Pýtate sa, prečo by ste mali strácať čas prípravou domácej vegety a neuspokojiť sa s tou z obchodu? Odpoveď je jednoznačná. Budete celkom presne vedieť, čo sa v nej nachádza.
Využijete zdravú a nepostrekovanú zeleninu z vlastnej záhradky a nezahltíte ju žiadnymi zbytočnými konzervantmi, éčkami, vrátane už toľkokrát ukameňovaného glutamanu sodného. Recept na domácu vegetu, ktorý vám dnes prinášame, je plný zdravia a na rozdiel od bežne kupovanej vegety, túto môžu konzumovať aj deti.
Nijako totiž nezaťaží organizmus a neškodí orgánom tak ako vegeta s toľko diskutovaným glutamanom. Avšak, aby sme boli spravodliví, nie všetci výrobcovia pridávajú do vegety nevyhnutne škodlivý glutaman sodný.
V každom prípade ho ale nahrádzajú inými umelými prísadami a chemikáliami, ktoré nášmu zdraviu viac či menej škodia, už len tým, že zabíjajú prirodzené chute všetkého zdravého, v tomto prípade zeleniny. Ako si pripraviť domácu vegetu? Prinášame recept na vegetu so soľou aj bez soli.
Ingrediencie na zdravé dochucovadlo:
- 6 mrkiev
- 6 petržlenov
- 3 kaleráby
- 2 zelery
- 2 cibule
- 2 červené papriky (alebo 1 červenú a 1 zelenú)
- 2 strúčiky cesnaku
- pór
- hrsť sušenej petržlenovej vňate
- hrsť sušenej zelerovej vňate
- dve hrste sušeného ligurčeka
Zaujme ťa: Vieš, čo škodí obličkám? Týchto chýb sa možno dopúšťaš aj ty!
Ako sa pripravuje zdravá domáca vegeta?
Všetky prísady si očistite a starostlivo umyte. Zeleninu, okrem cibule a cesnaku, postrúhajte a zmiešajte dokopy. Uložte ju na plech, vystlaný papierom na pečenie. Zvlášť si nastrúhajte a nadrobno pokrájajte cibuľu, cesnak a vňate a buď ich uložte na druhý plech alebo odložte na neskôr.
Plech so zeleninou vložte do rúry na 50 – 60 °C, aby sa poriadne vysušila, avšak dvierka rúry nechajte otvorené. Tento proces môže trvať aj niekoľko hodín. Pravidelne premiešavajte, nesmie sa totiž pripáliť. Keď je zelenina usušená, na plech s papierom na pečenie si uložte zmiešanú cibuľu, cesnak a vňate a dajte rovnako sušiť, táto zmes však bude hotová raz dva, takže nech vás to neprekvapí.
Keď sú obe zmesi poriadne vysušené, spojte ich a všetko spolu zomeľte na mäsovom mlynčeku alebo rozmixujte v kuchynskom robote. Ubezpečte sa, že je vegeta naozaj suchá. Ak áno, presypte ju do pripravených nádob, ak nie, ešte ju dosušte.
Odporúčame: Recept na čučoriedkový džem: Odporúčaný všetkými skúsenými gazdinkami
Výborná domáca vegeta so soľou a kurkumou
Ingrediencie:
-
15 veľkých mrkiev
- 15 veľkých petržlenov
- 2 veľké zelery
- 2 veľké póry
- 3 kaleráby
- 2 hlavičky kelu
- 3 strúčiky cesnaku
- 6 cibúľ
- podľa chuti zelerová, petržlenová, ligurčeková vňať
- liečivá kurkuma (asi 1 až 2 PL)
- 300 g soli
Postup: Všetky zeleninu v zozname očistíme a nadrobno nastrúhame, prípadne nakrájame na tenučké a malé plátky. Dáme vysušiť do sušičky alebo rúry pri teplote do 50 °C. Vňate, ktoré chceme použiť, vysušíme samostatne. Vysušenú zeleninu a vňate pomixujeme najemno. Pridáme soľ a kurkumu a dobre premiešame. Hotovo!
Skladovanie domácej vegety
Sušenú vegetu skladujte v sklenených nádobkách, dobre uzatvárateľných. Vhodná je vzduchotesná nádoba. Odložíme ju na tmavé suché miesto. Dlhá trvanlivosť bude zabezpečená vďaka správnemu uskladneniu.
Aktualizované na 09. 10. 2023