Recept na zdravé cuketové placky, ktoré chutia ako od babky

Čerstvá cuketa je obľúbená zelenina, ktorú si vychutnávame najmä v lete. Okrem slaných jedál z nej môžeme upiecť aj rôzne sladké pochúťky. Cuketa obsahuje veľa vody, preto koláčom dodá šťavnatosť.  Je to tiež výborná surovina na prípravu zdravých jedál a vhodná je aj pri chudnutí.

Cuketa je veľmi nízkokalorická zelenina, čo znamená, že ju môžete jesť vo veľkých množstvách bez obáv o prírastok hmotnosti. Obsahuje veľa vody a vlákniny, čo môže tiež prispieť k pocitu sýtosti. Cuketa je dobrým zdrojom vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu C, vitamínu K, vitamínu B6, horčíka a draslíka. Tieto živiny sú dôležité pre správne fungovanie imunitného systému, kostí, svalov a ďalších telesných funkcií.

Máme pre vás inšpiráciu na zdravý obed z cukety. Vyskúšajte náš recept na cuketové placky! Ich príprava je naozaj jednoduchá, dobre vás zasýtia a ešte si aj pochutíte. V prípade, že trpíte intoleranciou lepku, na zahustenie použite bezlepkový variant múky a túto pochúťku si môžete vychutnať aj vy. Skúsite tieto cuketové placky?

Ingrediencie na chrumkavé cuketové placky:

  • 1 menšiu cuketu (asi 600 g)
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 menšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku (podľa sily)
  • 2 vajíčka
  • 100 g tvrdého syra
  • múku podľa potreby (ak chcete bez múky, pridajte ovsené vločky)
  • soľ a korenie
  • sušenú petržlenovú vňať
  • sušený majorán

Ako pripraviť cuketovo-zemiakové placky:

1. Poďme si spolu pripraviť zdravé cuketové placky. Cuketu ošúpeme a odrežeme oba konce. Postrúhame ju na širšej strane strúhadla a dobre vykrúcame všetku prebytočnú šťavu. Zemiaky postrúhame najemno a pridáme k cukete.

Cibuľu ošúpeme a tiež postrúhame na tej strane strúhadla ako cuketu. Okrem cibule pridáme k cukete aj prelisovaný cesnak.

Odporúčame prečítať: 3 zdravé recepty z cukety

cuketové placky

Zdroj: Barbora Vizváryová

2. K tomuto základu pridáme vajíčka, ktoré zmes spoja a všetky dochucovacie ingrediencie – soľ, korenie, majorán a petržlenovú vňať. Chuť placiek výborne doplní strúhaný syr (postrúhame najemno).

Aby bola zmes na placky hutnejšia, zahustíme ju múkou. Ja som použila hladkú pšeničnú múku, ale môžete zvoliť napríklad aj pomleté ovsené vločky a placky tak budú ešte výživnejšie.

Odporúčame prečítať: Recept: Cuketové jednohubky s minipárkami

cuketové placky

Zdroj: Barbora Vizváryová

3. Keď je zmes dostatočne hustá, budeme z nej tvarovať placky. Pripravíme si plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Lyžicou naberáme cuketovú zmes a tvoríme primerane hrubé kolieska. Pečieme ich na 180 °C.

Dĺžka pečenia závisí aj od toho, či chcete placky jemné alebo skôr chrumkavejšie. Ja som piekla 15 minút z jednej strany a asi 10 minút z druhej. A zdravé a chutné zeleninové placky sú hotové.

Odporúčame prečítať: Zdravá maškrta: Čoko–cuketová torta

cuketové placky

Zdroj: Barbora Vizváryová

Ako podávať fitness cuketové placky?

Hotové pečené cuketové placky podávame s varenými zemiakmi a obľúbeným dressingom. Ak máte radi skôr klasiku a pečeným plackám nedôverujete, môžete ich, samozrejme, vysmažiť na oleji.

Toto je však variant aj pre tých, ktorí sa stravujú zdravšie alebo kvôli zdravotným problémom nemôžu na nič smažené ani len pomyslieť. Vynikajúce cuketové placky sú vhodné na obed, večeru alebo olovrant.

Tip redakcie: Vylepšite chuť už aj tak dokonalých cuketových placiek a pridajte do nich bylinky a rôzne koreniny. Odporúčame čerstvú nasekanú petržlenovú vňať, bazalku, kôpor, mletú červenú papriku, kurkumu alebo kari. 

