Väčšina z vás vyhľadáva koláče s ovocím a bez zbytočných krémov, a presne tomu dnešný citrónový chlebíček zodpovedá.
Je krásne citrónový, šťavnatý so sviežim krémom z čerstvého syra a kyslej smotany. Vyzdobte si ho podľa toho k akej príležitosti ho pripravujete, chutiť bude aj preliaty kvalitnou čokoládou, chrumkavou citrónovou polevou, alebo s čerstvým ovocím. Mne chutí len tak bez akejkoľvek polevy, či krému. V jednoduchosti je krása!
Budete potrebovať ( pre 20 cm formu):
- 2 bio citróny
- 120 g mletých mandlí
- 80 g ryžovej múky
- 3 vajcia
- 150g trstinového cukru
- vanilkový extrakt
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva ( bez lepku)
- štipku soli
Odporúčame prečítať: Expresný banánový dezert
Na sirup:
- 1 polievkovú lyžicu vody
- 2 polievkové lyžice trstinového cukru
- 50 ml citrónovej šťavy
Na krém:
- 100 g čerstvého neochuteného syra (alebo mascarpone) bez laktózy
- 80 g kyslej smotany 20% ( bez laktózy)
Odporúčame prečítať: Babičkine kysnuté záviny s tromi plnkami
Postup:
2 bio citróny umyte a vložte ich celé do vriacej vody, varte cca. 40 minút. Vyberte ich z vody, nechajte ich mierne ochladiť, vyberte z nich jadierka a v mixéri ich rozmixujte na kašu. Nechajte vychladnúť.
Vajcia vyšľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom do peny. Do tejto hmoty pridajte citrónovú kašu a dobre premiešajte. Na záver v miešajte mleté mandle, ryžovú múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou. Cesto vložte do formy na chlebíček a vrch zarovnajte. Ja som formu vyložila papierom na pečenie, ktorý som jemne natrela olejom. Pečte pri teplote 170°C, cca. 35 – 45 minút. Urobte si skúšku drevenou špajľou.
Pripravte si sirup tak, že krátko prevaríte vodu s cukrom ( 2-3 minúty stačia) a potom primiešajte citrónovú šťavu. Upečený chlebíček vyberte z rúry, ale nechajte ho vo forme 10 minút. Potom ho husto poprepichujte špajľou a prelejte pripraveným sirupom. Chlebíček nechajte vo forme úplne vychladnúť. Povrch natrite krémom, ktorý ste pripravili zmiešaním čerstvého syra a smotany.
Odporúčame prečítať: Zdravé recepty: Domáce raw tyčinky