Jablká uskladnené na zimu už potrebujú spracovať, a tak vymýšľame rôzne recepty, kde by sme ich mohli použiť.
Tento koláč sa dá pripraviť s rôznym ovocím (veľmi chutí s lesným ovocím, marhuľami, ale aj hruškami). Koláč je jednoduchý na prípravu, ak nemáte doma čerstvý syr, môžete použiť jemný tvaroh.
Na náplň 1 budete potrebovať:
4 stredné jablká ošúpte a nakrájajte na kocky.
Vložte ich do hrnca spolu s hrebíčkom, celou škoricou a badyánom, pridajte trochu medu (podľa kyslosti jabĺk) a 4 polievkové lyžice vody. Jablká nechajte prejsť varom 3-4 minúty a nechajte vychladiť.
Odporúčame prečítať: Recept na pravé domáce makové šúľance
Na cesto budete potrebovať:
- 150 g špaldovej hladkej múky
- 80 g studeného masla
- 60 g trstinového cukru
- vanilkový extrakt
- kôra z jedného citróna
- 1 vajce
- štipka soli
Postup prípravy:
Zmiešajte v mise múku, cukor, vanilkový extrakt, soľ a maslo. Vytvorte drobenku a pridajte kôru z citróna a vajce. Vypracujte cesto. Formu na pečenie vymažte maslom a vložte do nej cesto. Môžete si ho predtým vyvaľkať, alebo len vtlačiť do formy. Takto pripravené cesto vložte do chladničky.
Odporúčame prečítať: Fašiangové recepty: Tradičné smažené božie milosti
Na náplň 2 budete potrebovať:
- 200 g prírodného syru Lučina (Creme fraiche)
- 60 g trstinového cukru
- 2 vajcia
Postup prípravy:
Všetky suroviny dobre zmiešajte. Na cesto vo forme nasypte 3 polievkové lyžice mletých mandlí (orechov alebo strúhanky), rozložte vychladené pripravené jablká (bez šťavy a korenín), posypte perníkovým korením (nemusí byť) a zalejte náplňou 2. Upravte povrch a pečte 40 minút na 180°C. Koláč nechajte úplne vychladiť a potom krájajte.
Odporúčame prečítať: Recept: Trojfarebné jahodové tiramisu