Poznáte lahodný francúzsky dezert profiteroles? Označuje sa aj choux à la crème alebo v angličtine cream puffs. Sú to malé guľky z odpaľovaného cesta plnené krémom zo šľahačky poliate čokoládou alebo len poprášené cukrom. Sú obľúbené aj v Taliansku a Spojených štátoch, kde ich plnia vanilkovou zmrzlinou.
Ak vám to stále nič nehovorí, myslím, že veterníky všetci dobre poznáme. A práve tie vznikli na našom území inšpirované francúzskymi profiterolkami. Sú si naozaj dosť podobné, cesto je úplne rovnaké, len veľkosť a náplne sa rôznia.
Tento dezert je veľmi jemný a krehký zároveň. Cesto, ktoré je po upečení chrumkavé nasiakne vlhkosť šľahačky a čokolády a po vychladnutí je úplne mäkučké. Ich príprava je trochu náročnejšia, no koho baví piecť, ten si príde na svoje. Poďte si s nami pripraviť tieto lahodné a nadýchané profiterolky.
Odporúčame prečítať: Šťavnaté CAKE-POPS - Netradičný dezert nielen na párty!
Budeme potrebovať:
Cesto:
- 100 g masla
- 250 ml vody
- ½ ČL soli
- 200 g hladkej múky
- 4 vajíčka
Plnka:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 vanilkový cukor
- 2 PL práškového cukru
- pár kvapiek vanilkového extraktu
Poleva:
- 200 g tmavej čokolády
- 150 ml smotany na šľahanie
Postup:
1. Začneme prípravou odpaľovaného cesta. Do hrnca dáme vodu, pokrájané maslo a soľ. Za občasného miešania privedieme k varu, kedy do hrnca nasypeme naraz všetku múku. Stále miešame, aby vzniklo kompaktné cesto. Keď sa už odlepuje od stien hrnca a je hladké, vyklopíme ho do sklenej misy.
2. Cesto necháme trochu vychladnúť, môžeme mu pomôcť miešaním alebo chladením misy v studenej vode. Keď je cesto už len mierne teplé až vlažné, po jednom primiešame vajíčka. Ide to celkom ťažko, preto je dobré použiť elektrický šľahač.
Odporúčame prečítať: Famózne čokoládové brownies
3. Takéto vláčne cesto dáme buď do cukrárskeho vrecka alebo lyžičkou tvarujeme na plech malé kopčeky. Aby sa nelepili, lyžičku si predtým namočte v studenej vode. Nerobte ich veľké, lebo počas pečenia výrazne zväčšia svoj objem. Pečte ich prvých 10 minút na 200°C, potom teplotu znížte na 180°C a pečte ešte asi 20 minút.
Odporúčame prečítať: Viedenská špecialita: Sacherova torta
4. Na plnku vyšľaháme smotanu na šľahanie s cukrom, vanilkovým cukrom a vanilkovým extraktom dotuha. Je vhodné mať dobre vychladenú nielen smotanu, ale aj misu a metličky, ktorými budeme šľahať. Polevu pripravíme tak, že čokoládu nalámeme na menšie kúsky, zalejeme smotanou na šľahanie a dáme na pár sekúnd do mikrovlnnej rúry. Dobre premiešame a znovu dáme na chvíľku zohriať. Musí byť úplne roztopená.
Odporúčame prečítať: Recept na svieži pudingovo-tvarohový koláč s malinami
5. Upečené profiterolky môžeme plniť dvomi spôsobmi. Buď si len narežeme kúsok cesta a plnku budeme vtláčať cukrárskym vreckom alebo si ich rozrežeme úplne. Ja som zvolila druhú možnosť, profiterolky som rozrezala nožom na pečivo a lyžičkou som ich naplnila šľahačkovým krémom. Potom som inou lyžicou opatrne poliala vrchnú časť a takto pripravené som ich dala zachladiť.
Odporúčame prečítať: Recept na zdravé palacinky z ovsených vločiek a bez cukru
Lahodné francúzke profiterolky máme hotové! Aj keď bola príprava trochu náročnejšia, jemná chuť tohto dezertu vám to všetko vynahradí. Už len uvariť kávičku a relax môže začať.
Prajem vám dobrú chuť!
Barbora Vizváryová