Čokoláda. Jemná, zmyselná a tmavá. Sladké potešenie, ktoré miluje mnoho z nás. Čokoládu dnes nájdeme v príchutiach, na aké si len spomenieme. Každý z nás má svoju obľúbenú kombináciu, ktorej naše chuťové bunky zaručene ,,podľahnú“.
Vedeli ste, že čokoláda má priaznivé účinky na naše zdravie v prípade, že si ju viete dopriať v rozumnom množstve? Prospešné účinky čokolády však neprisudzujte každej čokoláde, ktorú ponúkajú obchody. V prípade, že máte možnosť vybrať si, voľte práve tmavú čokoládu pred mliečnou, pretože práve tá má pozitívne účinky na naše zdravie.
Odporúčame prečítať: Filmy, z ktorých budete mať zimomriavky
Čokoláda, čokoláda a zase samá čokoláda
Kvalitu čokolády určuje predovšetkým podiel kakaa a obsiahnuté antioxidanty. Kvalitná tmavá čokoláda by mala obsahovať približne 70% podiel pravého kakaa. Treba podotknúť, že biela čokoláda nemá na naše zdravie žiadne prospešné účinky, preto je vhodná iba na ,,hriešne maškrtenie“. :-)
Odporúčame prečítať: Ako sa dostať zo zlej nálady?
Čokoláda vo faktoch
- Čokoláda upokojí nervy – Kakao v čokoláde obsahuje tryptofan, ktorý zvyšuje hladinu hormónu serotonínu. Ideálnym spoločníkom vo chvíľach, v ktorých potrebujete pozitívne myslenie, je vhodná práve čokoláda.
- Dobrá na sústredenie – V prípade, že sa potrebujete sústrediť, vyskúšajte čokoládu. Je totiž zdrojom horčíka. Ten priaznivo pôsobí najmä na funkcie mozgu, ktorý ho núti prekrvovať, a tým sa zlepšuje jeho činnosť.
Odporúčame prečítať: Filmy, ktoré vás zaručene rozplačú
- Je tiež bohatá na draslík, fosfor, vitamíny A, B, E, proteíny a flavonoidy, ktoré pôsobia na redukciu zrazenín v krvi.
- Je vhodnou doplnkovou stravou pri vytrvalostných športoch, pretože má vysoký kalorický obsah.
OTÁZKA PRE VÁS:
Máte radi čokoládu?
Obľubujete mliečnu, horkú či bielu čokoládu?
www.thinkstockphotos.com