Tradičný koláč, ktorý robieva hádam každá správna gazdinka. Kynutý koláč má množstvo skvelých variácií - ako plnku doň môžete dať orechy, mak, tvaroh a podobne. Záleží len na tom, čo máte radi.
My si ho robievame s pudingom. Tento koláč mi pripomína detstvo a časy strávené u babičky na dedine. S pohárom mlieka vás jeden kúsok vždy poteší. Tak si poďte na ňom pochutnať.
Na cesto potrebujete:
- 600 g hladkej múky
- 50 g čerstvého droždia
- 400 ml mlieka
- 3 lyžice práškového cukru
- 3 lyžice oleja
- 2 bielka
Odporúčame prečítať: Nebeská vianočná torta
Na plnku si pripravte:
- 400 ml mlieka
- 2 práškové čoko pudingy
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
- 3 lyžice kakaa
- 2 žĺtka na potretie
Najprv si pripravíme plnku. V mlieku si uvaríme oba pudingové prášky, až kým nám nevznikne hustý puding a necháme trocha vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom a kakaom a primiešame ešte teplý puding.
Na cesto si necháme vykysnúť droždie v 200 ml teplého mlieka zmiešaného s lyžicou cukru. Zatiaľ si vyšľaháme bielka do tuha a odložíme bokom. Keď už je kvások pripravený, pridáme ho do väčšej misy, kde už máme preosiatu múku, 2 lyžice práškového cukru a olej. Spracujeme rukou (alebo mixérom s metličkou na hnetenie) na pevné cesto. Na konci do tohto cesta primiešame aj tuhý sneh z bielkov (kľudne aj mixérom).
Cesto nemusíme dať odpočívať, hneď ho rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske do štvorca a natrieme na vrch pudingový krém a zrolujeme. Toto opakujeme aj so zvyšnými tromi cestami, uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie – kľudne aj 4 vedľa seba, ak máte väčší plech. Necháme ich odpočívať asi 25 minút. Medzitým si vyhrejeme rúru na 180°C. Vrch koláčov potrieme vyšľahanými žĺtkami a dáme piecť asi na 30-35 minút.
Odporúčame prečítať: Recept na domáce mandľovo-čokoládové tyčinky