Takzvané džemovanie bez cukru sa stalo hitom posledných zaváracích sezón. Stačilo, aby niekto ukázal, že to naozaj ide, že cukor na prípravu džemu vôbec nie je nevyhnutný a už to šlo – spustila sa lavína zdravého zavárania, na konci ktorého je tá najzdravšia a najchutnejšia dobrota na pečivo či do koláčov. A to je dobre, preto aj my rady priložíme ruku k dielu. Recept na džem bez cukru, ktorý vám dnes prinášame, si bude vyžadovať len čerstvé ovocie a trošku byliniek. Idete do toho?
Na prípravu džemu budete potrebovať:
- 2 kg hrušiek
- 7 konárikov tymianu
- 7 ČL škrobu (ideálne arrowroot prášku, ale môže byť aj kukuričný)
- 3 citróny
Prečítaj si: Tamarillo: Sladká paradajka, z ktorej schudneš ako nič!
Postup prípravy:
Hrušky dôkladne umyte, zbavte šupky a rozmixujte doslova na kašu. Pridajte šťavu z troch citrónov a celé konáriky tymianu; všetko spolu dobre premiešajte, aby sa čo najviac spojili jednotlivé chute. Až teraz priveďte zmes k varu. Keď začne džem vrieť, pridajte škrob, vopred rozmiešaný v troche vody. Dôkladne miešajte asi tri minúty a ponalievajte džem do čistých zaváracích pohárov.
Nie, naozaj vám varenie džemu nezaberie pol dňa, nakoľko ovocie ste si vopred rozmixovali. Bez pridania cukru si džem zachová prirodzenú farbu aj vôňu a dokonca ani na chuti mu neprítomnosť cukru nič neuberie - práve naopak, pridá.
POZOR: Nakoľko džem bez cukru nie je konzervovaný, skonzumujte ho čo najskôr, rozdajte rodine či priateľom alebo ho jednoducho pripravte z polovičnej dávky. Rovnakým spôsobom sa nebojte experimentovať ani s iným ovocím a inými bylinkami – budú vám vznikať jedinečné vône a chute a vy sa na chvíľu odkloníte od jahodovej, jablkovej či marhuľovej klasiky s cukrom. Vyskúšate?
Zaujme ťa: Recept na domácu vegetu: Zdravá, poctivá a vhodná aj pre deti