Patríte k tým, ktorí musia mať doma vždy niečo sladké napečené? Nuž, nejednému maškrtníkovi by neprekážalo, ak by na stole v kuchyni vždy našiel nejaký chutný koláčik alebo lahodný dezert. Preto sa oplatí mať v zásobe dobré recepty, ktoré sú overené, nenáročné a jednoduché. A my vám jeden taký dnes prinášame.
Miesto múčnikov či kysnutých koláčov neváhajte vyskúšať roládu plnenú krémom, ktorej recept nájdete v nasledujúcom článku. Čo tak napríklad kakaová roláda s čokoládou a ovocím? Pochutíte si na nej, no dozaista zožnete poklonu aj od rodiny či priateľov.
Roláda s čokoládovým krémom a jahodami je jednoduchá na prípravu a nestrávite kvôli nej v kuchyni dlhé hodiny. Pripravte ju však s menším predstihom, pretože pred podávaním by mala aspoň zopár hodín stáť v chlade. Následne ju už môžete smelo rozkrájať. Dobrú chuť!
Pozri aj: Najlepší recept na orechový a makový závin: Klasika, ktorej neodoláš!
Kakaovo-jahodová roláda – čo potrebujeme?
Na cesto si pripravíme:
-
60 g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 1 lyžicu oleja
Na čokoládový krém s jahodami si pripravíme:
-
250 ml smotany na šľahanie
- 200 g čokolády
- 200 g masla
- 3 polievkové lyžice práškového cukru
- jahody
Odporúčame: Zdravá a výživná večera? Skús tieto recepty na šaláty so syrom!
Kakaová roláda s jahodami – postup prípravy:
- Ako prvé si pripravíme cesto. Vajcia s cukrom poriadne rozšľaháme mixérom a následne pomaly primiešame múku a olej.
- Vzniknuté cesto rozotrieme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Pripravené množstvo cesta je vhodné skôr na menší plech, a to s rozmermi približne 35 x 25 centimetrov. Cesto pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút. Keď zružovie, vyberieme ho a spolu s papierom ho zrolujeme. Necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku. Čokoládu necháme v smotane rozpustiť nad miernym plameňom. Nesmie však vrieť! Zmes necháme vychladnúť.
- Následne maslo vymiešame s cukrom, primiešame doň vychladnutú čokoládovú zmes a všetko spolu vyšľaháme do tuhého krému.
- Keď máme cesto vychladené, odmotáme ho a stiahneme z neho papier na pečenie. Cesto natrieme poriadnou vrstvou čokoládového krému, poukladáme naň nakrájané jahody a opäť zvinieme do rolády.
- Roládu môžeme nakoniec ozdobiť. My sme ju obliali roztopenou horkou čokoládou a posypali jedlými striebornými guľôčkami.
- Pred porciovaním necháme roládu odstáť v chlade aspoň 4 až 5 hodín. Potom môžeme podávať. Dobrú chuť!
TIP: Túto roládu si môžete podľa chuti a preferencií pretvoriť podľa seba. Napríklad jahody pokojne nahraďte malinami alebo čučoriedkami. Vrch rolády tiež môžete poliať aj bielou čokoládou a posypať iným cukrárskym posypom, prípadne aj lupienkami mandlí alebo nasekanými orechmi.
Ďalšie recepty na chutné rolády:
- Tvarohová roláda
- Gaštanová roláda
- Medová roláda
- Najjednoduchšia roláda s jablkami
- Nadýchaná roláda s malinami
- Piškótová roláda a mascarpone krém na spôsob tiramisu
- Kokosovo-čokoládová roláda
- Rôzne recepty na lahodné rolády
Článok aktualizovaný 6.1.2024