml) vody

Postup:

  • Kešu aj mandle namočte na minimálne 4 hodiny, ideálne však cez noc. Vďaka tomu budú mäkšie a ľahšie stráviteľné. 
  • Po namáčaní orechy opláchnite pod studenou vodou.
  • Do výkonného mixéra vložte namočené orechy a pridajte vodu. Mixujte na vysokej rýchlosti 60-90 sekúnd, kým nevznikne hladká, krémová zmes.
  • Preceďte cez vrecúško, jemné plátno alebo veľmi jemné sitko. Snažte sa vytlačiť čo najviac tekutiny. Čo ostane, je chutná orechová dužina, ktorú môžete použiť do kaší, sušienok či granoly.
  • Mlieko nalejte do sklenenej fľaše alebo nádoby s uzáverom. V chladničke vydrží 4-6 dní.

recept na pistáciovú zmrzlinu
Instagram / @munchingwithmariyah

Ak chcete mlieku dodať chuť, môžete do mixéra pridať datle na osladenie, štipku škorice, kvapku vanilkového extraktu alebo štipku soli pre vyváženie chutí. Toto domáce orechové mlieko sa výborne hodí ako základ do zmrzliny, palaciniek, ovsenej kaše alebo aj do kávy. 

Najmä ak máte radi prirodzene sladkastú chuť bez rafinovaného cukru. Môže to byť taký malý kuchynský rituál, ktorý vám vráti kontrolu nad tým, čo si nalievate do kávy, smoothie alebo raňajkovej kaše. Navyše, máte možnosť ho prispôsobiť sebe - či už chcete vanilkové, škoricové, alebo len úplne čisté. 

Tento recept si možno pýta trochu viac času a trpezlivosti, ale stojí za každú sekundu. Nejde len o to, že chutí skvelo, ale o ten celý proces. Pre mňa je to rozhodne oddychová terapia a trochu aj spôsob, ako si vytvoriť vlastný letný rituál. Ako advokát pistáciovej zmrzliny (dúfam, že ste aj vy), neexistuje nič lepšie, ako si vytvoriť tú vlastnú.

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @munchingwithmariyah

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.