Hamburger nemusí predstavovať iba jedlo z fastfoodu. Ak si pripravíte kvalitnú mäsovú zmes a domáce žemle, z tohto jedla môžete urobiť svoju originálnu špecialitu.
Inšpirujte sa receptom na domáce cmarové žemle z kuchárskej knihy Dokonalé barbecue, ktoré sa hodia nielen k hamburgerom, ale aj ako chutné pečivo na raňajky.
Ingrediencie:
- 400 g silnej chlebovej múky
- 150 g hladkej múky
- 100 g masla
- 1 veľké vajce
- 2 polievkové lyžice cukru
- 7 g sušeného droždia
- 300 ml cmaru
- 1 čajová lyžička soli
- 1 vyšľahané vajce na potretie
Recenziu na knihu, z ktorej recept pochádza, si môžete prečitať tu: Kuchárska kniha Dokonalé barbecue (recenzia)
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Svieža cviklová šťava
Príprava:
Vo veľkej mise zmiešame obe múky a vtrieme do nich maslo tak, aby sa zmes podobala jemnej strúhanke. V stredne veľkej nádobe spolu vyšľaháme vajce, cukor, droždie, cmar a soľ. Vaječnú zmes nalejeme do misy s múkou. Opakom drevenej varechy zmiešame všetky suroviny. Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a miesime 10 minút alebo dovtedy, kým nie je pružné a hladké.
Hmotu vložíme do čistej misy, zakryjeme potravinárskou fóliou a na teplom mieste necháme kysnúť 1 a pol hodiny. Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Zmes rozdelíme na 8 alebo 16 častí, podľa toho či budeme robiť väčšie alebo menšie hamburgery. Vyvaľkáme na guľovitý tvar a položíme na plech na pečenie. Žemle necháme 30 minút kysnúť.
Rúru zohrejeme na 180 stupňov, žemle potrieme vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre 15 – 20 minút.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Toskánske hranolčeky podľa Nigelly
Odporúčame prečítať: Vajíčka plnené avokádovým krémom
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová