Recept: Losos s medvedím cesnakom

Len čo prídu prvé teplejšie dni, začne spod zeme vykúkať medvedí cesnak. Bylinka, ktorá chutí rovnako omamne ako vonia je nabitá energiou jari!

V našej kuchyni sme pre vás ukuchtili a v nádhernom parku v Dolnej Krupej plnom medvedieho cesnaku aj odfotili vynikajúceho lososa, ktorého chuť dotvoril medvedí cesnak, poctivé maslo a voňavé čierne korenie.

Medvedí cesnak + filet z lososa s omáčkou z medvedieho pesta

Sezóna medvedieho cesnaku je tu a medvedí cesnak v kuchyni je neoddeliteľnou súčasťou v mnohých kuchyniach slovenských domácností. Pečený losos a nasekaný medvedí cesnak je dokonalá kombinácia!

Recept losos s omáčkou - ingrediencie

  • 1 lososa bez hlavy 2-3 kilogramového (alebo kúsky lososa)
  • 20 - 30 čerstvých listov medvedieho cesnaku
  • 125 g masla
  • 1 bio citrón
  • hrubú morskú soľ
  • čerstvo zomleté čierne korenie

Neprehliadnite: RECEPT: BIO domáci bujón s medvedím cesnakom – ideálny do polievok

Losos s medvedím cesnakom

Zdroj: Jana Štrbková - www.medovemotuzy.sk

Pečený losos - postup prípravy

Rúru predhrejeme na 200 °C. Rybu umyjeme, osolíme podľa chuti zvnútra aj zvonka. Okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením - tiež zvonka aj zvnútra. Dovnútra pridáme asi 5-10 nasekaných listov medvedieho cesnaku, podľa toho, aké veľké listy sme natrhali. Ďalej pridáme 3 lyžičky masla, 3-4 krúžky bio citróna. Na rybu pridáme ešte 4 lyžičky masla. Na pečenie použijeme misu z janského skla. Môžeme podliať trochou vody. Vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 20 minút dozlatista.

Najkrájame 10 - 15 lístkov medvedieho cesnaku. Na rozohriatej panvici speníme zvyšné maslo, ktoré posolíme štipkou soli. Pridáme nakrájaný medvedí cesnak a krátko orestujeme. Naaranžujeme na upečenú rybu. Podávame so zemiakmi uvarenými v šupke.

Odporúčame prečítať: Vajcia Benedikt s opekanou slaninou

 

recept na rybu s medvedím cesnakom

Zdroj: Jana Štrbková - www.medovemotuzy.sk

Medvedí cesnak v kuchyni - dokonalý životabudič!

Vyberte sa po stresujúcom týždni počas víkendu do prírody a nazbierajte si zelené lístky, v ktorých je krytá energia prvého jarného slnka. Medvedí cesnak je prvou jarnou bylinou, ktorú môžeme konzumovať, obsahuje látky, ktoré nás zbavia jarnej únavy a doslova nás postavia na nohy! Najúčinnejšie sú prvé jarné lístky, ktoré môžeme zbierať až kým nezačne rastlinka kvitnúť. Bylinkári odporúčajú medvedí cesnak proti jarnej únave, na podporu pamäte, harmonizáciu metabolizmu a trávenia, či proti zápalom. Konzumovať ju odporúčajú surovú.

Recept pripravila, nastajlovala a odfotila: Jana Štrbková

Viac mojich receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk

 

Losos s medvedím cesnakom

Zdroj: Jana Štrbková - www.medovemotuzy.sk

medovemotuzy.sk

Zdroj: Jana Štrbková - www.medovemotuzy.sk

FOTOGALÉRIA:

Aktualizované na 06.03.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

15.03.2017 07:57

to môže byť dobrá pochúťka.... lososa mám veľmi rada... medvedí cesnak rastie tu za rohom v lese, tak si spravíme výlet do lesa a šup sním do košíčka

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

15.03.2017 10:53

Na medveďom cesnaku som bola predvčerom spolu s ďeťmi. Rastie u nás v lese. Obľubujeme ho v rôznych zeleninových, cestovinových šalátoch, pridávam ho aj do polievok. A najlepší je na maslovom chlebíku.

Vaše meno:

Dana Hajzušová

Dana Hajzušová

15.03.2017 12:00

medvedí cesnak cez sezonu použivam takmer do všetkého

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

15.03.2017 15:14

medvedí cesnak máme radi tak už sa asi musím poobzerať či už rastie ... tento recept sa určite oplatí vyskúšať

Vaše meno:

tofica

tofica

15.03.2017 18:00

Dala by som si losos , len keby nebol taký drahý ..!!

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

16.03.2017 16:12

Lososa milujeme vsetci,len ta cena.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

16.03.2017 21:37

výborná mňamka, zbiehajú sa mi slinky

Vaše meno:

Anna pistovičová

Anna pistovičová

05.04.2017 16:28

hned by som si dala

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

19.04.2017 17:25

Júúúúj, väčšiu lahôdku si hádam ani neviem predstaviť .. mňam !

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

18.03.2024 16:58

Lososa mám rada hneď by som vyskúšala

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.