Sójová omáčka je vyrábaná fermentovaním sójových bôbov a používa sa v ázijskej kuchyni v takmer všetkých pokrmoch. Je úplne bežné, že v ázijských reštauráciách si namáčame sushi do tejto alergénovej bomby. Síce si ju nedokážeme nahradiť, ak sa stravujeme vonku, ale vieme si ju nahradiť aspoň doma a dopriať si aký-taký gastronomický zážitok. Táto sójová omáčka nebude síce chutiť úplne rovnako, ale jej chuť je veľmi identická a ak ste tú pravú nemali už nejaký ten mesiac, nespoznáte rozdiel. Táto naša je bez sóje a bez gluténu. Nemáte sa čoho báť, náročnosť je skutočne nízka a zvládne to aj úplný amatér.
Pozri aj: RECEPT: Vegánska omeleta bez vajíčka - chutí takmer ako pravá!
Čo budeme potrebovať
- 500 ml vývaru/bujónu
- 2 pl balzamikového octu
- 1 pl trstinovej melasy
- ½ čl mletého zázvoru
- ½ čl granulovaného cesnaku
- štipka údenej červenej papriky a štipka cukru
Postup
V menšom hrnci necháte rozpustiť bujón, alebo si ohrejte (pozor – nepriviesť do varu!) vývar. Keď je už teplota vyššia, pridáte melasu a stlmíte plameň, nech to nezačne vrieť. Ak je už melasa rozpustená, pridáte balzamikový ocot a ostatné koreniny. Nezabúdajte stále miešať a priveďte do varu. Keď vaša „sójová“ omáčka bez fermentovania a bez sóje vrie, za občasného miešania ju varte 4 – 5 minút. Keď vychladne, môžete ju hneď použiť, alebo ju nalejte do zaváraninovej fľaše a skladujte v chladničke. Takto uzavretú omáčku spotrebujte maximálne do 5 dní.
Touto „sójovou“ omáčkou (ale taktiež kokosovou omáčkou, ktorá je vyrobená z kokosovej šťavy, do ktorej sa pridá cukor a nechá sa prirodzene odstáť niekoľko týždňov) sa dá vyhnúť sóji a gluténu a predísť tak neželaným komplikáciám. Dobrú chuť!
Vyskúšaj: Cestoviny so syrovo-smotanovou omáčkou, kukuricou a brokolicou