Ak chcete cuketové placky ešte viac vylepšiť, môžete ich podávať s rôznymi dipmi alebo omáčkami. Napríklad čerstvý jogurtový dip, tzatziky alebo paradajková omáčka s bylinkami môžu byť skvelými doplnkami.

TIP: Skúste aj zemiakové placky s vyšším obsahom bielkovín

  • 2 stredne veľké cukety
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka vlašských orechov
  • 1 šálka vareného cíceru
  • 1/2 šálky strúhanej tvrdého syra
  • 2 vajcia
  • 1/4 šálky ovsených vločiek
  • soľ a korenie

POSTUP: Nastrúhame dve stredne veľké cukety a cibuľu a jemne nakrájame dva strúčiky cesnaku. Potom do misky zmiešame nastrúhané cukety, nasekanú cibuľu, cesnak, vlašské orechy (nasekané) a odkvapkaný cícer.

Pridáme šálku strúhaného syra. Do zmesi pridáme dve vajcia a štvrtinu šálky ovsených vločiek a dôkladne premiešame. Ak je zmes príliš tekutá, pridáme viac vločiek, aby sme dosiahli žiadanú konzistenciu.

Osolíme a okoreníme podľa chuti. Na rozohriatej panvici s trochou oleja vytvoríme malé placky z cuketovej zmesi a pečieme ich po oboch stranách, kým nebudú zlatisto hnedé a dobre prepečené. Servujeme ich teplé s obľúbenou omáčkou, jogurtovou omáčkou alebo len tak, ako sú.

Patríte k milovníkom cukety? Tak v tom prípade odporúčame ďalšie skvelé recepty z nej:

​Článok aktualizovaný 1.4.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

21 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

07.08.2017 08:25

placky robievam hlavne v lete.....

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

07.08.2017 10:31

mňáám

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

07.08.2017 14:20

Plackám nikdy neviem odolať, či už zemiakovým alebo cuketovým..

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

07.08.2017 18:02

chystám sa upiecť podobné, aj tieto ukladám..

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

07.08.2017 18:57

Presne takto ich robievam aj ja,len bez zemiakov.

Vaše meno:

Monika Č

Monika Č

07.08.2017 21:03

Mňam, už viem čo varím najbližšie :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

09.08.2017 18:05

dobrý recept , vyskúšam pokiaľ sú cukety na záhrade.

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

24.08.2017 10:23

cuketové placky - osvedčená klasika

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

24.08.2017 20:48

Ano .. už som urobila tento recept.. Boli fakt vynikajúce, zemiaky som postrúhala na hrušom strúhadle ,aj cuketu , a pridala som aj mrkvu .. O niečo lepšie ako klasika zemiakové ..A jedli sme ich samostatne , nič k nim nechýbalo..

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

28.08.2017 08:17

cuketove placky to je moje, mam rozne recepty, velakrat len podla toho robim co mam doma a nikdy nesklamu

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

29.08.2017 15:55

tak toto sú fakt zdravé placky

Vaše meno:

Jana

Jana

03.09.2017 16:49

Cuketové placky sú moje obľúbené.

Vaše meno:

Silvia Kristová

Silvia Kristová

28.09.2017 10:50

tak toto je už zdravšie

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

14.07.2018 16:31

tiež robím placky,ale tento variant som ešte nerobila.určite ho vyskúšam,vďaka za bezvadný typ.

Vaše meno:

Alzbeta Hartinikova

Alzbeta Hartinikova

25.07.2018 17:45

Dnes som robila na obed cuketovu babu aj zemiacky.

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

02.08.2018 10:39

super recept, urcite vyskusam aj tuto variantu cuketovych placiek,

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

10.09.2018 15:05

ja namiesto zemiakov dávam strúhanú mrkvu. Nikdy nesolím cuketu pred pečením , lebo zmäkne po vytlačení vody. Solím len keď už je placka upečená, ktorá je chrumkavá./dala by som foto, ale nedá sa pripnúť/

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

18.07.2019 14:30

placky môžem na všetky spôsoby, hlavne dusené k zemiakom alebo k cestovinám

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

21.07.2019 23:13

Rada vyskúšam vyzerajú lákavo

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

23.06.2023 14:14

robievam podobné a tiež pečiem v rúre

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

02.07.2023 16:02

cukety na záhrade začínajú rodiť, už sa teším na jedlá z nich

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.