Aj vďaka počasiu, ktoré nie je skúpe na dážď, sú tieto dni ideálne na hubárčenie. Vytiahnete preto z komory svoje gumáky, či inú pevnú obuv, na hlavu nasaďte čiapku, alebo klobúk, do ruky vezmite prútený košík a hor sa do lesa. Pri hľadaní húb sa príjemne zrelaxujete, precvičíte svalstvo svojho tela aj okysličíte pľúca. na dôvažok si domov prinesiete chutné a zdravé suroviny, z ktorých budete mať radosť ešte aj v zime. Len ich spracovať. Ak patríte k tým typom hubárov, ktorí si z lesa prinesú len pár kúskov na čerstvú omáčku, či praženicu, skúste to tentokrát inak. Nazbierajte si húb plný košík a doma ich spracujte na viacero spôsobov.
Odporúčame prečítať: Cviky na sexi vypracované lýtka
VOĽNÉ SUŠENIE
Aká by bola vianočná kapustnica (alebo máčanka) bez sušených húb, všakže? Nič sa nevyrovná vlastnoručne nazbieraným hubám, a preto neľutujte po príchode domov z lesa trochu práce navyše. Isteže, huby je potrebné očistiť, nakrájať a na sušenie vhodne nachystať. Avšak za trochu námahy to stojí.
Očistené huby je dobré nakrájať na maximálne 5 mm plátky, tie umiestnite na niečo, kde budú môcť voľne dýchať. Ideálne je prestrieť si napríklad na sušiaku na bielizeň, či nejakých drevených trámoch gázu, alebo záclonovinu a plátky húb rozložiť vedľa seba tam. Keď sa inak nedá, huby môžete sušiť aj na novinovom papieri, avšak tu si dajte pozor na to, aby ste ich pravidelne otáčali, inak si privodíte pleseň.
Odporúčame prečítať: 8 zdravotných výhod bozkávania!
SUŠENIE V RÚRE
Huby môžete vysušiť aj v rúre. Vyhriata rúra celý proces urýchli, no nie je to také jednoduché ako si myslíte. Do rúry dajte na dosušenie len čiastočne vysušené huby (je to skvelým pomocníkom v prípade, že ste huby boli nútené sušiť na papieri a nie ste si nimi celkom isté). Rúra by mala byť vyhriata na 50°, pričom počas sušenia nechajte dvierka otvorené. Keď to so sušením v rúre preženiete, huby sa vám začnú drobiť, takže s rúrou naozaj opatrne.
Šikovným pomocníkom vie byť aj sušička ovocia, vhodná taktiež pre huby.
NAKLADANIE
Po všetkých kompótoch, uhorkách, džemoch, prišiel rad aj na nakladanie húb. Postup je podobný ako pri ovocí, či zelenine a vcelku jednoduchý. Najčastejšie sa huby zvyknú nakladať do octu či sladkokyslého nálevu. Predtým by ste ich mali povariť v osolenej vode a tak prepláchnuť. Následne huby môžete naplniť do pohárov, zaliať nálevom a sterilizovať.
Odporúčame prečítať: Najčastejšie problémy pri nosení kontaktných šošoviek
MRAZENIE
Huby si môžete uschovať aj v mraze. Narežte ich na menšie kúsky, ktoré povarte vo vriacej vode aspoň pár minút (ideálne 5 až 10). Počas varenia odoberajte penu. Potom huby sceďte a prepláchnite studenou vodou. Nechajte odkvapkať, uložte do vrecúšok a šup s nimi do mrazničky, kde vám budú kedykoľvek k dispozícii.