Čerstvá cuketa je obľúbená zelenina, ktorú si vychutnávame najmä v lete. Okrem slaných jedál z nej môžeme upiecť aj rôzne sladké pochúťky. Cuketa obsahuje veľa vody, preto koláčom dodá šťavnatosť. Je to tiež výborná surovina na prípravu zdravých jedál a vhodná je aj pri chudnutí.
Cuketa je veľmi nízkokalorická zelenina, čo znamená, že ju môžete jesť vo veľkých množstvách bez obáv o prírastok hmotnosti. Obsahuje veľa vody a vlákniny, čo môže tiež prispieť k pocitu sýtosti. Cuketa je dobrým zdrojom vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu C, vitamínu K, vitamínu B6, horčíka a draslíka. Tieto živiny sú dôležité pre správne fungovanie imunitného systému, kostí, svalov a ďalších telesných funkcií.
Máme pre vás inšpiráciu na zdravý obed z cukety. Vyskúšajte náš recept na cuketové placky! Ich príprava je naozaj jednoduchá, dobre vás zasýtia a ešte si aj pochutíte. V prípade, že trpíte intoleranciou lepku, na zahustenie použite bezlepkový variant múky a túto pochúťku si môžete vychutnať aj vy. Skúsite tieto cuketové placky?
Ingrediencie na chrumkavé cuketové placky:
- 1 menšiu cuketu (asi 600 g)
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 menšiu cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku (podľa sily)
- 2 vajíčka
- 100 g tvrdého syra
- múku podľa potreby (ak chcete bez múky, pridajte ovsené vločky)
- soľ a korenie
- sušenú petržlenovú vňať
- sušený majorán
Ako pripraviť cuketovo-zemiakové placky:
1. Poďme si spolu pripraviť zdravé cuketové placky. Cuketu ošúpeme a odrežeme oba konce. Postrúhame ju na širšej strane strúhadla a dobre vykrúcame všetku prebytočnú šťavu. Zemiaky postrúhame najemno a pridáme k cukete.
Cibuľu ošúpeme a tiež postrúhame na tej strane strúhadla ako cuketu. Okrem cibule pridáme k cukete aj prelisovaný cesnak.
Odporúčame prečítať: 3 zdravé recepty z cukety
2. K tomuto základu pridáme vajíčka, ktoré zmes spoja a všetky dochucovacie ingrediencie – soľ, korenie, majorán a petržlenovú vňať. Chuť placiek výborne doplní strúhaný syr (postrúhame najemno).
Aby bola zmes na placky hutnejšia, zahustíme ju múkou. Ja som použila hladkú pšeničnú múku, ale môžete zvoliť napríklad aj pomleté ovsené vločky a placky tak budú ešte výživnejšie.
Odporúčame prečítať: Recept: Cuketové jednohubky s minipárkami
3. Keď je zmes dostatočne hustá, budeme z nej tvarovať placky. Pripravíme si plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Lyžicou naberáme cuketovú zmes a tvoríme primerane hrubé kolieska. Pečieme ich na 180 °C.
Dĺžka pečenia závisí aj od toho, či chcete placky jemné alebo skôr chrumkavejšie. Ja som piekla 15 minút z jednej strany a asi 10 minút z druhej. A zdravé a chutné zeleninové placky sú hotové.
Odporúčame prečítať: Zdravá maškrta: Čoko–cuketová torta
Ako podávať fitness cuketové placky?
Hotové pečené cuketové placky podávame s varenými zemiakmi a obľúbeným dressingom. Ak máte radi skôr klasiku a pečeným plackám nedôverujete, môžete ich, samozrejme, vysmažiť na oleji.
Toto je však variant aj pre tých, ktorí sa stravujú zdravšie alebo kvôli zdravotným problémom nemôžu na nič smažené ani len pomyslieť. Vynikajúce cuketové placky sú vhodné na obed, večeru alebo olovrant.
Tip redakcie: Vylepšite chuť už aj tak dokonalých cuketových placiek a pridajte do nich bylinky a rôzne koreniny. Odporúčame čerstvú nasekanú petržlenovú vňať, bazalku, kôpor, mletú červenú papriku, kurkumu alebo kari.
Ak chcete cuketové placky ešte viac vylepšiť, môžete ich podávať s rôznymi dipmi alebo omáčkami. Napríklad čerstvý jogurtový dip, tzatziky alebo paradajková omáčka s bylinkami môžu byť skvelými doplnkami.
TIP: Skúste aj zemiakové placky s vyšším obsahom bielkovín
- 2 stredne veľké cukety
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 šálka vlašských orechov
- 1 šálka vareného cíceru
- 1/2 šálky strúhanej tvrdého syra
- 2 vajcia
- 1/4 šálky ovsených vločiek
- soľ a korenie
POSTUP: Nastrúhame dve stredne veľké cukety a cibuľu a jemne nakrájame dva strúčiky cesnaku. Potom do misky zmiešame nastrúhané cukety, nasekanú cibuľu, cesnak, vlašské orechy (nasekané) a odkvapkaný cícer.
Pridáme šálku strúhaného syra. Do zmesi pridáme dve vajcia a štvrtinu šálky ovsených vločiek a dôkladne premiešame. Ak je zmes príliš tekutá, pridáme viac vločiek, aby sme dosiahli žiadanú konzistenciu.
Osolíme a okoreníme podľa chuti. Na rozohriatej panvici s trochou oleja vytvoríme malé placky z cuketovej zmesi a pečieme ich po oboch stranách, kým nebudú zlatisto hnedé a dobre prepečené. Servujeme ich teplé s obľúbenou omáčkou, jogurtovou omáčkou alebo len tak, ako sú.
Patríte k milovníkom cukety? Tak v tom prípade odporúčame ďalšie skvelé recepty z nej:
- Domáce chipsy z cukety na 3 rôzne spôsoby
- Cuketová galetka s ricottou: Poteší aj mimo letnej cuketovej sezóny
- Čokoládové muffiny z cukety, vďaka ktorej budú šťavnaté a vláčne
- Cuketová mini pizza hotová za pár minút
- Cuketová polievka s mrkvou: V lete by si na nej mal pochutnať každý
- Bezkonkurenčná cuketová pomazánka len z 5 surovín
- TOP RECEPT: Šťavnatá plnená cuketa, na ktorej si pochutí každý!
- Plnená a zapekaná cuketa 5-krát inak: Na ktorej si pochutíš ty?
- RECEPT: Svieži slaný cuketový koláč: Zažeň hlad zdravou pochúťkou!
- Zdravé recepty z cukety – ktorú pochúťku si zamiluješ ty?
- Cuketa v kuchyni na 5 spôsobov
Článok aktualizovaný 1.4.2024