Milujete paradajky, ale akosi by to už chcelo aj nejakú obmenu, popri čerstvých paradajkách v šaláte alebo na chlebíku? A čo tak naložiť si ich? Recept na nakladané paradajky, ktorý vám prinášame, je jednoduchý, osvedčený a môžete si byť isté, že si ho od vás budú pýtať všetky kamarátky. Tak teda, poďme na to!
Neľakajte sa, nejde o žiadne zdĺhavé zaváranie! Tento recept je skutočne jednoduchý a stojí za to. A ak paradajky, naložené v oleji, jednoducho milujete, nie je nič jednoduchšie, než si pripraviť vlastné a domáce. Dvojnásobne to platí v prípade, ak paradajky samy pestujete a ich úroda je zakaždým taká bohatá, že doslova neviete, čo s nimi.
Chutné paradajky v oleji si tak budete môcť užiť aj v zime. Počas leta vám zase vynikajúco poslúžia ako dokonalá príloha ku grilovanému mäsu. Všeobecne dodajú „šmrnc“ každému šalátu, pizzi, cestovinám, ale výborné budú aj na čerstvej bagete, s troškou oleja z nálevu. Napokon, čo si budeme klamať, nakladané paradajky v obchode nie sú úplne lacnou záležitosťou, čiže máte o dobrý dôvod viac pripraviť si ich samy.
Pozri aj: Poznáš rozdiel medzi džemom a lekvárom? Zorientuj sa v zaváraninách!
Na prípravu nakladaných paradajok budete potrebovať:
- ½ kg sušených paradajok*
- 2 litre vody
- ¼ litra bieleho vína
- 125 ml bieleho vínneho octu
- bylinky podľa vlastnej chuti
*Paradajky si môžete usušiť buď v teplovzdušnej rúre alebo v sušičke. Sušiť odporúčame ešte neprezreté červené paradajky. Jednoducho si ich umyte, nakrájajte buď na mesiačiky alebo na plátky, pričom maličké paradajky môžete sušiť aj vcelku. Platí, že čím väčší kus paradajky, tým bude viac zachovaná jej chuť a vôňa. Následne vložte paradajky do rúry alebo sušičky. V rúre sa sušia približne dve hodiny, v sušičke podľa návodu. Keď usušené paradajky vychladnú, sú pripravené na prípravu nakladaných paradajok podľa nášho receptu.
Postup prípravy domácich nakladaných paradajok:
Priveďte k varu vodu, víno a ocot. Následne odstavte z ohňa a pridajte sušené paradajky, ktoré sa budú v náleve „lúhovať“ asi päť minút. Dôkladne paradajky preceďte a keď sú vlažné, naplňte nimi čisté uzatvárateľné poháre. Pridajte bylinky podľa vlastnej chuti, napríklad bazalku, oregano, tymián, čili papričku, na plátky pokrájaný cesnak či kapary – je to len a len na vás. Napokon všetko zalejte olivovým olejom. Zhruba po troch dňoch budú paradajky pripravené na konzumáciu.
Prečítaj si: Recept na lekvár z muchovníka: Dostane ťa svojou chuťou!