RECEPT: Bezalergénová sójová omáčka bez sóje - áno, dá sa to!

Sójová omáčka je vyrábaná fermentovaním sójových bôbov a používa sa v ázijskej kuchyni v takmer všetkých pokrmoch. Je úplne bežné, že v ázijských reštauráciách si namáčame sushi do tejto alergénovej bomby. Síce si ju nedokážeme nahradiť, ak sa stravujeme vonku, ale vieme si ju nahradiť aspoň doma a dopriať si aký-taký gastronomický zážitok. Táto sójová omáčka nebude síce chutiť úplne rovnako, ale jej chuť je veľmi identická a ak ste tú pravú nemali už nejaký ten mesiac,  nespoznáte rozdiel. Táto naša je bez sóje a bez gluténu. Nemáte sa čoho báť, náročnosť je skutočne nízka a zvládne to aj úplný amatér.

Pozri aj: RECEPT: Vegánska omeleta bez vajíčka - chutí takmer ako pravá!

bezalergénová sójová omáčka

Zdroj: Shutterstock®

Čo budeme potrebovať

  • 500 ml vývaru/bujónu
  • 2 pl balzamikového octu
  • 1 pl trstinovej melasy
  • ½ čl mletého zázvoru
  • ½ čl granulovaného cesnaku
  • štipka údenej červenej papriky a štipka cukru
domáca sójová omáčka

Zdroj: Shutterstock®

Postup

V menšom hrnci necháte rozpustiť bujón, alebo si ohrejte (pozor – nepriviesť do varu!) vývar. Keď je už teplota vyššia, pridáte melasu a stlmíte plameň, nech to nezačne vrieť. Ak je už melasa rozpustená, pridáte balzamikový ocot a ostatné koreniny. Nezabúdajte stále miešať a priveďte do varu. Keď vaša „sójová“ omáčka bez fermentovania a bez sóje vrie, za občasného miešania ju varte 4 – 5 minút. Keď vychladne, môžete ju hneď použiť, alebo ju nalejte do zaváraninovej fľaše a skladujte v chladničke. Takto uzavretú omáčku spotrebujte maximálne do 5 dní.

Touto „sójovou“ omáčkou (ale taktiež kokosovou omáčkou, ktorá je vyrobená z kokosovej šťavy, do ktorej sa pridá cukor a nechá sa prirodzene odstáť niekoľko týždňov) sa dá vyhnúť sóji a gluténu a predísť tak neželaným komplikáciám. Dobrú chuť!

Vyskúšaj: Cestoviny so syrovo-smotanovou omáčkou, kukuricou a brokolicou

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

19.01.2019 08:43

Super, ďakujem za recept!

Vaše meno:

Marta Mihoková

Marta Mihoková

10.02.2019 10:57

Určite to vyskušam

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

13.05.2019 21:11

Výborný recept, pre mňa nový.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

12.07.2019 23:46

Zaujímavý recept

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

24.10.2020 15:15

Sojovú omáčku kupujem no domáca ju lepšia

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.