Radi by ste si zahryzli do niečoho sladkého, ale bojíte sa výčitiek? Máme pre vás skvelý tip! Vyskúšajte fit cookies, z ktorých určite nepriberiete, lebo v nich nie je žiaden pridaný cukor.
Navyše, ich príprava trvá veľmi krátko, nezaberú vám teda veľa času. Môžete ich modifikovať a skúšať rôzne varianty podľa vašej chuti a fantázie. Ja som na dochutenie zvolila sušené hrozienka a horkú čokoládu, ale môžete vyskúšať aj iné sušené ovocie, oriešky, mandle a podobne.
Fit cookies vhodné na raňajky alebo desiatu
Tieto cookies sú ideálne ako rýchla a zdravá desiata, ktorú si môžete pribaliť do práce, školy alebo na výlet. Vďaka ovseným vločkám, orechom a ovociu dodajú telu potrebnú energiu na celé dopoludnie. Skvele chutia s jogurtom alebo rastlinným mliekom.
Akú čokoládu použiť?
Najlepšou voľbou je horká čokoláda s obsahom kakaa minimálne 70 %, pretože obsahuje menej cukru a viac antioxidantov. Ak chcete úplne vynechať cukor, použite čokoládu sladenú stéviou alebo kokosovým cukrom.
Suroviny na fit cookies s čokoládou:
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 1 hrnček špaldovej hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 1 a ½ ČL mletej škorice
- 1 vajíčko
- 2 PL medu
- 120 g masla
- mlieko podľa potreby
- pár kvapiek vanilkovej esencie
- sušené hrozienka alebo brusnice
- kúsky horkej čokolády
Postup prípravy cookies s čokoládou
1. Ovsené vločky čiastočne rozmixujeme a vo väčšej miske ich zmiešame so všetkými sypkými surovinami (pridáme teda múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a škoricu).
2. Roztopíme maslo a necháme ho trochu vychladnúť. V menšej miske rozšľaháme vajíčko, pridáme vanilkovú arómu, vychladnuté maslo a med. Dobre vymiešame.
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Barbora Vizváryová3. Tekutú zmes nalejeme do sypkej a lyžicou spracúvame cesto. Ak je už dosť husté, miesime ho rukou a prilievame mlieko. Cesto však musí zostať husté, aby sa z neho dali tvarovať guľky.
4. Do cesta pridáme sušené ovocie – hrozienka alebo brusnice a tvarujeme z neho guľky. Tie ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Opatrne ich roztlačíme a na vrch ešte môžeme pridať kúsky čokolády.
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Barbora Vizváryová5. Pečieme na 180 °C približne 15 minút, kým cookies nie sú zlatisté a jemne chrumkavé na povrchu. Po upečení ich necháme niekoľko minút vychladnúť na plechu, aby spevneli, a potom ich preložíme na mriežku na úplné vychladnutie.
Cookies sú skvelé hneď po upečení, no ak ich necháte odstáť do druhého dňa, ešte viac zmäknú a zvýraznia sa ich chute. Dúfam, že sme vás inšpirovali a vyskúšate tieto chutné a zdravé fit cookies. Sú ideálnym snackom na cesty, do práce alebo ako sladká bodka ku káve či čaju.
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Barbora VizváryováTipy na obmenu receptu
Ak chcete experimentovať, skúste do cesta pridať strúhaný kokos, nasekané orechy, chia semienka alebo ľanové semienka pre extra dávku vlákniny a zdravých tukov. Ak preferujete vegánsku verziu, vajíčko môžete nahradiť rozmixovaným banánom alebo jablkovým pyré a maslo rastlinným olejom či kokosovým olejom.
Ako skladovať fit cookies?
Aby cookies zostali dlhšie čerstvé a chrumkavé, skladujte ich v uzatvárateľnej nádobe na suchom a chladnom mieste. Ak ich chcete uchovať na dlhšie obdobie, môžete ich zamraziť – stačí ich pred konzumáciou nechať pár minút rozmraziť pri izbovej teplote.
Ako upraviť recept pre deti?
Ak plánujete tieto cookies piecť pre deti, môžete znížiť množstvo škorice, prípadne použiť namiesto horkej čokolády bielu alebo mliečnu čokoládu. Namiesto medu môžete skúsiť javorový sirup alebo rozmixovaný datľový sirup, ktorý je jemnejší a prirodzene sladký.
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Barbora Vizváryová
Aktualizovaný článok: 22.02.2025