Už naše staré mamy vedeli, že poctivý domáci slepačí vývar je liekom pre telo aj dušu a že nás postaví na nohy. Kto by ho nemiloval?
Táto polievka totiž v sebe spája mocnú silu prírody a kuchárskeho umenia, ktoré sa dedí z generácie na generáciu. Ako si pripravíte ten najlepší slepačí vývar na svete? Poďme na to!
Ingrediencie na slepačí vývar:
- krídla
- chrbty z 2 sliepok
- 2 cibule
- 2 klinčeky, 5 zrniek bieleho korenia, 10 guličiek celého čierneho korenia, 5 borievok
- 2 mrkvy, 1 zeler, 1 pór,
- 3 stopky zeleru, 2 stonky petržlenu, 2 vetvičky tymianu
- 3 bobkové listy, kúsok kôry z 1 bio citróna
- čili papričku, 2 cm olúpaného zázvoru, soľ
- 1 zväzok petržlenovej vňate
Suroviny na krupicové halušky:
- 2 – 3 PL zmäknutého masla
- 1 vajce
- soľ, detská krupica, nasekaná petržlenová vňať
Odporúčame prečítať: Lahodné kávové eklérky z odpaľovaného cesta
Postup prípravy slepačieho vývaru:
Kuracie krídla a chrbty opláchneme na site studenou vodou a necháme odkvapkať. Kosti posekáme nahrubo a vložíme do veľkého hrnca. Do neošúpaných cibúľ zapichneme po jednom klinčeku, spolu, zrnkami korenia a borievkami pridáme do hrnca ku kostiam a zalejeme 3 – 4 l studenej vody, osolíme. Varíme na miernom ohni, voda musí len jemne perliť uváženia zbierame naberačkou penu, ktorá vystupuje na hladinu. Vývar necháme napoly prikrytý variť na slabom ohni niekoľko hodín, pokojne aj osem.
Medzitým umyjeme a očistíme mrkvy, zeler, pór a stopkový zeler a nakrájame ich na kúsky. Zeleninu, bylinky a citrónovú kôru pridáme do vývaru a pomaly varíme ďalšiu pol hodinu. Hotový vývar prelejeme cez sito vystlané utierkou do iného hrnca. Vyhodíme, čo nepotrebujeme.
Pripravíme si krupicové halušky. Do menšieho hrnca odlejeme trocha vývaru. Vajce rozšľaháme so zmäknutým maslom, krupicou a necháme napučať. Malou lyžičkou vykrajujeme malé halušky, ktoré necháme v mierne vriacej polievke len trochu povariť. Vypneme plyn a počkáme, kým zväčšia svoj objem.
Oberieme mäso z kostí, krídeliek a pokrájame ho spolu s mrkvou a petržlenom. Rozdelíme na taniere, pridáme krupicové halušky a zalejeme precedeným vývarom. Posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a horúce podávame. Polievka má byť číra a jeme pikantná.
Recept pripravila a odfotila Jana Štrbková. Viac mojich skvelých receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk
Tip redakcie: Recept na hovädzí vývar
Ingrediencie:
-
600 g hovädzieho (kosti aj mäso)
- 3 mrkvy
- 2 petržleny
- 1/2 zeleru
- 1/2 kalerábe
- kúsok póru
- kúsok papriky
- cibuľa
- strúčik cesnaku
- soľ
- 5 guličiek celého čierneho korenia
- 2 guličky nového korenia
- 1 štipka kurkumy
- podľa chuti vňať (napr. ligurček)
Postup: Hovädzie mäso očistíme. Koreňovú zeleninu umyjeme a ošúpeme, podľa veľkosti prekrojíme na menšie kusy. Papriku stačí umyť, jadierka môžeme ponechať. Cesnak a cibuľu ošúpeme. V hrnci necháme zovrieť 3 l vody. Znížime teplotu a do vriacej vody pridáme mäso. Varíme asi hodinu, bielu penu zbierame, aby nebola polievka mútna.
Po hodine varenia vložíme pripravenú zeleninu a vňate, soľ, celé čierne korenie a nové korenie, kurkumu. Pomaly varíme ďalšie dve hodiny. Podľa potreby dolejeme vodu. Nakoniec podľa chuti ešte osolíme. Môžeme podávať s nakrájanou zeleninou, rezancami a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Aktualizovaný článok: 15.6.2023