Chai Latte je čoraz vyhľadávanejším nápojom vo všetkých kaviarňach. Ak ste o ňom ešte nepočuli, ide vlastne o spojenie čaju a latte, ale nie tak doslovne. Kávu by ste v tomto lahodnom nápoji hľadali márne.
Základom je zmes korenín, ktorá sa vyvarí s čiernym čajom a zjemní našľahaným mliekom. Môže vám pripomínať Vianoce, lebo je v ňom škorica aj klinčeky. Chai Latte sa však dá pripraviť aj ako osviežujúci letný drink, takže je to celoročná pochúťka.
Odporúčame prečítať: Arabica vs. robusta - ktorá odroda kávy je lepšia?
Alternatíva ku káve alebo čaju
Chai Latte je nápoj, ktorý vás povzbudí a príjemne naladí. Čo môže byť pre niekoho nevýhodou je, že neobsahuje kofeín. Kávu teda v tomto smere nenahradí, ale môžu ho piť aj deti a v podstate každý, kto má rád škoricu a klinčeky.
Ku káve už existuje veľa rôznych alternatív, napríklad obľúbené obilné nápoje s príchuťou kávy. Tie však na rozdiel od Chai Latte obsahujú lepok. Nielen že vás zahreje cez zimu, ale počas leta je to skvelý osviežujúci nápoj, lebo sa pripravuje zo zmrznutých kociek Chai zmesi alebo sa doň pridáva zmrzlina.
Ako si Chai Latte pripraviť doma?
Samozrejme, môžete zájsť do obchodu a kúpiť si hotový prášok, ktorý len zalejete horúcou vodou. Pokiaľ však máte čas, určite si Chai Latte pripravte so svojich surovín doma. Chuť bude intenzívnejšia a váš dom krásne prevoňaný škoricou.
Budeme potrebovať:
- 2 hrnčeky vody (470 ml)
- 2 vrecká čierneho čaju
- 1 ČL mletej škorice
- ½ ČL mletého zázvoru
- ½ ČL kardamonu
- ½ ČL muškátového orieška
- 2 celé klinčeky
- štipku mletého čierneho korenia
- 2 PL javorového sirupu
Latte:
- ½ hrnčeka (120 ml) Chai rozvaru
- 180 ml plnotučného mlieka
- 1 PL javorového sirupu
- štipka mletej škorice
Odporúčame prečítať: Druhy nápojov z kávy a ich príprava
Postup:
1. Do hrnca nalejeme vodu, pridáme všetky koreniny a privedieme k varu. Potom stíšime plameň na minimum alebo môžeme odstaviť z ohňa a necháme lúhovať 5 minút.
2. Potom sporák znovu zapneme, do zmesi pridáme čajové vrecúška a javorový sirup. Necháme prevrieť, vypneme sporák a vrecúška ešte lúhujeme asi 5 minút. Zmes precedíme cez sitko a takto ju môžeme skladovať – napríklad v mrazáku.
3. Na jeden hrnček Chai Latte nám bude stačiť asi 120 ml tohto silného Chai základu. V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme javorový sirup a škoricu, počkáme, až začne jemne vrieť a vypneme. Ak použijeme tyčový mixér alebo špeciálny šľahač na mlieko, vytvoríme tak mliečnu penu.
4. Do hrnčeka nalejeme Chai rozvar, pridáme teplú mliečnu penu a na ozdobenie ešte môžeme posypať škoricou.
Odporúčame prečítať: Vyrobte si skvelý írsky likér BAILEYS