Slepačia polievka – klasický symbol nedele. Chutná domáca polievka našich mám i starých mám, ktorá vždy výborne ulahodí nášmu žalúdku.
Radíš sa i ty medzi tých, ktorý na slepačiu polievku nedajú dopustiť? Už oddávna je považovaná za účinnú pomoc pri rôznych chorobách. Veď nie nadarmo ju židia nazývajú tekutý penicilín. Je to len mýtus, alebo má skutočne liečivé účinky? Vieš o tom, že slepačia polievka nie je len účinný liek pri opici? Má toho v sebe oveľa viac... Prečo pripravovať vývar vo vlastnej kuchyni hoc aj každý týždeň?
Liečivý slepačí vývar pre dušu i pre zdravie
Blahodarná slepačia polievka sa varí už od nepamäti, aj keď záznamy o jej užívaní pochádzajú až z 12. storočia. Považovali ju za životabudič a posilňovač obranných síl. Podľa odborníkov spočíva sila tejto polievky v tom, že vývar obsahuje to najlepšie z toho najzdravšieho: koreňovú zeleninu, zázračné koreniny a diétne mäso.
Tanier horúcej slepačej polievky telo zahreje zvnútra, upokojí organizmus, nasýti ho, ale pomôže aj proti rozmnoženým bacilom. Polievka je ľahko stráviteľná, dodáva prospešné látky bez zbytočného zaťaženia trávenia. Horúci vývar zvyšuje teplo v nose, a tým vytvára nehostinné prostredie pre vírusy, ktoré prežívajú v chladnejšom prostredí.
Pozri aj: Nepríjemné pálenie záhy alias reflux: Takto ju porazíš raz dva!
Shutterstock®Aké živiny obsahuje slepačí vývar – makroživiny, vitamíny, minerály, želatína a ďalšie zložky
Slepačí vývar je tradičný pokrm, ktorý poskytuje množstvo živín, pričom jeho presné zloženie závisí od prípravy (použité mäso, zelenina, dĺžka varenia). Je bohatý na bielkoviny pochádzajúce z mäsa, kostí a chrupaviek, vrátane kolagénu, ktorý podporuje zdravie kĺbov a pokožky. Obsah tuku závisí od toho, či je použitá koža, pričom môže obsahovať omega-6 mastné kyseliny. Sacharidy sú vo vývare nízke, avšak ich obsah môže zvýšiť pridaná zelenina, ako mrkva či zemiaky.
Vývar je nízkokalorický, ak sa z neho odstráni prebytočný tuk, čo z neho robí vhodnú súčasť diét. Z vitamínov poskytuje vitamín A (z mrkvy), vitamíny skupiny B (B2, B3, B6, B12 z mäsa) a malé množstvo vitamínu C a K z pridanej zeleniny. Minerálne látky, ako vápnik, fosfor, draslík, horčík, zinok a železo, pochádzajú z kostí, mäsa a zeleniny.
Sodík je vo vývare výrazne zastúpený, najmä ak sa pridá soľ. Okrem toho obsahuje prospešné zlúčeniny, ako sú glukozamín, chondroitín a želatína, ktoré podporujú zdravie kĺbov a tráviaceho traktu. Slepačí vývar je tiež výborným zdrojom antioxidantov, najmä ak obsahuje cibuľu a cesnak, ktoré posilňujú imunitu.
Slepačí vývar a jeho liečivé účinky na zdravie:
- Zásobuje telo rôznymi vitamínmi – tie sú obsiahnuté v zelenine. Dôležité vitamíny a antioxidanty napomáhajú k rýchlejšiemu vyzdraveniu organizmu.
- Odstraňuje hlieny – stúpajúca vodná para z polievky rýchlo spriechodní upchaté dutiny.
- Hydratuje telo – pri prechladnutí je veľmi dôležitý prísun tekutín. Ak sa práve potíš v posteli, doplň si tekutiny slepačou polievkou.
- Obsahuje proteíny – mäso v polievke je bohatým zdrojom výživných proteínov. Najmä pri prechladnutí nemáme veľmi chuť do jedla, a práve v tomto období je slepačia polievka o to významnejšia.
- Pomáha pri nechutenstve – slepačí vývar účinne pôsobí aj pri tráviacich ťažkostiach. Je ľahko stráviteľný a preto je i súčasťou rôznych šetriacich diét.
