Zbaviť sa nadbytočných kíl dokážete len vďaka zdravej strave a pravidelnému pohybu. Zeleninové šaláty však počas zimného obdobia strácajú obľúbenosť, najmä pre nedostupnosť kvalitnej a chutnej zeleniny v obchodoch.
Zdravý obed však môže predstavovať aj chutná zeleninová polievka, ktorá vás zasýti na dlhšiu dobu a pomôže naštartovať váš metabolizmus.
Kapustová polievka
Suroviny:
- 1 biela kapusta
- 1 zelená paprika
- 2 mrkvy
- 1 zeler
- 4 paradajky
- 1,5 l kuracieho vývaru
Príprava:
- Najskôr všetku zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky.
- Potom ju vložíme do hrnca, zalejeme kuracím vývarom a necháme variť tak dlho, aby bola mäkká.
- Všetko nakoniec môžeme zmixovať a vznikne krémová polievka, ktorá vás kedykoľvek zasýti a dodá množstvo vitamínov.
Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Mrkvová polievka
Suroviny:
- 5 dcl vody
- 3 mrkvy
- ½ čajovej lyžičky kari korenia
- ½ strúčiku cesnaku
- soľ
- rastlinný olej
Príprava:
- Mrkvu očistíme, nakrájame na 0,5 cm kolieska a opražíme na oleji.
- Potom k nej pridáme prelisovaný cesnak, kari korenie a dochutíme soľou. Všetko zalejeme vodou a necháme variť 30 minút na miernom ohni.
- Keď je mrkva uvarená, všetko rozmixujeme, aby nám vznikla krémová polievka. Pred podávaním ju môžeme posypať nadrobno nakrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Odporúčame prečítať: Ako zdravo nahradiť klasické kalorické prílohy?
Špenátová polievka
Suroviny:
- 1 balenie mrazeného špenátu alebo čerstvý špenát
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 l vody
- soľ, mleté čierne korenie
Príprava:
- Špenát udusíme, príp. rozmrazíme v hrnci na miernom ohni. Potom ho rozmixujeme na kašu a pridáme prelisovaný cesnak a vodu.
- Spolu varíme 15 – 20 minút, na záver dochutíme soľou a čiernym korením. Túto nízkokalorickú polievku si môžete dopriať na obed, kedy vás zasýti na dlhší čas a pocit hladu pocítite až o niekoľko hodín.
Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?
Cviklovo-cibuľová polievka
Suroviny:
- 500 g cvikly
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 1 cesnak
- 1 liter vody
- soľ, čierne korenie
- olivový olej
Príprava:
- Ako prvé cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji.
- Potom do hrnca pridáme očistenú cviklu a mrkvu nastrúhané na strúhadle. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a prilejeme vodu. Necháme variť 30 – 40 minút, pridáme prelisovaný cesnak a zmixujeme.
- Cviklová polievka je pri chudnutí ideálna, pretože urýchľuje metabolizmus a dodáva telu vitamíny B, C, betakarotén a kyselinu listovú.
Odporúčame prečítať: Čokoládové dobroty, z ktorých sa nepriberá
Brokolicová polievka s kúskami karfiolu
Suroviny:
- 1 brokolica
- 1 karfiol
- 1 pór
- 1,5 l vody
- rastlinný olej
- soľ
Príprava:
- Najskôr nadrobno nakrájame pór, ktorý na oleji opražíme. K nemu po pár minútach pridáme očistenú a nakrájanú brokolicu a karfiol. Zeleninu opražíme, osolíme a prilejeme 1,5 l vody.
- Polievku necháme variť 20 – 30 minút. Potom vyberieme niekoľko kúskov karfiolu a všetko ostatné zmixujeme na krémovú polievku. Na záver kúsky karfiolu vrátime do polievky a môžeme podávať.
Odporúčame prečítať: Do fitka po novom roku? Začnite skôr!
www.thinkstockphotos.com