Recept na jahodový džem: Keď ho ochutnáš, iný už pripravovať nebudeš!

Leto začína vtedy, keď sa v obchodoch alebo na trhoch začnú objavovať jahody. Naozaj, nie je nič lepšie, ako vychutnať si tie sladké červené plody po dlhej zime. Dokonca si ich môžeme nazbierať aj sami na samozberných miestach. Ozaj, boli ste si ich už nazbierať?

Ak ste sa ich už prejedli, využili ste ich v každom zákusku, pridávali ste si ich do raňajok a myslíte, že pre túto sezónu to už možno aj stačí, tak je načase spraviť si z nich džem. Je to najlepší spôsob, ako si ich vychutnávať počas celého roka.

Jahodový džem je chutný akokoľvek – či už na chlebíku, v zákusku, v jogurte,... Ale základom je fakt, že jahody sú prospešné pre náš organizmus. Sú preplnené vitamínmi (vitamín C a K) a minerálmi (mangán, draslík, horčík). Sú nízkokalorické (šálka jahôd obsahuje len 49 kalórií) a sú bohaté na vlákninu a antioxidanty. Tak ako si pripraviť ten najlepší džem bez želírovacieho cukru?

Vyskúšaj: Jahodová sezóna je tu! Prinášame recept na výborný jahodový likér

jahodový džem

Zdroj: Shutterstock®

Na neodolateľný jahodový džem budete potrebovať:

  • 4 kg čerstvých jahôd
  • 2 kg kryštálového cukru
  • 2 lyžičky kyseliny citrónovej (alebo citrónovej šťavy)

V prvom rade jahody očistíme, preberieme (tie nahnité sa do džemu nepridávajú) a dôkladne ich umyjeme. Ak ste si kúpili alebo nazbierali sladké jahody, tak môžete pridať menej cukru a naopak, ak sú vaše jahody kyslejšie, tak cukrom šetriť nemusíte. Záleží len na tom, aké sú vaše chute.

Umyté jahody začneme vrstviť v nádobe a to tak, že najprv pridáme vrstvu jahôd a zasypeme cukrom, následne pridáme ďalšiu vrstvu jahôd a cukru a pokračujeme dovtedy, kým nepridáme poslednú vrstvu. Takto navrstvené jahody s cukrom zakryjeme a necháme cez noc odležať v komore alebo pivnici (nie v chladničke).

Nasledujúci deň začneme s varením džemu. Jahody preložíme na oheň a na malom plameni necháme pomaly zahrievať. Ak máte radšej hladký džem, tak jahody môžete rozmixovať. Ak chcete svoje zákusky či raňajky ozvláštniť, tak v džeme ponechajte väčšie kúsky ovocia – v takomto prípade stačí len miešať. Do zmesi následne pridajte kyselinu citrónovú alebo citrónovú šťavu a miešajte dovtedy, kým vám nezačne hustnúť. Ešte horúci džem naložíme do čistých zaváraninových pohárov, uzavrieme a sterilizujeme 10 minút. Následne pripravený džem už len postavte dnom hore, nechajte vychladnúť a vychutnávajte si.

Odporúčame: Recept na čokoládový hummus - chutný a zdravý dezert za 5 minút

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

13 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

18.06.2018 08:57

Jeden z najlepších džemov vôbec.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

18.06.2018 12:10

Podobný recept používam, džem je výborný.

Vaše meno:

Lenka Piovarčiová

Lenka Piovarčiová

18.06.2018 12:39

aj ja robim takyto recept, už mám tento rok hotove

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

18.06.2018 12:58

Ja sa už teším zo svojho džemíku. je výborný.

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

18.06.2018 22:11

jednoduchý a skvelý recept jahodový džem je najlepší

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

18.06.2018 23:01

Milujem jahody a džem z nich je super.Vianočka posypaná mandľovými lupienkami a na nej jahodový džem...mňááám.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

19.06.2018 11:00

jahody radšej čerstvé, ale ani takým domácim džemom nepohrdnem..

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

21.06.2018 18:41

vyzera dobrý džem

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

22.06.2018 12:20

Jahodovy dzem u nas mizne asi najrychlejsie :-) zasoby uz mame urobene :-)

Vaše meno:

Marta Mihoková

Marta Mihoková

22.06.2018 15:13

jahodový džem je výborný používam ho aj do koláčov

Vaše meno:

Lenka Geršiová

Lenka Geršiová

22.06.2018 19:00

Taký recept používam a je fakt výborný.

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

27.06.2018 23:54

Sami si doma vyrábame a je skvelý, ale rád vyskúšam aj tento, lebo jahodového džemu nikdy nie je dosť :)

Vaše meno:

jana džavanová

jana džavanová

06.08.2018 20:15

jahodovy dzemik robim pravidelne, tento rok je uz navareny a teim sa na neho pocas studenych zimnych dnoch, kedy si navarim kakao a natriem na vianocku, pripomenie mi to detske casy a je to pochutka. raz som skusala recept, kedy sa dzem varil tri dni po sebe na nejaky cas a na to sa dal schladit do chladnicky, bol to ten naj recept, avsak neviem sa k nemu viac dopracovat. jahody su top.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.