- Detoxikuje organizmus – je veľmi vhodný po prebdenej noci. Rýchlo naštartuje tvoj metabolizmus a razom ťa postaví na nohy.
- Posilňuje kosti - Zdravé a silné kosti potrebujú živiny ako sú proteíny, draslík, vápnik, horčík, železo, fosfor, zinok a vitamíny A, B, C, D a K. Toto všetko sa nachádza i vo vývare.
Vyskúšaj tiež: Citrón a limetka: Existuje medzi nimi rozdiel? Toto musíš vedieť!
Shutterstock®Recept na chutný slepačí vývar od starej mamy
- 1 sliepku alebo kura (chrbát, krídla, stehná)
- 3-4 mrkvy
- 1 petržlen
- polovicu zeleru
- polovicu kalerábu
- 2 cibule
- 2-3 strúčky cesnaku
- soľ, celé čierne korenie
- 2 bobkové listy
- 3 klinčeky
Postup: Mäso dôkladne umyjeme, dáme do väčšieho hrnca, zalejeme studenou vodou a pomaly privedieme k varu. Keď sa začne variť, prilejeme ešte hrnček vody a odoberieme penu malým sitkom. Pridáme umytú a nakrájanú zeleninu, osolíme a okoreníme. Varíme na miernom ohni približne 2 až 3 hodiny.
Nesmieme zabúdať priebežne odstraňovať penu. Na konci vývar precedíme, na osobitný tanier odložíme mäso. Do polievky nie je nutné pridávať bujón, pretože jeho silnú chuť získaš všetkými obsiahnutými ingredienciami pri dlhom pomalom varení. K vývaru je najtradičnejšie podávať slíže alebo rezance a dozdobiť ho petržlenovou vňaťou.
Poctivá slepačia polievka – aké chyby nerobiť pri príprave?
Príprava poctivej slepačej polievky si vyžaduje správny postup a starostlivosť, aby bola výsledná chuť bohatá a vyvážená. Tu sú najčastejšie chyby, ktorým by ste sa mali vyhnúť:
- Používanie nevhodného mäsa: Používajte celé kurča alebo slepačie mäso s kosťami, ktoré dodá polievke bohatú chuť. Vyhnite sa len čistým kúskom mäsa, ako sú prsníky.
- Rýchle varenie na vysokom plameni: Vývar varte pomaly na miernom plameni 2-3 hodiny, aby bol číry a chute sa prepojili.
- Nedostatočné odstránenie peny: Pena a nečistoty z mäsa pravidelne odstraňujte lyžicou, aby bol vývar číry a chutný.
- Nesprávne korenenie: Koreniť treba s mierou, pridávať postupne, a soľ pridávať až na záver, aby chuť nebola príliš intenzívna.
- Nechať kožu vo vývare počas celého varenia: Kožu odstráňte po polovici varenia, aby polievka nebola príliš mastná.
- Príliš skoré pridanie cestovín: Rezance alebo cestoviny varte samostatne a pridajte ich až tesne pred podávaním.
- Nepoužívanie čerstvých byliniek na záver: Petržlenovú vňať alebo pažítku pridajte až na konci varenia, aby si zachovali chuť a sviežosť.
Aktualizovaný článok: 17.11.2024
33 komentárov
Daniela Revayová
09.07.2018 22:36Poctivou slepacou polievkou sme sa cez vikend liecili cela rodina :-)
Jana Komadová
21.06.2018 18:10Slepačí vývar z domácej sliepky a domáce rezance každú druhú nedeľu varím
Blažena Sádovská
19.06.2018 21:13My máme domáce sliepočky, takže polievka je vždy super a v nej mladá zeleninka zo záhrady, skrátka je vynikajúca:))
Jana Komadová
07.06.2018 08:19Varím takmer kakždú nedelu no aj ked je niekto chorý je prosto skvelá
Martin Matta
27.03.2018 23:01tú mám najradšej
Lenka Geršiová
04.03.2018 09:08slepačia polievka je najlepšia a veľmi dobrá, ak je človek chorý
Ivan Slávik
26.01.2018 08:52od mladosti ma vždy prebrala k životu. Varila ju mama, teraz manželka a musím povedať, že zaberá
Jana Tempeľová
24.01.2018 09:42Varíme ju každú nedeľu :)
Marta Bujdošová
11.01.2018 14:19z domacej sliepocky je vyborna
Miroslava Bubáková
10.01.2018 22:40Ked som bola dieta, tak nasa nedelna polievocka....teraz uz to ja v nasej domacnosti tak nedodrzujem. Ale pre mna patri medzi top jedla:)
Ivana Čekanová
10.01.2018 22:38najlepšia polievka, ktorá naštartuje organizmus
Michaela Horváthová
10.01.2018 22:05Varievam pravidelne. Moje deti vývar priam milujú :-)
Elena Švachová
10.01.2018 22:02Slepačia polievka a nedeľa patria k sebe.Hlavne v chrípkovom období nesmie chýbať na našom stole.
