Leto začína vtedy, keď sa v obchodoch alebo na trhoch začnú objavovať jahody. Naozaj, nie je nič lepšie, ako vychutnať si tie sladké červené plody po dlhej zime. Dokonca si ich môžeme nazbierať aj sami na samozberných miestach. Ozaj, boli ste si ich už nazbierať?
Ak ste sa ich už prejedli, využili ste ich v každom zákusku, pridávali ste si ich do raňajok a myslíte, že pre túto sezónu to už možno aj stačí, tak je načase spraviť si z nich džem. Je to najlepší spôsob, ako si ich vychutnávať počas celého roka.
Jahodový džem je chutný akokoľvek – či už na chlebíku, v zákusku, v jogurte,... Ale základom je fakt, že jahody sú prospešné pre náš organizmus. Sú preplnené vitamínmi (vitamín C a K) a minerálmi (mangán, draslík, horčík). Sú nízkokalorické (šálka jahôd obsahuje len 49 kalórií) a sú bohaté na vlákninu a antioxidanty. Tak ako si pripraviť ten najlepší džem bez želírovacieho cukru?
Vyskúšaj: Jahodová sezóna je tu! Prinášame recept na výborný jahodový likér
Na neodolateľný jahodový džem budete potrebovať:
- 4 kg čerstvých jahôd
- 2 kg kryštálového cukru
- 2 lyžičky kyseliny citrónovej (alebo citrónovej šťavy)
V prvom rade jahody očistíme, preberieme (tie nahnité sa do džemu nepridávajú) a dôkladne ich umyjeme. Ak ste si kúpili alebo nazbierali sladké jahody, tak môžete pridať menej cukru a naopak, ak sú vaše jahody kyslejšie, tak cukrom šetriť nemusíte. Záleží len na tom, aké sú vaše chute.
Umyté jahody začneme vrstviť v nádobe a to tak, že najprv pridáme vrstvu jahôd a zasypeme cukrom, následne pridáme ďalšiu vrstvu jahôd a cukru a pokračujeme dovtedy, kým nepridáme poslednú vrstvu. Takto navrstvené jahody s cukrom zakryjeme a necháme cez noc odležať v komore alebo pivnici (nie v chladničke).
Nasledujúci deň začneme s varením džemu. Jahody preložíme na oheň a na malom plameni necháme pomaly zahrievať. Ak máte radšej hladký džem, tak jahody môžete rozmixovať. Ak chcete svoje zákusky či raňajky ozvláštniť, tak v džeme ponechajte väčšie kúsky ovocia – v takomto prípade stačí len miešať. Do zmesi následne pridajte kyselinu citrónovú alebo citrónovú šťavu a miešajte dovtedy, kým vám nezačne hustnúť. Ešte horúci džem naložíme do čistých zaváraninových pohárov, uzavrieme a sterilizujeme 10 minút. Následne pripravený džem už len postavte dnom hore, nechajte vychladnúť a vychutnávajte si.
Odporúčame: Recept na čokoládový hummus - chutný a zdravý dezert za 5 minút