Poznáte to, idete variť jedlo na obed alebo večeru a ako prvý krok máte krájanie cibule. Aj napriek tomu, že ju máte radi a dodá jedlu vynikajúcu chuť, neradi sa púšťate do krájania. Slzy, cez ktoré nevidíte, čo krájate, či cibuľu alebo už vlastné prsty, vám nezabránia krájať ďalej. Niekedy sa dokonca stretneme s takou cibuľou, pri ktorej si musíme každú minútu umyť oči, aby sme mohli vôbec pokračovať.
Mnohí radšej používajú krájač alebo malý mixér na krájanie cibule, len aby sa vyhli slzeniu. Viete ale, prečo to tak je? Prečo nám stačí len rozbaliť cibuľu a už plačeme? Rozlúskli sme toto tajomstvo a prinášame vám zaujímavé informácie o cibuli a aj to, ako sa voči plakaniu pri krájaní cibule brániť.
Slzami odstraňujeme škodlivé látky z očí
Jediná vec, ktorá dokáže rozplakať aj tých najtvrdších chlapov - krájanie cibule - nie je nič iné ako chémia. Cibuľa obsahuje množstvo látok, ktoré sú pre nás neoceniteľné a používame ju preto aj v kuchyni aj pri liečení rôznych ochorení. Okrem vitamínov, stopových prvkov, však obsahuje aj vakuoly, ktoré sú plné rôznych silíc. Práve krájaním cibule sa tieto silice uvoľňujú vo forme kvapôčok do vzduchu a dráždia naše oči. Ide o zlúčeniny síry, ktoré reagujú v cibuli s aminokyselinami a menia sa na dráždivý plyn.
Tento plyn, propaletial S-oxid, sa pri kontakte s vlhkým prostredím, ktoré predstavujú napríklad oči, mení na kyselinu sírovú a sírovodík. Oči sa snažia na tieto dráždivé látky reagovať uvoľnením sĺz, čím ich vyplavujú preč. Zaujímavosťou je, že tieto „reflexné“ slzy majú odlišné zloženie, než tie, ktoré naše slzné kanáliky produkujú, ak sme smutní - tieto obsahujú oveľa viac bielkovín. Ale prečo nám to tá cibuľa vôbec robí?
Musíš vidieť: Ako skladovať cibuľu a cesnak? Toto by ti asi nenapadlo!
Prečo cibuľa štípe?
Dôvod, pre ktorý plačeme pri krájaní cibule, je veľmi prostý. Látky, ktoré dráždia naše oči, slúžia cibuli ako ochrana pred škodcami. Našťastie, ich množstvo nie je také veľké, aby boli pre nás škodlivé, sú iba dráždivé. My však dokážeme aj z tejto nepríjemnej vlastnosti cibule vyťažiť niečo dobré. Dráždivé vlastnosti cibule sú veľmi účinné na upchatý nos pri nádche. Okrem iného sú tieto látky zodpovedné aj za ostrú chuť cibule.
Niektoré cibule štípu viac a iné menej, prečo to tak je? Podľa odborníkov je to kvôli obsahu zlúčenín síry – niektoré druhy ich majú viac, iné menej. To, koľko ich cibuľa obsahuje, vraj súvisí s množstvom týchto látok v pôde, pretože cibuľa ich práve odtiaľ získava. Vyššie úrovne síry v pôde totiž pomáhajú zvyšovať úrodu, ale i chuť cibule. Väčšinou platí, že červená cibuľa obsahuje menej týchto zlúčenín síry, poprípade, ak je cibuľa sladšia, má ich menej. No nikdy nenájdete dve rovnako štipľavé cibule. Jediný spôsob, ako cibuľu otestovať, je rozkrojiť ju a zistiť.
Ako sa voči tomu brániť?
Najpoužívanejším spôsobom, ako pri krájaní cibule neplakať, je namočiť ju do studenej vody alebo ju nachvíľu zamraziť. Poprípade vraj pomáha aj krájanie pod tečúcou vodou. Okrem studenej vody či mrazničky pomôže aj krájanie cibule priamo z chladničky, ale toto riešenie sa neodporúča dlhodobo, pretože čím dlhšie bude cibuľa v chladničke, tým viac dôležitých látok stratí a navyše vytvorí aj nepríjemný zápach. Ako náhrada sa odporúča uskladniť cibuľu na chladnom a tmavom mieste, kde nie je vlhkosť.
Kreativite sa medze nekladú a tak vám pridávame pár zaujímavých tipov, ako neplakať z cibule. Môžete vyskúšať kúsok chleba, ktorý si vložíte do úst a necháte ich pootvorené. Špongiová štruktúra chleba dokáže pohltiť dráždivé látky skôr, ako sa dostanú k očiam. Za skúšku stojí aj krájanie cibule vonku počas vetra alebo použitie ventilátora, ktorý rozfúka sírové čiastočky preč od očí. Niektorí nedajú dopustiť na žuvanie žuvačky popri krájaní a my sme vyskúšali aj krájanie v plaveckých okuliaroch, ktoré je naším jednoznačným favoritom!
Neprehliadni: Na čo slúži cibuľová kúra? Neuveríš, ale jej účinky sú obdivuhodné!