Bezlepkový recept - Nemecký ríbezľový koláč

Dlhší čas som žila v Nemecku a v Rakúsku a kuchyňa týchto štátov mi veľmi vyhovuje. Mala som možnosť získať pár rodinných receptov na koláče, ktoré sa vždy popoludní podávajú ku káve. Fascinovali ma tieto zvyky.


Aj u nás doma sme piekli koláče, ale konzumácia bola rozdielna.  Kým v Nemecku či Rakúsku si naservírujú na tanierik porciu koláčika, u nás sa servíruje koláč na tácke a každý si zoberie na koľko má chuť a prázdna tácka je dôkazom, že chutilo. Najčastejšie sme piekli tenké kysnuté ovocné koláče, alebo ovocné koláče z krehkého cesta. Krémové zákusky sa doma nepiekli. Ovocie sme využívali hlavne sezónne zo záhrady alebo tržnice.


Začali nám dozrievať ríbezle, tak som si spomenula na tento ríbezľový koláč, ktorý je trochu slávnostnejší, aj keď príprava je jednoduchá. Piekla som ho už viackrát z klasického krehkého cesta, ale dnes som ho nahradila prirodzene bezlepkovým cestom, aby aj celiatici mali možnosť ochutnať niečo nové. Krehké bezlepkové cesto som si dnes namiešala z múk, ktoré boli v potravinovej skrinke, a tak trochu som improvizovala. Oplatilo sa – je senzačný a pokojne ho môžete podávať pri slávnostnej príležitosti, budú vás obdivovať:-)

 

Odporúčame prečítať: Recept na: Jahodový cheesecake (bez múky)

 

bezlepkovy ribezlovy kolac, jarka pecie

Zdroj: Shutterstock®

Krehké cesto:

  • 100 g pohánkovej múky jemnej
  • 100 g cirokovej múky
  • 70 g ryžovej múky jemnej
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 90 g trstinového cukru
  • 140 g masla
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 1/2 čajovej lyžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • kôra z 1/2 citróna
  • štipku soli

 

 Postup:


Všetky suroviny spracujte a nechajte vo fólii aspoň 30 minút v chlade. Dno formy vysteľte papierom na pečenie a roztlačte rovnomerne cesto, tak aby ste vytvorili 3 cm okraj po bokoch formy. Cesto vidličkou popichajte a pečte pri teplote 200°C cca 10 minút.

 

Odporúčame prečítať: Bezlepkové recepty: Sladké žemličky

 

bezlepkovy ribezlovy kolac, jarka pecie

Zdroj: Shutterstock®

 Plnka:

  • 3 vajcia
  • 90 g trstinového cukru
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • štipka soli
  • vanilkový extrakt
  • 500 g očistených ríbezlí

 

 Postup:


Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky šľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom  do peny, pridajte mleté orechy a zľahka vmiešajte sneh z bielkov. Na záver jemne vmiešajte ríbezle. Touto plnkou naplňte predpečené krehké cesto a pečte pri teplote 200°C ešte 35 -45 minút. Koláč pred krájaním nechajte úplne vychladiť.

 

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

22.07.2016 06:01

Zaujímavý recept,ciroková múka nie je bežná.Ja robievam ribezľovy kolac teraz kazdy druhy den,ale u nas frči len jeden oblubeny,hlavne veľa ribezlí,tak neexperimentujem.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

22.07.2016 11:23

ríbezle máme tak vyskušam

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

22.07.2016 17:09

určite chutný koláčik

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

22.07.2016 17:53

Ríbezle sú výborné a takýto recept som ešte nevidela...

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

13.11.2016 21:01

mňam, hneď by som si dala vyzerá famózne

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.