Ako spracovať čerstvé huby?

Aj vďaka počasiu, ktoré nie je skúpe na dážď, sú tieto dni ideálne na hubárčenie. Vytiahnete preto z komory svoje gumáky, či inú pevnú obuv, na hlavu nasaďte čiapku, alebo klobúk, do ruky vezmite prútený košík a hor sa do lesa. Pri hľadaní húb sa príjemne zrelaxujete, precvičíte svalstvo svojho tela aj okysličíte pľúca. na dôvažok si domov prinesiete chutné a zdravé suroviny, z ktorých budete mať radosť ešte aj v zime. Len ich spracovať. Ak patríte k tým typom hubárov, ktorí si z lesa prinesú len pár kúskov na čerstvú omáčku, či praženicu, skúste to tentokrát inak. Nazbierajte si húb plný košík a doma ich spracujte na viacero spôsobov.

 

Odporúčame prečítať: Cviky na sexi vypracované lýtka

Ako spracovať čerstvé huby?

Zdroj: Shutterstock®

 VOĽNÉ SUŠENIE
 

Aká by bola vianočná kapustnica (alebo máčanka) bez sušených húb, všakže? Nič sa nevyrovná vlastnoručne nazbieraným hubám, a preto neľutujte po príchode domov z lesa trochu práce navyše. Isteže, huby je potrebné očistiť, nakrájať a na sušenie vhodne nachystať. Avšak za trochu námahy to stojí.



Očistené huby je dobré nakrájať na maximálne 5 mm plátky, tie umiestnite na niečo, kde budú môcť voľne dýchať. Ideálne je prestrieť si napríklad na sušiaku na bielizeň, či nejakých drevených trámoch gázu, alebo záclonovinu a plátky húb rozložiť vedľa seba tam. Keď sa inak nedá, huby môžete sušiť aj na novinovom papieri, avšak tu si dajte pozor na to, aby ste ich pravidelne otáčali, inak si privodíte pleseň.

 

Odporúčame prečítať: 8 zdravotných výhod bozkávania!



 SUŠENIE V RÚRE



Huby môžete vysušiť aj v rúre. Vyhriata rúra celý proces urýchli, no nie je to také jednoduché ako si myslíte. Do rúry dajte na dosušenie len čiastočne vysušené huby (je to skvelým pomocníkom v prípade, že ste huby boli nútené sušiť na papieri a nie ste si nimi celkom isté). Rúra by mala byť vyhriata na 50°, pričom počas sušenia nechajte dvierka otvorené. Keď to so sušením v rúre preženiete, huby sa vám začnú drobiť, takže s rúrou naozaj opatrne.



Šikovným pomocníkom vie byť aj sušička ovocia, vhodná taktiež pre huby.

Ako spracovať čerstvé huby?

Zdroj: Shutterstock®

NAKLADANIE

Po všetkých kompótoch, uhorkách, džemoch, prišiel rad aj na nakladanie húb. Postup je podobný ako pri ovocí, či zelenine a vcelku jednoduchý. Najčastejšie sa huby zvyknú nakladať do octu či sladkokyslého nálevu. Predtým by ste ich mali povariť v osolenej vode a tak prepláchnuť. Následne huby môžete naplniť do pohárov, zaliať nálevom a sterilizovať.

 

Odporúčame prečítať: Najčastejšie problémy pri nosení kontaktných šošoviek

 

 

 MRAZENIE



Huby si môžete uschovať aj v mraze. Narežte ich na menšie kúsky, ktoré povarte vo vriacej vode aspoň pár minút (ideálne 5 až 10). Počas varenia odoberajte penu. Potom huby sceďte a prepláchnite studenou vodou. Nechajte odkvapkať, uložte do vrecúšok a šup s nimi do mrazničky, kde vám budú kedykoľvek k dispozícii.

Ako spracovať čerstvé huby?

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

18 komentárov

Mária Slováková

Mária Slováková

19.08.2016 16:00

Huby sú pre mňa veľká pochúťka.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

19.08.2016 18:44

Huby doma suším,varím,mrazím,ale nejem.Vadí mi na nich niečo.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

19.08.2016 19:30

huby hlavne sušíme a mrazíme

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

19.08.2016 19:46

huby máme radi, síce nezbierame, spoliehame sa na prídel od sestry

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

19.08.2016 21:32

Huby suším len voľne na site.

Vaše meno:

Katarina Hovancova

Katarina Hovancova

20.08.2016 18:17

najradšej mám aj tak čerstvé

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

21.08.2016 09:23

sušíme aj zavárame

Vaše meno:

Magdaléna Križanová

Magdaléna Križanová

21.08.2016 11:27

najlepšie sú aj tak čerstvé

Vaše meno:

Daniela Šurláková

Daniela Šurláková

21.08.2016 12:57

Keďže je teraz hubárska sezóna mám dobrý recept s hubami,kto by chcel vyskúšať.Do pekáča dám na dno slaninku,na to poukladám zdravé hríby,prekrojené na polovice ochutím korením a zalejem smotanou,dám zapiecť asi tak 45 minút môže byť aj viac.Mňamka

Vaše meno:

Marta Hollá,st

Marta Hollá,st

21.08.2016 17:02

Mi huby veľmi radi zbierame aj konzumujeme. Najviac sa však tešíme z bedlí jedlí

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

22.08.2016 14:06

V hubách sa veľmi nevyznám :/

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

22.08.2016 15:19

u nás doma sušíme voľne, prípadne dosušíme v rúre, milujeme huby, ale aj turistiku s tým spojenú :) no vždy je tam opatrnosť, zbierame len to, čo poznáme

Vaše meno:

Alena Ďurechová

Alena Ďurechová

30.08.2016 01:53

Počas dovolenky na Liptove sme nemali v penzione kde usušiť. Mali sme však k dispozícii malú kuchynku s mrazničkou a varičom a dvoma hrncami. V deň odchodu som dala do mrazáku aj minitermotašku a 5 hodín vydržali v aute zmrazené. Takže pohodka :-D

Vaše meno:

Adriána Jakubová

Adriána Jakubová

31.08.2016 09:28

vždy sušíme na slniečku

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 17:21

U nás sa hlavne sušia, aj keď ja sa im vyhýbam :)

Vaše meno:

Ján

Ján

01.01.2017 01:12

sú aj nebezpečné

Vaše meno:

Ján

Ján

01.01.2017 01:13

treba dávať pozor

Vaše meno:

Ján

Ján

01.01.2017 01:13

pre fajnšmekrov

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.