Krehký jablkový koláč so smotanou

Chrumkavé krehké koláče so šťavnatým ovocím veľmi rada pečiem a aj ochutnávam Cesto musí byť tenučké a ovocia riadna vrstva. Francúzsky jablkový koláč si vystačí len s krehkým cestom a plátkami jabĺk. V Nemecku a Rakúsku zas jablká prelejú so zmesou kyslej smotany a vajec.

 

Ďalší variant je jablkový koláč pod perinou – vrstvu jabĺk zakryjete tuhým bielkovým snehom a necháte ho zapiecť, alebo stačí, keď jablká posypete mrveničkou. V každej domácnosti sa nájde rodinný recept na jablkový koláč. Dnes vám prinášam recept, ktorý som najčastejšie pripravovala v Nemecku. Určite si ho upečte. Prekvapí vás lahodná kombinácia ovocia a smotany.

 

Odporúčame tiež: Jednoduchý a rýchly recept na Sladké jablkové mafiny

 

Recept na Krehký jablkový koláč so smotanou

Zdroj: Shutterstock®

Krehké cesto:

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • štipka soli
  • 100 g studeného masla
  • 1 vajce
  • 60 g trstinového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva


Všetky suroviny dobre spracujte na hladké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte 30 minút v chladničke.

 

 

Jablková plnka:

  • 3-4 jablká

 

Jablká ošúpte a nakrájajte ich na tenké plátky.

 

Odporúčame tiež: Recept na Slivkový točený koláč

 

Recept na Krehký jablkový koláč so smotanou

Zdroj: Shutterstock®

Smotanový krém:

  • 125 g kyslej pochúťkovej smotany
  • 2 vajcia
  • 60 g trstinového cukru
  • vanilkový extrakt
  • 50 g mandľových plátkov
  • škorica


Do kyslej smotany vmiešajte cukor, vanilkový extrakt, rozšľahané vajcia a mandľové lupienky.

 

Dokončenie koláča:


Pripravené cesto rozvaľkajte na tenko a vložte do okrúhlej formy, aby ste mali okraj aspoň 2-3 cm. Dno cesta popichajte vidličkou a jemne posypte škoricou. Plátky jabĺk naukladajte husto na cesto v jednej vrstve. Jablká zalejte pripraveným smotanovým krémom. Pečte v rúre vyhriatej na 180°C 45-50 minút. Nechajte mierne vychladnúť.

 

Odporúčame tiež: Jednoduchý špaldový perník s brusnicami

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Lenka Lapuniková

Lenka Lapuniková

05.10.2016 09:14

Musím ho vyskúšať.

Vaše meno:

Mária Sedláková

Mária Sedláková

05.10.2016 13:54

jablkové koláče sú teraz na jeseň najlepšia voľba

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

05.10.2016 20:26

vyskušame

Vaše meno:

Zuzana Beranková

Zuzana Beranková

07.10.2016 07:43

koláč z domácich jablk je v tomto období najlepšia maškrta :-)

Vaše meno:

Juliana Šurkovská

Juliana Šurkovská

08.10.2016 11:34

Vyzerá super, hneď ho vyskúšam.

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 13:10

Vyzerá lahodne :)

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:59

vyzerá bombasticky

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:59

jablká obľubujeme

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 01:00

výborná kombinácia

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.