Druhy včelieho medu môžeme určiť podľa zdroja, prostredia, rodu včiel, ako aj spôsobu spracovania. Že med ako taký pochádza z nektáru kvetov, zbieraného včelami, to všetci dobre vieme. Ale to je častokrát to jediné, čo nám je o mede známe. A to je škoda.
Pretože toto tekuté zlato si zaslúži našu pozornosť pre jeho nenahraditeľné účinky a veľké množstvo spôsobov využitia pre zdravie aj krásu. Med teda nemusí byť len sladidlom do čaju, a to najmä v tomto chrípkovom období. Hoci sa na jednej strane považuje za pomerne častý alergén, vie byť aj jedinečným liečivom, ktoré navyše chutí naozaj výborne.
Aké účinky majú jednotlivé druhy medu?
- Agátový med: Odporúča sa pri zmiernení tráviacich ťažkostí. Má krásnu číru farbu a pomaly kryštalizuje, čo je veľkou výhodou.
- Vŕbový med: Tlmí horúčku a má blahodarné účinky pre ľudí s vysokým krvným tlakom.
- Med z ihličnanov: Je ako stvorený pre ľudí, vykonávajúcich ťažkú fyzickú prácu.
- Lipový med: Má skvelé účinky pri prechladnutí, bolesti hrdla a horúčke.
- Levanduľový med: Má výrazné upokojujúce účinky a pomáha aj pri plynatosti, či menštruačných kŕčoch. Bojuje proti depresiám a nahromadenému stresu. Nie je ale vhodný pre epileptikov, diabetikov a tehotné ženy.
- Slnečnicový med: Pre jeho horkú chuť sa odporúča do čaju alebo pečenia.
- Repkový med: Úspešne sa ním liečia žalúdočné a dvanástnikové vredy, a ide o jeden z prvých medov v sezóne. Zvykne rýchlo kryštalizovať kvôli vysokému obsahu glukózy.
- Zmiešaný kvetový med: Jeho zloženie môže byť rôzne.
- Ovocný med: Ide o ovocie konzervované v agátovom mede.
- Propolisový med: Je dokonalým liekom pri ochorení horných dýchacích ciest.
Ďalšie druhy medu
Tým sa však zoznam druhov medu ani zďaleka nekončí. Poznáme aj med z facélie, jedlých gaštanov alebo zo Solidago. Zaujímavé je, že napríklad med z facélie má príjemnú vanilkovú chuť. Med z jedlých gaštanov má zase vynikajúce výsledky pri liečbe anémie a únavy, ako aj pri strate chuti do jedla.
Na trhu je dostupný aj medovicový med so zelenkastým odtieňom, ďalej plástový, orechový, tekvicový či zmiešaný jadierkový med. Každý z nich má svoje jedinečné účinky a stojí za to ich vyskúšať všetky.
Najviac medu, približne 70 %, sa u nás vyprodukuje z toho kvetového. Odporúča sa predovšetkým deťom a ľuďom po ťažkých operáciách. Ide o nektár pozbieraný včelami z ovocných stromov a lúk. Existuje však aj takzvaný surový med, ktorý neprešiel točením a čírením, teda nachádza sa ešte v plástoch včiel.
V zásade platí, že med je zmes cukru, vody a iných zložiek. Obsahuje aj vitamíny, minerálne látky alebo peľ. V obchodoch viete naraziť aj na falošný med, väčšinou cenovo výhodný, avšak obsahujúci farbivá a esencie, nie veľmi prospešné vášmu zdraviu.
Shutterstock®Lyžička medu denne ako skvelý životabudič
Zrejme ste sa už stretli aj s pojmom pastovaný med. Je to kvetový med, vymiešaný špecifickým postupom, ktorým získa trvácnu konzistenciu, a preto je vhodný na natieranie na pečivo. Vášniví včelári tvrdia, že lyžička medu denne vás udrží v skvelej kondícii.
O dôvod viac siahnuť po kvalitnom mede. A ten spoznáte tak, že je hustý a jeho obsah vody je minimálne pod 18 %. Ak sa stretnete so sirupovým medom, majte na pamäti, že nejde o med z nektáru alebo medovice. Jeho základom je včelársky bylinný sirup, ktorým sa kŕmi včelstvo.
