Sezóna voňavých jahôd a kyslej rebarbory je v plnom prúde. Vôbec mi nevadí, že je to spojenie zeleniny a ovocia – tá chuť sa nedá nahradiť. Táto kombinácia je vhodná aj ako jednoduchý kompót k pudingu, vanilkovej zmrzline, ale s trochou korenia a soli aj ako dresing na jarný šalát.
Rada pečiem ovocné bublaniny v rôznych kombináciách a dnes som prvýkrát testovala koláč s ovocím podobný bublanine, bez pšenice a lepku. Výsledok je oveľa chutnejší ako akákoľvek moja doteraz upečená bublanina – je to krásne šťavnatý, krehký koláč voňajúci kokosom.
Koláč je mierne sladký (použila som kokosový cukor) a kyselkavá rebarbora s jahodami podčiarkujú chute. Použitím kokosového cukru, proteínu a kokosovej múky sú veľmi pekné výživové hodnoty v koláči. Upečte si ho pri najbližšej príležitosti a presvedčíte sa o výnimočnosti tohto koláčika.
Odporúčame tiež: Bezlepkové recepty: Sladké žemličky
Budete potrebovať ( cca 20 kúskov):
- 150g mletých mandlí ( použila som nelúpané)
- 40 g kokosovej múky
- 100g masla
- 100ml mlieka ( môže byť aj rastlinné – mandľové)
- 25g proteínu ( bez príchute)
- štipku soli
- 1čl vanilkového extraktu
- 3 vajcia
- 2,5 čl prášku do pečiva bez lepku
- 100g kokosového cukru
Postup:
1. Zmiešajte mleté mandle, kokosovú múku, proteín, štipku soli a prášok do pečiva (2.5 čl).
2. Mäkké maslo vymiešajte s cukrom a pridajte po jednom vajcia, dobre vyšľahajte, pridajte vanilkový extrakt a mlieko. Všetko dobre zmiešajte a vylejte na plech (cca 20x20).
3. Na povrch poukladajte nakrájanú rebarboru a jahody. Pečte pri teplote 160 C cca 25 minút, potom môžete posypať mrvenkou (zmiešajte trochu strúhaného kokosu s lyžicou masla a lyžicou cukru)
4. Pečte ďalších 30 minút. Nechajte vychladiť a nakrájajte na porcie.
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk