Aj vy zbožňujete pečenie s lístkovým cestom a balenie lístkového cesta máte vždy v mrazničke? Lístkové cesto je veľmi univerzálne a môže byť použité na množstvo rôznych dezertov aj slaných jedál. Recepty z lístkového cesta, či už slané alebo sladké, jednoducho zbožňujeme – nielen jesť, ale aj pripravovať. Sú totiž absolútne jednoduché, rýchle a nezaťažia žalúdok tak ako napríklad kysnuté cesto.
Lístkové cesto má navyše vďaka svojej štruktúre vytvorenej z vrstiev múky a masla krásnu, krehkú a drobivú textúru. Táto textúra sa upečením ešte zvýrazní, čo robí pečivo šťavnatým a chrumkavým. Upečené lístkové cesto má krásny vzhľad vďaka svojej charakteristickej vrstevnatej štruktúre. Tento estetický prvok dodáva jedlu na hodnote a robí z neho vizuálnu lahôdku.
Preto sme sa rozhodli dať dokopy tie najlepšie sladké recepty z lístkového cesta, ktoré si pripravte ešte dnes! Vyskúšate banánovú roládu z lístkového cesta, čokoládové tyčinky alebo plnené jablkové taštičky? S takýmito sladkými koláčmi môžete pohostiť aj návštevu!
Krehké lístkové cesto, ako aj recepty s lístkovým cestom sú jednoducho neodolateľné! Vyskúšajte napríklad aj čučoriedkové šatôčky, jablkový závin z lístkového cesta, šatôčky s lekvárom, višňové taštičky, tvarohové rezy, višňové šatôčky, hruškový koláč, tvarohová štrúdľa, koláč s jahodami, tvarohový zákusok, broskyňovo-slivkové koláčiky, pudingové rezy - na to všetko môžete použiť aj domáce lístkové cesto a rýchla maškrta je na svete!
Odporúčame: Placky s medvedím cesnakom, ktoré nahradia aj chlieb
TOP rýchle dezerty a sladké pochúťky z lístkového cesta a expresné pečenie k tomu:
• Banánová roláda z lístkového cesta
Na prípravu rolády budete potrebovať:
-
rozvaľkané lístkové cesto
- 2 banány
- 10 dkg nasekaných orechov (napríklad lieskovcov)
- 5 PL Nutelly
- vajíčko
Postup prípravy: Rozvaľkané lístkové cesto potrite Nutellou, avšak nie úplne po okraje. Posypte orieškami a na kraje cesta uložte banány. Okraje cesta následne založte a zrolujte cesto do rolády. Na plech s papierom na pečenie uložte roládu, potrite rozšľahaným vajíčkom, popichajte vidličkou a pečte vo vyhriatej rúre na 190 °C, približne 20 minút.
Zaujme ťa: Zero waste v kuchyni: Spotrebuj zeleninu od vňate až po koreň!
• Rýchle koláčiky - sladké tyčinky – čokoládový twist z lístkového cesta
Na prípravu twistu budete potrebovať:
-
pláty lístkového cesta
- kakao
- 300 ml mlieka
- kryštálový cukor
- vanilkový puding
- vanilkový cukor
- maslo
Postup prípravy: Polovicu rozvaľkaného lístkového cesta potrite maslom a posypte vrstvou kakaa, kryštálového cukru a vanilkového cukru. Z pudingového prášku, mlieka a cukru si pripravte hustý puding, ktorý však nechajte dobre vychladnúť. Následne ho natrite na druhú polovicu cesta. Cesto preložte na polovice a pudingovou polovicou zakryte tú kakaovú.
Poskladané cesto nakrájajte asi na 2 cm široké pásiky, ktoré zatočte, aby vám vznikol takzvaný twist. Stočené twisty uložte na plech s papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre na 200 °C, približne 25 minút.
TIP: Pozrite si vstavané rúry na pečenie Mora vybavené inteligentnými technológiami. S programom EcoClean sa rúra MORA čistí takmer sama a vďaka úspornej energetickej triede A alebo A + šetrí aj vašu peňaženku.
