Potraviny, bohaté na kremík, by sa mali nachádzať v každom zdravom jedálničku. Tento stopový prvok je totiž pre správnu funkciu organizmu nenahraditeľný. Význam má pre kosti či cievy a rovnako pôsobí preventívne proti mnohým ochoreniam. Jeho nedostatok sa môže podpísať na zdraví človeka. Kremík je však veľmi dobre zastúpený v potravinách rastlinného pôvodu, takže sa dá deficitu ľahko predísť. V článku sa dozviete, aké zdroje dôležitého minerálu sú najlepšie.
Prečo potrebujeme kremík?
Kremík alebo latinsky silicium je chemický prvok Periodickej tabuľky prvkov, ktorý má značku Si. V prírode sa vyskytuje vo forme zlúčenín, pričom je značne zastúpený v zemskej kôre. Zároveň však pre človeka predstavuje biogénny prvok, ktorý má v organizme viacero funkcií. Podieľa sa na zdravom vývoji kostí, podporuje elasticitu ciev a vplýva na rast i kvalitu vlasov aj nechtov či stav pokožky. Okrem toho napomáha vstrebávaniu vápnika z potravy. Dostatočný príjem kremíka podporuje imunitný systém a rýchlejšie hojenie rán.
Taktiež preventívne pôsobí proti kardiovaskulárnym ochoreniam či osteoporóze. Nápomocný je aj pri liečbe zápalových stavov v tele. Výrazný a dlhodobý deficit kremíka sa môže odzrkadliť na pevnosti kostí či kvalite pokožky i vlasov. Typická je zvýšená lámavosť vlasov a nechtov aj suchá koža. Nedostatok kremíka však môže viesť až k neplodnosti, spomaleniu rastu či abnormalitám kostí. Denná odporúčaná dávka tejto látky je u dospelého jedinca okolo 25 až 40 mg.
Pozri aj: Dávaj si pozor! Obhrýzanie nechtov môže mať vážne zdravotné následky
V ktorých potravinách je najviac kremíka?
1. Banány
Kremík je dobre zastúpený v rozličných ovocných plodoch. V 100-gramovej porcii banánov nájdete pokojne aj viac, ako 7 mg tejto látky. Ak si na desiatu doprajete jeden stredne veľký banán, telu doplníte nielen poriadnu dávku kremíka, ale aj draslíka či horčíka. Toto chutné ovocie vás tiež nadopuje energiou a podporí imunitný systém. Okrem toho však spomínaný stopový prvok môžete hľadať aj v čiernych ríbezliach, jahodách, jablkách, pomarančoch či hrozienkach.
2. Špenát
Veľmi dobrým zdrojom cenného kremíka je aj zelená zelenina. I menšia porcia čerstvého špenátu dokáže pokryť drvivú väčšinu odporúčanej dennej dávky spomínaného minerálu. Telu však takto doplníte aj vitamín A či C, kyselinu listovú a vlákninu. Špenát tiež priaznivo pôsobí na trávenie a vyprázdňovanie, prečisťuje cievy a znižuje vysoký krvný tlak aj cholesterol.
3. Zelená fazuľka
Ďalším skvelým zeleninovým zdrojom kremíka je zelená fazuľka. Stogramová porcia uvarených fazuliek môže obsahovať až 4 mg cennej látky. V tejto porcii však nájdete aj veľké množstvo draslíka, vlákniny či vitamínu K aj A. Naopak, obsahuje len minimum kalórií i tukov a žiadny cholesterol, takže je skvelou potravinou aj počas redukcie hmotnosti. Kremík vám spoľahlivo doplní i hrach, pór, paprika alebo šalátové uhorky.
4. Červená repa
Zabudnúť nemôžeme ani na červenú repu, ktorá patrí medzi najlepšie zdroje kremíka, nachádzajúce sa priamo v našich záhradách. Ak potrebujete podporiť krásu a zdravie vlasov, nechtov i pokožky, nemala by rozhodne chýbať vo vašom jedálničku. Repa navyše zatočí s vysokým cholesterolom či zlým trávením. Spoľahnúť sa môžete aj na ďalšie druhy koreňovej zeleniny, napríklad na mrkvu či reďkovky.
Pozri aj: Nestíhaš schudnúť? Skús tieto 4 tipy na rýchle chudnutie!
5. Hnedá ryža
Medzi najlepšie zdroje kremíka patria i rozličné obilniny, napríklad ovos, proso či žito. Do jedálnička sa oplatí zaradiť ovsené vločky či celozrnné potraviny. Výborná je aj prírodná hnedá ryža. V stogramovej porcii tohto druhu ryže sa nachádzajú aj viac, ako 2 mg kremíka. Táto obilnina vás navyše prekvapí vysokým obsahom vlákniny či mnohých vitamínov skupiny B. Konzumáciou hnedej ryže podporíte proces trávenia i prečistenie organizmu od škodlivín.
6. Sója
Kremík sa nachádza nielen vo fazuľkách a hrachu, ale i v ďalšej strukovine. Reč je o sóji, ktorá je známa vysokým obsahom rastlinných bielkovín. Spolu s kremíkom do tela dopraví aj vlákninu, draslík, vápnik a železo. Sója je tiež skvelým zdrojom fytoestrogénov, ktoré sú nápomocné pre ženy s menopauzou či hormonálnou nerovnováhou. Okrem strukovín sú však na kremík bohaté i semienka a oriešky. Do jedálnička zaraďte mandle, arašidy aj ľanové a slnečnicové semená.
7. Bylinky
Nakoniec sa môžete spoľahnúť i na rozličné bylinky, z ktorých si ľahko pripravíte čaj alebo sa dajú využiť v kuchyni ako korenie. Hoci sa konzumujú len v malých množstvách, telu dokážu doplniť slušnú dávku kremíka. Chutný nápoj si môžete uvariť napríklad z prasličky roľnej, podbeľa či pŕhľavy. Pri príprave pokrmov zase neváhajte použiť majoránku. Kremíkom je doslova nabitá aj žerucha, ktorú môžete pridať do šalátov alebo natrhať na chlieb s maslom či nátierkou.
Odporúčame: Ako správne používať riasenku a mať riasy ako od profíka?