Už starí Egypťania sa intenzívne liečili práve medom. Odporúča sa užívať ho preventívne, ale skvelé výsledky dosahuje pri liečbe dýchacích ciest a trávenia, posilňuje srdce a urýchľuje hojenie rán. Med je často využívaný aj v kozmetike, napríklad ako prvá pomoc pri popraskaných perách. Zároveň úžasne vyhladzuje vrásky, čo vo veľkom využívala aj chýrna Kleopatra.
Med na Slovensku
Potravinový kódex určuje, že každý med, predávaný na Slovensku, musí byť zreteľne označený popisným údajom, množstvom bez obalu, miestom pôvodu a dátumom trvanlivosti. Na etikete musí byť aj ochranná známka a obchodná značka.
Shutterstock®Ako skladovať med?
Med by sa mal skladovať v dobre uzatvorenej nádobe na tmavom a suchom mieste pri stabilnej teplote okolo 15–20 °C. Ideálnou voľbou sú sklenené alebo keramické nádoby, keďže plast môže časom uvoľňovať nežiaduce látky a kov môže spôsobiť oxidáciu.
Med by sa nemal uchovávať v chladničke, pretože by mohol stuhnúť a skryštalizovať rýchlejšie, čo však neznamená jeho znehodnotenie. Naopak, ak je vystavený vysokým teplotám (nad 40 °C), môže stratiť cenné enzýmy a výživné látky. Aby si zachoval svoju kvalitu a dlhú trvanlivosť, je dôležité ho chrániť pred vlhkosťou, ktorá by mohla spôsobiť jeho kvasenie.
Scukornatený med
Ak vám med scukornatel, rozhodne to nie je na závadu. V prípade, že ho predsa len potrebujete dostať späť do tekutého stavu, odporúča sa jeho zahriatie vo vodnom kúpeli, maximálne však pri teplote 40 °C.
Tento prirodzený proces kryštalizácie je znakom kvalitného, prírodného medu a nijako neovplyvňuje jeho chuť ani výživové hodnoty. Ak chcete zabrániť rýchlej kryštalizácii, skladujte med pri stabilnej teplote a vyhýbajte sa jeho častému vystavovaniu chladu a teplu.
Shutterstock®Kačacie rezne na mede
Dostali ste chuť na niečo medové, ale teplá medovina ani čaj s medom to nie sú? A čo tak pripraviť si výborný kačací steak s medom a jablkami?
Ingrediencie:
- kačacie rezne s kožou
- dve jablká
- 100 g medu
- 1 dcl červeného vína
- 1 PL vínneho octu
- mleté biele korenie, soľ
Postup: Kačacie prsia umyte a očistite, ale nezbavujte ich kože. Med zmiešajte s vínom a do tejto zmesi naložte osolené a okorenené kačacie rezne, minimálne na dvanásť hodín. Následne mäso vyberte z marinády, tú zvarte na polovicu množstva, pridajte olúpané jablká nakrájané na mesiačiky a desať minút duste. Pridajte vínny ocot, osoľte a odstavte. Kačacie steaky opekajte najprv zo strany s kožou, potom otočte. Servírujte ich obložené jablkami a preliate marinádou. Dobrú (medovú) chuť!
Ďalšie spôsoby využitia medu v kuchyni
Pridaj krátku sekciu o tom, ako možno med využiť nielen v sladkých, ale aj slaných jedlách. Napríklad:
- Do marinád a omáčok – med dodáva pokrmom jemnú sladkú chuť a pomáha skaramelizovať povrch mäsa.
- Na pečenie chleba a pečiva – med môže nahradiť cukor a pridať pečivu jemnú arómu.
- Do šalátových dresingov – kombinácia medu, horčice a olivového oleja vytvára skvelý dresing.
- Na dochutenie mliečnych výrobkov – hodí sa do jogurtov, tvarohových nátierok či smoothies.
Aktualizovaný článok: 21.02.2025