V tohtoročných tropických horúčavách nie je nič lepšie ako tieň, bazén, vychladený drink a kopček osviežujúcej zmrzliny. Prečo ale zaťažovať svoj organizmus nezdravými a presladenými zmrzlinami, keď si môžete za pár minút vyrobiť vlastný ovocný sorbet?
Na rozdiel od zmrzliny, ktorej základ tvorí mlieko, smotana a vajcia, sorbet tvorí iba ovocie a voda. To však neznamená, že by ste pri jeho príprave mali nejako obmedzené možnosti - ovocie môžete rôzne kombinovať, dochucovať a keď ho zmiešate s alkoholom, máte vynikajúce osvieženie na záhradnej párty.
Do sorbetu môžete pridať aj kokosové mlieko alebo napríklad želatínu. Cukrár by vám potom ale povedal, že sa vaša osviežujúca dobrota volá šerbet. Rozdiel tkvie predovšetkým v kalorickosti a ľahkosti. Na jednej strane stojí sorbet z ovocia a vody, na druhej strane zmrzlina z vajec a smotany. Šerbet je zhruba uprostred.
Odporúčame vyskúšať:
Najlepší sorbet? Z odšťavovača!
Hlavná výhoda sorbetov tkvie v jednoduchosti ich príprave. K výrobe zmrzliny väčšinou potrebujete zmrzlinovač, na sorbet vám stačí len mraznička.
Z nej iba vytiahnete požadované ovocie a preložíte ho do odšťavovača, akým je napríklad Sana Juicer EUJ-707. Tento prístroj totiž neslúži len k príprave ovocných a zeleninových štiav. Ľahko s ním vyrobíte aj domáce cestoviny, orechové maslá, mandľové mlieko a práve domáci sorbet.
Odporúčame vyskúšať: Čo pomôže, keď make-up v lete vašej pleti vadí?
3 recepty na domáce sorbety
Máme pre vás recepty na sorbety, ktorými zaujmete malých aj veľkých. Ich príprava v odšťavovači vám nezaberie viac ako 5 minút, majte ale na pamäti dve pravidlá:
- Ovocie musí byť skutočne zmrznuté, inak miesto sorbetu získate skôr riedku kašu.
- Ovocie (najmä veľké kusy) pridávajte do odšťavovača pomaly, aby ste ho nezahltili.
Zmes z lesných i záhradných bobúľ
Na prípravu potrebujeme:
- jahody,
- maliny,
- čučoriedky,
- ríbezle,
- černice.
Ak bude na vás sorbet príliš kyslý doslaďte si ho trstinovým cukrom alebo datľovým sirupom.
Odporúčame vyskúšať: Spoznajte 7 možnosti správneho sebarozvoja
Spoločenská jahoda
Na prípravu potrebujeme:
- jahody,
- maliny / melón,
- kokosové mlieko / mäta / vodka.
Jahodový sorbet je klasika, ktorá má však mnoho variácií. Vyskúšajte napríklad jahodovo-melónový sorbet s vodkou alebo jahodovo-malinový šerbet s kokosovým mliekom.
Oranžové m&m potešenie
Na prípravu potrebujeme:
- mango,
- marhule.
Ak do sorbetu pridáte citrónovú alebo pomarančovú šťavu získate úplne vyváženú sladko-kyslú chuť. Na leto ideálne!
Odporúčame tiež vyskúšať: Ako sa starať o záhradu v horúčavách