Ingrid Štefanová st.
10.01.2018 19:43liecivu silu tejto polievky poznali uz nase prababky
Bohumil Jankovič
10.01.2018 19:41Jasne uz ako dospievajucemu mi pomahala po diskotekach :-D
Soňa Horáčková
10.01.2018 19:31o účinkoch slepačej polievky hovorievala už aj moja babička, zaujímavý článok, niektoré informácie som nevedela
Martina Zahoranová
10.01.2018 17:19slepačia polievka je u nás veľmi obľúbená a varím ju skoro každý týždeň
Libuše Šumná
10.01.2018 15:42je to výborná věc
Ľubica Šťastná
10.01.2018 14:31Niektoré účinky poznám, no niektoré milo prekvapili.
Helena Zobková
10.01.2018 14:04Slepačí vývar je u nás pravidelne v jdedálničku. Je zdravý a všetci ho milujeme.
Zdena Paňková
10.01.2018 13:55Nuž slepačia polievočka je slepačia polievočka...
Ria Petrová
10.01.2018 13:36Silný slepačí vývar veru ešte nikdy nesklamal, ked sme sa niekto z rodiny zle cítili. A aj po chorobe pomohol zo všetkého najrýchlejšie. Veru nedáme naň dopustiť.
Mária Chromíková
10.01.2018 12:37slepačia polievka je výborná,hlavne ak je uvarená z domácej sliepočky.
Mária Orolínová
10.01.2018 12:33Veru nie raz mi takato polievocka pomohla postavit sa na nohy. Najma pri chripke nepoznam lepsiu ulavu, ako po silnej slepacej polievke. Varime ju si ce takmer kazdu nedelu, ale pri chorobe podstatne silnejsiu.
Daniela Bieliková
10.01.2018 12:27slepačiu polievku milujem a nikto ju tak dobre neuvarí ako moja babka, dám do nej to isté čo aj ona a predsa je tá jej najlepšia na svete..
Tatiana Štelmaková
10.01.2018 11:58Nasa babka este chova kacky a musim povedat ze polievka je uzasna a na druhy den zozbieram mast z vrchu a pouzijem na upecenie maska...cista mast z kacky je navyse lieciva na priedusky...staci natriet a prikryt uterakom alebo sackom...Navyse ja mam super trik pre vsetky gazdyne...pridat do vyvaru jeden dubacik ak ste hubarky ako ja...nebudete musiet davat tolko korenia a uzasne Vam ju hribik dochuti...skuste na 100%
benynka
10.01.2018 10:31slepačia polievka je naozaj nielen výborné jedlo ale aj liek, nášmu psíkovi raz bolo zle a dali sme mu polievku a za chvíľu bol fit
Marie Gutmannová
10.01.2018 10:07všetko som nevedela, ale ozaj, už od starkých sme počúvali, že je top :)
Martina Kovačičová
10.01.2018 09:36slepačiu zbožňujeme,varím každú nedeľu .
Tea Mucková
10.01.2018 09:18Já mám chuť a hlad ... už vím, co bude dnes k obědu, jdu nakupovat :)
Soňa Krátka
10.01.2018 08:02samozrejme, varíme každú nedeľu a okrem toho, ak na niekoho niečo lezie, už aj varím, vývar sa popíja po celý deň a veľmi pomáha, je to jednička
Soňa Kelemenová
10.01.2018 07:32balzam pre telo i dušu....
Anna Bútorová
10.01.2018 06:49slepačej polievke sa odjakživa pripisoval blahodarný vplyv na dušu aj telo človeka