• Fantastické plnené taštičky – jablkové taštičky z lístkového cesta
Na prípravu taštičiek budete potrebovať:
-
rozvaľkané lístkové cesto
- 3 jablká
- 2 balíčky vanilkového cukru
- mletú škoricu
- vajíčko
Postup prípravy: Rozvaľkané lístkové cesto nakrájajte na väčšie štvorce. Pripravte si zmes z nastrúhaných jabĺk bez šupky, vanilkového cukru a mletej škorice. Na každý štvorec cesta uložte zhruba za lyžicu jablkovej zmesi a každý štvorec preložte do tvaru trojuholníka.
Okraje poriadne popritláčajte, napríklad vidličkou. Uložte taštičky na papierom na pečenie vystlaný plech. Lístkové cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C, asi 20 minút.
Bude sa ti páčiť: Senovka grécka: Takto môžeš vďaka nej podporiť svoju ženskosť!
• Krémeš z lístkového cesta
Na prípravu krémeša budete potrebovať:
-
2 rozvaľkané lístkové cestá
- 2 balíčky vanilkového pudingu (alebo Zlatého klasu)
- 800 ml mlieka
- 500 ml šľahačky
- 150 g kryštálového cukru
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy: Začiatok prípravy krémeša bude málinko zložitejší, pretože naň budete potrebovať dva plechy, ale určite to bez problémov zvládnete. Jedno rozvaľkané lístkové cesto vystrite na opačnú stranu plechu a to tak, aby bolo položené na papieri, v ktorom bolo zabalené.
Na cesto položte papier na pečenie, teraz príde na rad spomínaný druhý plech, ktorý položte navrch, aby ste cesto zaťažili, ale tiež opačnou stranou. Takto pečte vo vyhriatej rúre na 200 °C, približne 10 minút. Po uplynutej dobe zložte vrchný plech a dopečte cesto, ešte zhruba 5 minút. Presne to isté spravte aj s druhým rozvaľkaným lístkovým cestom.
Keď obe cestá vychladnú, na jedno z nich dajte vychladnutú pudingovú zmes z pudingového prášku, mlieka a kryštálového cukru. Povrch pekne uhlaďte a navrch dajte tuhú šľahačku. Opatrne prikryte druhým cestom a dajte do chladničky poriadne vychladnúť. Vychladnutý krémeš posypte práškovým cukrom a krájajte zúbkovým nožom, nahriatym v horúcej vode.
Vyskúšaj aj: Zemiakové ruže so slaninkou – originálna príloha, ktorá nadchne tvojich hostí
• Trubičky z lístkového cesta
Na prípravu trubičiek budete potrebovať:
-
chladené lístkové cesto
- 125 g kryštálového cukru
- 3 bielka
- vanilkový cukor
- vajíčko
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy: Rozvaľkané lístkové cesto pokrájajte na pásiky, dlhé zhruba 30 cm a široké asi 2 cm. Pripravte si kovové trubičky, okolo ktorých budete omotávať nakrájané pásiky cesta. Uložte ich na plech, vystlaný papierom na pečenie, vrch cesta potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte vo vyhriatej rúre na 200 °C, približne 20 minút.
Ešte teplé trubičky stiahnite dole z foriem a nechajte vychladnúť. Z cukru a bielkov vyšľahajte tuhý sneh, ktorým naplňte trubičky, ideálne cukrárenským vreckom a posypte práškovým cukrom.
Odporúčame: Plnené kuracie prsia – inak ich už ani pripravovať nebudeš!
• Jablkovo-škoricové rožteky
- lístkové cesto
- hnedý cukor
- škoricu a muškátový oriešok
- jablká
- maslo alebo vajíčko
- práškový cukor na posýpanie
Postup prípravy: Jablká si ošúpeme a nastrúhame na najširšom strúhadle. Ak sú veľmi kyslé, zmiešame ich s kryštálovým alebo trstinovým cukrom. Lístkové cesto si narežeme na trojuholníky.
V miske si zmiešame hnedý cukor, mletú škoricu a muškátový oriešok. Z jabĺk „vyžmýkame“ šťavu a podľa uváženia po trochu poukladáme na lístkové cesto. Každý trojuholník posypeme pripravenou zmesou korenín. Lístkové cesto zvinieme a vytvoríme rožteky. Potrieme ich roztopeným maslom alebo vyšľahaným vajíčkom. Pečieme do zlatista pri teplote 180 °C. Upečené rožteky môžeme posypať práškovým cukrom a podávať.
Ďalšie sladké dobroty a koláče, na ktoré vám stačí lístkové cesto:
Článok aktualizovaný 27.04.2024