Dlhší čas som žila v Nemecku a v Rakúsku a kuchyňa týchto štátov mi veľmi vyhovuje. Mala som možnosť získať pár rodinných receptov na koláče, ktoré sa vždy popoludní podávajú ku káve. Fascinovali ma tieto zvyky.
Aj u nás doma sme piekli koláče, ale konzumácia bola rozdielna. Kým v Nemecku či Rakúsku si naservírujú na tanierik porciu koláčika, u nás sa servíruje koláč na tácke a každý si zoberie na koľko má chuť a prázdna tácka je dôkazom, že chutilo. Najčastejšie sme piekli tenké kysnuté ovocné koláče, alebo ovocné koláče z krehkého cesta. Krémové zákusky sa doma nepiekli. Ovocie sme využívali hlavne sezónne zo záhrady alebo tržnice.
Začali nám dozrievať ríbezle, tak som si spomenula na tento ríbezľový koláč, ktorý je trochu slávnostnejší, aj keď príprava je jednoduchá. Piekla som ho už viackrát z klasického krehkého cesta, ale dnes som ho nahradila prirodzene bezlepkovým cestom, aby aj celiatici mali možnosť ochutnať niečo nové.
Krehké bezlepkové cesto som si dnes namiešala z múk, ktoré boli v potravinovej skrinke, a tak trochu som improvizovala. Oplatilo sa – je senzačný a pokojne ho môžete podávať pri slávnostnej príležitosti, budú vás obdivovať.
Recept na nemecký ríbezľový koláč
Tradičný ríbezľový koláč je obľúbenou súčasťou stredoeurópskej kuchyne, najmä v nemecky hovoriacich krajinách, kde sa často podáva ako súčasť popoludňajšej kávy. Kombinácia jemne chrumkavého krehkého cesta, kyslastého ovocia a orechovej plnky vytvára dokonale vyvážený koláčik, ktorý osvieži aj poteší.
V tejto bezlepkovej verzii sa využívajú prirodzene bezlepkové múky a mleté orechy, ktoré spolu vytvárajú výnimočnú textúru aj chuť. Recept je jednoduchý na prípravu, ale výsledok pôsobí slávnostne a výnimočne – ideálny na víkend alebo špeciálne príležitosti.
Jarkapecie.skIngrediencie na krehké cesto:
- 100 g pohánkovej múky jemnej
- 100 g cirokovej múky
- 70 g ryžovej múky jemnej
- 50 g mletých vlašských orechov
- 90 g trstinového cukru
- 140 g masla
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
- 1/2 čajovej lyžičky bezlepkového prášku do pečiva
- kôra z 1/2 citróna
- štipku soli
Postup prípravy nemeckého krehkého cesta
Všetky suroviny spracujte a nechajte vo fólii aspoň 30 minút v chlade. Dno formy vysteľte papierom na pečenie a roztlačte rovnomerne cesto, tak aby ste vytvorili 3 cm okraj po bokoch formy. Cesto vidličkou popichajte a pečte pri teplote 200 °C cca 10 minút.
Jarkapecie.skSuroviny na plnku:
- 3 vajcia
- 90 g trstinového cukru
- 150 g mletých vlašských orechov
- štipka soli
- vanilkový extrakt
- 500 g očistených ríbezlí
Postup prípravy plnky
Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky šľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom do peny, pridajte mleté orechy a zľahka vmiešajte sneh z bielkov. Na záver jemne vmiešajte ríbezle. Touto plnkou naplňte predpečené krehké cesto a pečte pri teplote 200 °C ešte 35 -45 minút. Koláč pred krájaním nechajte úplne vychladiť.
Ako skladovať koláč a ako dlho vydrží
Po úplnom vychladnutí odporúčame koláč uložiť do uzatvárateľnej nádoby alebo zakryť potravinovou fóliou. Uchovávajte ho v chladničke, najmä ak je plnka z ovocia šťavnatá – takto sa predĺži jeho čerstvosť.
Koláč vydrží v dobrej kvalite približne 2 až 3 dni. Cesto síce časom mierne zmäkne, no orechová plnka a ríbezle si zachovajú svoju výnimočnú chuť. Ak máte zvyšky, pokojne ich aj zamrazte.
Ako koláč servírovať?
Tento ríbezľový koláč vynikne najlepšie, keď ho podávate po vychladnutí, ideálne k popoludňajšej káve alebo bylinkovému čaju. Skvelo chutí aj s lyžičkou hustej kyslej smotany, jemne posypaný práškovým cukrom alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny pre slávnostnejší efekt.
Tipy na obmenu receptu
Ríbezle môžete nahradiť malinami, čučoriedkami alebo lesnou zmesou.
Namiesto vlašských orechov použite mandle alebo lieskovce.
Do plnky môžete pridať štipku škorice alebo kardamómu pre hrejivú arómu.
Cesto sa dá pripraviť aj zo špaldovej alebo pšeničnej múky, ak nevyžadujete bezlepkovú verziu.
Vajíčka môžete nahradiť rastlinnou alternatívou (napr. chia vajíčkom) pre vegánsku úpravu.
Koláč, ktorý spája chuť s tradíciou
Tento ríbezľový koláč nie je len dezertom – je to spomienka na letné popoludnia, vôňu ovocia zo záhrady a rodinné chvíle pri káve. Vďaka bezlepkovej úprave sa stáva dostupným aj pre tých, ktorí sa musia vyhýbať lepku, no nechcú sa vzdať poctivého domáceho pečenia. Jemné cesto, oriešková plnka a sviežosť ríbezlí vytvárajú harmonickú chuť, ktorú si zamilujete. Nechajte sa inšpirovať a doprajte si kúsok sladkého pokoja – doma, v kruhu blízkych.
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk
Zdroj úvodnej fotky: Jarkapecie.sk
Aktualizovaný článok: 22.07.2025