Len čo prídu prvé teplejšie dni, začne spod zeme vykúkať medvedí cesnak. Bylinka, ktorá chutí rovnako omamne ako vonia je nabitá energiou jari!
V našej kuchyni sme pre vás ukuchtili a v nádhernom parku v Dolnej Krupej plnom medvedieho cesnaku aj odfotili vynikajúceho lososa, ktorého chuť dotvoril medvedí cesnak, poctivé maslo a voňavé čierne korenie.
Medvedí cesnak + filet z lososa s omáčkou z medvedieho pesta
Sezóna medvedieho cesnaku je tu a medvedí cesnak v kuchyni je neoddeliteľnou súčasťou v mnohých kuchyniach slovenských domácností. Pečený losos a nasekaný medvedí cesnak je dokonalá kombinácia!
Recept losos s omáčkou - ingrediencie
- 1 lososa bez hlavy 2-3 kilogramového (alebo kúsky lososa)
- 20 - 30 čerstvých listov medvedieho cesnaku
- 125 g masla
- 1 bio citrón
- hrubú morskú soľ
- čerstvo zomleté čierne korenie
Neprehliadnite: RECEPT: BIO domáci bujón s medvedím cesnakom – ideálny do polievok
Pečený losos - postup prípravy
Rúru predhrejeme na 200 °C. Rybu umyjeme, osolíme podľa chuti zvnútra aj zvonka. Okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením - tiež zvonka aj zvnútra. Dovnútra pridáme asi 5-10 nasekaných listov medvedieho cesnaku, podľa toho, aké veľké listy sme natrhali. Ďalej pridáme 3 lyžičky masla, 3-4 krúžky bio citróna. Na rybu pridáme ešte 4 lyžičky masla. Na pečenie použijeme misu z janského skla. Môžeme podliať trochou vody. Vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 20 minút dozlatista.
Najkrájame 10 - 15 lístkov medvedieho cesnaku. Na rozohriatej panvici speníme zvyšné maslo, ktoré posolíme štipkou soli. Pridáme nakrájaný medvedí cesnak a krátko orestujeme. Naaranžujeme na upečenú rybu. Podávame so zemiakmi uvarenými v šupke.
Odporúčame prečítať: Vajcia Benedikt s opekanou slaninou
Medvedí cesnak v kuchyni - dokonalý životabudič!
Vyberte sa po stresujúcom týždni počas víkendu do prírody a nazbierajte si zelené lístky, v ktorých je krytá energia prvého jarného slnka. Medvedí cesnak je prvou jarnou bylinou, ktorú môžeme konzumovať, obsahuje látky, ktoré nás zbavia jarnej únavy a doslova nás postavia na nohy! Najúčinnejšie sú prvé jarné lístky, ktoré môžeme zbierať až kým nezačne rastlinka kvitnúť. Bylinkári odporúčajú medvedí cesnak proti jarnej únave, na podporu pamäte, harmonizáciu metabolizmu a trávenia, či proti zápalom. Konzumovať ju odporúčajú surovú.
Recept pripravila, nastajlovala a odfotila: Jana Štrbková
Viac mojich receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk
FOTOGALÉRIA:
Aktualizované na 06.03.2024