Bezlepkový recept – nemecký ríbezľový koláč

ríbezľový koláč

Dlhší čas som žila v Nemecku a v Rakúsku a kuchyňa týchto štátov mi veľmi vyhovuje. Mala som možnosť získať pár rodinných receptov na koláče, ktoré sa vždy popoludní podávajú ku káve. Fascinovali ma tieto zvyky.

Aj u nás doma sme piekli koláče, ale konzumácia bola rozdielna.  Kým v Nemecku či Rakúsku si naservírujú na tanierik porciu koláčika, u nás sa servíruje koláč na tácke a každý si zoberie na koľko má chuť a prázdna tácka je dôkazom, že chutilo. Najčastejšie sme piekli tenké kysnuté ovocné koláče, alebo ovocné koláče z krehkého cesta. Krémové zákusky sa doma nepiekli. Ovocie sme využívali hlavne sezónne zo záhrady alebo tržnice.

Začali nám dozrievať ríbezle, tak som si spomenula na tento ríbezľový koláč, ktorý je trochu slávnostnejší, aj keď príprava je jednoduchá. Piekla som ho už viackrát z klasického krehkého cesta, ale dnes som ho nahradila prirodzene bezlepkovým cestom, aby aj celiatici mali možnosť ochutnať niečo nové. 

Krehké bezlepkové cesto som si dnes namiešala z múk, ktoré boli v potravinovej skrinke, a tak trochu som improvizovala. Oplatilo sa – je senzačný a pokojne ho môžete podávať pri slávnostnej príležitosti, budú vás obdivovať.

Recept na nemecký ríbezľový koláč

Tradičný ríbezľový koláč je obľúbenou súčasťou stredoeurópskej kuchyne, najmä v nemecky hovoriacich krajinách, kde sa často podáva ako súčasť popoludňajšej kávy. Kombinácia jemne chrumkavého krehkého cesta, kyslastého ovocia a orechovej plnky vytvára dokonale vyvážený koláčik, ktorý osvieži aj poteší. 

V tejto bezlepkovej verzii sa využívajú prirodzene bezlepkové múky a mleté orechy, ktoré spolu vytvárajú výnimočnú textúru aj chuť. Recept je jednoduchý na prípravu, ale výsledok pôsobí slávnostne a výnimočne – ideálny na víkend alebo špeciálne príležitosti. 

ríbezľový koláč
Jarkapecie.sk

Ingrediencie na krehké cesto:

  • 100 g pohánkovej múky jemnej
  • 100 g cirokovej múky
  • 70 g ryžovej múky jemnej
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 90 g trstinového cukru
  • 140 g masla
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 1/2 čajovej lyžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • kôra z 1/2 citróna
  • štipku soli

Postup prípravy nemeckého krehkého cesta

Všetky suroviny spracujte a nechajte vo fólii aspoň 30 minút v chlade. Dno formy vysteľte papierom na pečenie a roztlačte rovnomerne cesto, tak aby ste vytvorili 3 cm okraj po bokoch formy. Cesto vidličkou popichajte a pečte pri teplote 200 °C cca 10 minút.

bezlepkový koláč
Jarkapecie.sk

 Suroviny na plnku:

  • 3 vajcia
  • 90 g trstinového cukru
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • štipka soli
  • vanilkový extrakt
  • 500 g očistených ríbezlí

Postup prípravy plnky

Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky šľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom  do peny, pridajte mleté orechy a zľahka vmiešajte sneh z bielkov. Na záver jemne vmiešajte ríbezle. Touto plnkou naplňte predpečené krehké cesto a pečte pri teplote 200 °C ešte 35 -45 minút. Koláč pred krájaním nechajte úplne vychladiť.

Ako skladovať koláč a ako dlho vydrží

Po úplnom vychladnutí odporúčame koláč uložiť do uzatvárateľnej nádoby alebo zakryť potravinovou fóliou. Uchovávajte ho v chladničke, najmä ak je plnka z ovocia šťavnatá – takto sa predĺži jeho čerstvosť.

Koláč vydrží v dobrej kvalite približne 2 až 3 dni. Cesto síce časom mierne zmäkne, no orechová plnka a ríbezle si zachovajú svoju výnimočnú chuť. Ak máte zvyšky, pokojne ich aj zamrazte.

Ako koláč servírovať?

Tento ríbezľový koláč vynikne najlepšie, keď ho podávate po vychladnutí, ideálne k popoludňajšej káve alebo bylinkovému čaju. Skvelo chutí aj s lyžičkou hustej kyslej smotany, jemne posypaný práškovým cukrom alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny pre slávnostnejší efekt.

Tipy na obmenu receptu

  • Ríbezle môžete nahradiť malinami, čučoriedkami alebo lesnou zmesou.

  • Namiesto vlašských orechov použite mandle alebo lieskovce.

  • Do plnky môžete pridať štipku škorice alebo kardamómu pre hrejivú arómu.

  • Cesto sa dá pripraviť aj zo špaldovej alebo pšeničnej múky, ak nevyžadujete bezlepkovú verziu.

  • Vajíčka môžete nahradiť rastlinnou alternatívou (napr. chia vajíčkom) pre vegánsku úpravu.

Koláč, ktorý spája chuť s tradíciou

Tento ríbezľový koláč nie je len dezertom – je to spomienka na letné popoludnia, vôňu ovocia zo záhrady a rodinné chvíle pri káve. Vďaka bezlepkovej úprave sa stáva dostupným aj pre tých, ktorí sa musia vyhýbať lepku, no nechcú sa vzdať poctivého domáceho pečenia. Jemné cesto, oriešková plnka a sviežosť ríbezlí vytvárajú harmonickú chuť, ktorú si zamilujete. Nechajte sa inšpirovať a doprajte si kúsok sladkého pokoja – doma, v kruhu blízkych.

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk

Zdroj úvodnej fotky: Jarkapecie.sk

Aktualizovaný článok: 22.07.2025

5 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

13.11.2016 21:01

mňam, hneď by som si dala vyzerá famózne

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

22.07.2016 17:53

Ríbezle sú výborné a takýto recept som ešte nevidela...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

22.07.2016 17:09

určite chutný koláčik

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

22.07.2016 11:23

ríbezle máme tak vyskušam

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

22.07.2016 06:01

Zaujímavý recept,ciroková múka nie je bežná.Ja robievam ribezľovy kolac teraz kazdy druhy den,ale u nas frči len jeden oblubeny,hlavne veľa ribezlí,tak neexperimentujem.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.