O antioxidantoch už asi každý niečo málo počul. Všetci vieme, že tieto látky veľkou mierou podporujú naše zdravie.
Pravdou je, že antioxidanty robia nášmu telu skutočne veľkú službu. Ich hlavnou úlohou je ochrana organizmu pred nebezpečnými voľnými radikálmi, ktoré sú schopné napáchať naozaj veľké škody.
Prečítajte si, prečo sú pre nás antioxidanty také dôležité a v ktorých potravinách nájdeme slušnú dávku týchto nenahraditeľných látok!
Aká je ich funkcia?
Antioxidanty sú prirodzene sa vyskytujúce obranné látky, ktoré v organizme neutralizujú voľné radikály a bránia tak ich oxidačným účinkom. Tým napomáhajú udržiavať naše bunky zdravé a nepoškodené. Taktiež disponujú schopnosťou naprávať škody, ktoré radikály už napáchali a podporujú i rast zdravých buniek. Antioxidanty v podstate bojujú proti procesom, pri ktorých by voľné radikály mohli poškodzovať bunky, vyvolávať mutácie, a tiež aktivovať rakovinové bunky. Za produkciou týchto nebezpečných radikálov stojí znečistené prostredie, stres, chemicky ošetrované potraviny, alkohol či niektoré lieky. Okrem toho sú produkované i v prirodzenom procese starnutia.
Príliš veľké množstvo radikálov sa v tele podieľa na vzniku mnohých chorôb. Podporujú rôzne druhy rakoviny, Alzheimerovu chorobu, reumatickú artritídu, šedý zákal, niektoré ochorenia srdca a, dokonca, urýchľujú starnutie. Mnoho antioxidantov si organizmus vie vyprodukovať i sám, ostatné prijíma prostredníctvom stravy. Správne fungovanie antioxidantov teda závisí na výžive i na správnej funkcii metabolizmu. Medzi prirodzené antioxidanty, ktoré v prírode nájdeme, patrí vitamín A, C a E, a tiež minerály ako selén či zinok. Rovnako sem zaraďujeme látky, ktoré patria do skupiny karotenoidov, flavonoidov či polyfenolov a koenzým Q10.
Odporúčame: Luxusná a jednoduchá torta s mascarpone a černicami
Tieto potraviny sú na antioxidanty najbohatšie:
1. Bobuľové ovocie
Asi najznámejším zdrojom antioxidantov je bobuľové ovocie. Bezpochyby však patrí aj k tým najlepším. Spoľahnúť sa môžete hlavne na čučoriedky. Sú plné vitamínu C, železa a flavonoidov. Obsahujú tiež antokyánové farbivá, vďaka ktorým majú svoj krásny modrý odtieň. Tieto farbivá majú antioxidačné účinky a chránia organizmus pred srdcovými ochoreniami. Veľké množstvo antioxidantov v sebe ukrývajú aj maliny, černice, brusnice či jahody.
2. Sušené slivky
Sušené slivky sa obsahom antioxidantov taktiež radia na popredné miesto. Sú dobrým zdrojom vlákniny, draslíka, železa a vitamínov A, B3 a B6. Sušené slivky navyše pomáhajú udržiavať dobrý krvný tlak, zlepšujú kvalitu a rast vlasov a pozitívne vplývajú aj na pokožku. Antioxidanty je najvhodnejšie prijímať v čerstvom ovocí či zelenine, pretože tepelnou úpravou sa tieto dôležité látky môžu znehodnotiť. Sušením sa však v slivkách obsah antioxidantov zvyšuje.
3. Kustovnica čínska
Súčasťou pestrej stravy by mali byť i plody kustovnice čínskej, ktoré sú známe pod názvom goji. Obsahujú vitamíny A aj E, a tiež minerály s antioxidačnými účinkami ako selén či zinok. Goji bobule majú protizápalové vlastnosti, znižujú vysoký cholesterol v krvi a posilňujú obranyschopnosť a zrak. Sú veľmi chutné, konzumovať ich môžete samotné, v jogurte či ovsenej kaši. Dopriať si ich môžete aj pri redukcii hmotnosti.
4. Kakaové bôby
Kakaové bôby predstavujú jeden z najkoncentrovanejších zdrojov antioxidantov na svete. Obsahujú vlákninu, selén, železo, zinok, horčík a vitamín E. Sú tiež zdrojom významného luteínu, ktorý patrí medzi už spomínané karotenoidy. Najlepšou voľbou sú nepražené kakaové bôby, ktoré zoženiete napríklad v obchodoch so zdravou výživou. Pražením sa totiž veľmi veľa dôležitých látok ničí. Poriadnu dávku antioxidantov vám poskytne i kvalitná horká čokoláda s vysokým percentom kakaa.
Bude vás zaujímať: TOP 5: Vieš, aké sú najšpinavšie miesta v kuchyni?
5. Ružičkový kel
Ak by ste chceli hľadať látky bojujúce proti voľným radikálom medzi druhmi zeleniny, určite by ste nemali prehliadnuť ružičkový kel. Doplní vám vitamín A, C, železo, betakarotén i luteín. Taktiež napomáha zvyšovať hladinu antioxidantu s názvom glutatión, ktorý sa prirodzene tvorí v našom tele. Táto látka podporuje odstraňovanie jedov z pečene. Ružičkový kel obsahuje i sinigrín. Jeho funkciou je likvidovať bunky, z ktorých by sa mohli stať rakovinové.
6. Červená fazuľa
Fazuľa, hlavne tá červená, patrí medzi najdôležitejšie zdroje antioxidantov. Má vysoký obsah flavonoidov a fytosterolov. Telu doplní kyselinu listovú, mangán, draslík a množstvo vlákniny. Nedá sa zabudnúť ani na to, že fazuľu zaraďujeme medzi rastlinné zdroje bielkovín. Táto strukovina okrem iného napomáha telu zbavovať sa karcinogénnych látok, znižuje hladinu cholesterolu a, samozrejme, ochraňuje organizmus pred voľnými radikálmi. Jej nevýhodou je, že u niektorých môže spôsobovať plynatosť.
7. Zelený čaj
Nielen ovocie či zelenina sú zdrojom spomínaných cenných látok, ale i rôzne byliny. Do tejto kategórie môžeme zaradiť čajovník čínsky, z ktorého sa pripravuje zelený čaj. Ten obsahuje látku zvanú epigalokatechín – galát, v skratke EGCG, ktorá patrí medzi silné antioxidanty. Ochraňuje telesné tkanivá a bunky pre oxidatívnym poškodením a má tiež protirakovinové účinky. Navyše sa táto látka podieľa na spaľujúcich účinkoch zeleného čaju. Nutné je však zdôrazniť, že spoľahnúť sa môžete hlavne na kvalitné sypané čaje, nie na porciované vo vrecúškach. Dobrou voľbou je i čaj zo šípok.
8. Pekanové orechy
Bojovať proti voľným radikálom dokážu aj chutné a zdravé orechy. Konkrétne pekanové orechy sa zaraďujú medzi potraviny s úplne najvyšším obsahom antioxidantov. Obsahujú i celý rad minerálnych látok a stopových prvkov, vitamínov, omega 3 a 6 mastné kyseliny, vlákninu a luteín. Ich pravidelnou konzumáciou podporíte imunitný systém, trávenie a detoxikáciu organizmu. Striedať ich môžete s kešu i para orieškami či vlašskými orechmi.
Odporúčame: Ovocný cukor: Ktoré ovocie ho obsahuje najviac?