RECEPT: Lahodný mrkvový chlieb s vlašskými orechmi

Keď sa povie sladký chlieb, dozaista mnohým ako prvý príde na um takzvaný banana bread, alebo slovensky jednoducho banánový chlieb. Tento chlebík je skvelou dobrotou, ktorá je ideálnou voľbou napríklad na raňajky. Je veľmi chutný i samotný, no rovnako sa perfektne dopĺňa s kvalitným maslom a poctivou marmeládou plnou ovocia, podľa chuti i medom. Dnes vám aj my prinášame inšpiráciu na sladký chlieb, na ktorom si budú s radosťou pochutnávať malí aj veľkí.

Tentokrát je však hlavnou ingredienciou mrkva. Určite aj vy máte svoje overené recepty z mrkvy a isto nám dáte za pravdu, že z tejto zeleniny sa dajú upiecť aj rozličné múčniky a koláče. Za vyskúšanie rozhodne stojí aj mrkvový chlieb so zdravými vlašskými orechmi a hrozienkami. Ako naň, sa dozviete nižšie. Zvládne ho pripraviť úplne každý a na pár dní máte postarané o raňajky, desiatu či olovrant. Poďme na to!

Pozri aj: RECEPT: Pizza s medvedím cesnakom – len sa po nej zapráši!

mrkvový koláč s orechmi

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 2 šálky hladkej múky (môže byť celozrnná)
  • 2 šálky nastrúhanej surovej mrkvy
  • 3 vajcia
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 1 a ½ šálky cukru (napríklad trstinového)
  • 1 šálka sušených hrozienok
  • ½ šálky strúhaného kokosu
  • ½ šálky nasekaných vlašských orechov
  • 1 šálka oleja
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
koláč z mrkvy

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si vo väčšej miske zmiešame múku, sódu bikarbónu, škoricu, soľ a cukor aj vanilkový cukor.
  • Pridáme taktiež sušené hrozienka a nasekané vlašské orechy i kokos. Všetko dôkladne vymiešame.
  • Následne pridáme aj nahrubo nastrúhanú mrkvu, olej a vajíčka. Miešame, kým nám vznikne jednotné cesto. Necháme ho chvíľu odstáť, aspoň 10 až 15 minút.
  • Následne cesto nalejeme do formy na chlieb. Odporúčame použiť silikónovú formu, z ktorej hotový chlebík ľahko vyberiete. Iné formy je potrebné vymastiť či vyložiť papierom na pečenie.
  • Chlieb pečieme pri teplote 180 °C asi 45 až 55 minút. Do chlebíka môžete na skúšku pichnúť i špáradlo, aby ste zistili, či je v prostriedku hotový.
  • Upečený mrkvový chlieb necháme pár minút chladnúť vo forme. Následne ho vyberieme a necháme úplne vychladnúť na tácke či podložke.
  • Ochladnutý chlieb môžeme nakrájať a podávať. Dobrú chuť.

Pozri aj: RECEPT: Rýchle kuracie rizoto plné výživných ingrediencií

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

25.04.2020 12:06

Vyzerá fantasticky!

Vaše meno:

Alexandra Semanová

Alexandra Semanová

25.04.2020 17:47

Tento úžasný recept určite vyskúšam.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

25.04.2020 19:07

samé dobré ingrediencie ... z mrkvy robím podobný koláč a je mňam

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

25.04.2020 23:58

zaujímavý, asi by som dala menej cukru :-), inak "hrnčekové" recepty mám najradšej :-D

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

26.04.2020 06:28

Naozaj skvelá dobrota ideálna na raňajky a nielen!

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

26.04.2020 16:27

vyzerá veľmi dobrý chlieb

Vaše meno:

Júlia Dominová

Júlia Dominová

26.04.2020 16:56

mňam!

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

26.04.2020 19:15

Hmm určite chutný a aj zdravý :-)

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

21.01.2023 19:54

Zaujímavý recept

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.